Sosem felejtünk Titeket! – Ők hagytak itt minket 2020-ban Magyarországon

Mi a véleményed?
+1
7
+1
9
+1
1
+1
+1
+1
+1
1

2020 nem volt egy átlagos év. Tavaly ilyenkor még senki sem gondolta volna, hogy az idei Karácsonyt és Szilvesztert nem fogja a megszokott módon, nagycsaláddal, társasággal, sok baráttal, akár egy szórakozóhelyen tölteni. Most mindenki otthon, vagy szűkebb körben várta az újesztendőt, hogy lehessen még rendes ünnepünk. Január első napjaiban visszatekintünk az évre, amit magunk mögött hagytunk. Fontos megemlékeznünk azokról a magyar művészekről, sportemberekről, akik már nem lehetnek közöttünk.

Gesztesi Károly

Alig kezdődött el az év, január 4-én az esti órákban olvastam, hogy elhunyt a Művész Úr. Nem is hittem el, a kedvenc színészeim közé tartozott. Számos hazai filmsiker fűződik nevéhez, valamint ő volt több ismert külföldi filmszereplő magyar hangja. Kiemelném a Valami Amerika filmjeit, illetve ő adta a hangját Peter Höllelernek a Rex felügyelőben, és A Shrek címadóját is ő szólaltatja meg magyar nyelven. 2020. január 4-én délután a budapesti Ferdinánd hídnál az autójában lett rosszul, még idejében félreállt. Életéért a kiérkező mentők 50 percen keresztül küzdöttek mindhiába, halálát szívinfarktus okozta. Aznap este Szegeden egy előadásban szerepelt volna, éppen a találkozási helyszínre igyekezett. Öt gyermeket hagyott maga után. Gesztesi Károly 56 éves volt.

Csukás István

Másfél hónappal később a magyar társadalmat igencsak megrázta Csukás István, Kossuth és kétszeres József Attila-díjas író halála. A 83 évesen elhunyt szerző művein több generáció nőtt fel; Süsü a sárkány, Pom-Pom meséi, a Kemény kalap és krumpliorr, illetve a nagyon aranyos Sün Balázs gyermekmese bizonyára senki számára nem ismeretlen. A fentebb említett díjak mellett ezernyi elismerés, különböző díjak sokasága tiszteleg az Író Úr munkássága előtt. A február 24-én elhunyt Csukás Istvánt a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugovóra.

Szilágyi István

Magyar színész, legismertebb szerepe után sokan csak Lópici Gáspárként emlegették, a karaktert a Keménykalap és krumpliorr című magyar filmben alakította. Szerepelt még többek között az Indul a bakterházban is, amiben ő volt a piócás ember, illetve sokan a Bors sorozat Sipos ura miatt emlékezhetnek rá. Szilágyi István családi tragédia áldozata lett, május 7-én vasárnap reggel Budapesten, 17. kerületi otthonában, egy fejére mért ütés okozta a halálát.

Benedek Tibor

Júliusban, hosszantartó betegség után elhunyt a háromszoros vízilabdázó, olimpiai bajnok, Benedek Tibor. 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, 2013-ban a férfi vízilabda-világbajnokságon Barcelonában győzelmet arattak. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon irányításával a csapat ezüstérmet szerzett. Benedek Tibor 2016. október 20-án bejelentette, hogy az év végén távozik a nemzeti csapat éléről. Kapitányságának ideje alatt rendkívül felelős módon, az élet minden területére kiható törődéssel foglalkozott csapatával, játékosaival. Saját betegségéből adódóan, ő maga és játékosai is rendszeresen részt vettek felméréseken, az orvosok figyelemmel kísérték szívműködésüket. 3 gyermekét és szerető feleségét, Benedek Pannit hagyta hátra. Benedek Tibort a 21. szézad legjobb férfi vizilabdázójának választották. 

Bálint György

Mindenki Bálint gazdája, június 21-én, 100 éves korában távozott az élők sorából. A magyar kertész- és mezőgazdasági mérnök után, színes személyiségének köszönhetően számos szakmai publikáció, és könyv maradt. Országos közismertségét a Magyar Televízió által sugárzott  Ablak című magazin állandó munkatársaként szerezte. Az utolsó pillanatig aktív életet élt. Életében jelentős szerepet játszott a társadalomért tett jóság, többek között tagja volt a Rotary Clubnak. Ők a Máltai Szeretetszolgálattal közös nagy projektjükben, Tarnabod községben, a rászoruló szegény családok részére mezőgazdasági ismereteket adtak át, ezáltal segítve munkájukat, szakmai tudásukat. Bálint gazda haláláig aktív életet élt, szinte minden hónapban lehetett róla hallani.  2020. június 21-én este hunyt el, később kiderült, hogy a harmadik PCR tesztje pozitív lett, így szinte biztos, hogy kétoldali tüdőgyulladását a COVID–19 megbetegedés okozta.

Benkő László és Mihály Tamás 

November végén pár nap különbséggel az egész országot, főként a rock zenei társadalmat rázta meg az Omega együttes billentyűsének, alapító tagjának valamint basszusgitárosának halála. Bár utóbbi már jó pár évvel ezelőtt kilépett az együttesből, a barátságuk megmaradt, a zene összekötötte őket. A zenekar az örök klasszis híres „ötös” korában élte fénykorát, amelybe mind a ketten beletartoztak. Halálukat hosszú idő óta tartó betegség, a legagresszívabb daganatos megbetegedés okozta. 

Balázs Fecó

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese 69 évesen, a Covid-19 vírus következtében, november 26-án hunyt el. Ki ne ismerné, A Maradj velem, A csönd éve volt, az Érints meg vagy akár az Évszakok című híres dalokat, ezek mind az Ő munkásságának köszönhetőek. 

Böröndi Tamás

Az ország egyik legismertebb mosolygyártója alapbetegség nélkül, 65 éves korában, 19 nap után adta fel a küzdelmet a Covid-19 vírussal szemben. Korábban a Szomszédok egykori közkedvelt szereplőjét, Nagy tanár urat alakította. Vendégművészként szerepelt a Rock Színházban, ezen kívül a Fővárosi Operettszínház, valamint a Vidám Színpad színészeként volt ismert, utóbbinak november 23-ai halálának bekövetkeztééig igazgatója is volt.

Bergendy István

A már csillagként tündöklő legendák sorában legutoljára a Bergendy együttes alapító tagját említeném meg, akinek ugyancsak a vírusfertőzés okozta december 14-ei halálát, amely mélyen megrázta a zeneipart. Kevesen tudják, hogy Demjén Ferenc és Zalatnay Sarolta is a Bergendy- zenekarnak köszönhetik hírnevüket, hiszen a híres Iskolatáska, és a Darabokra törted a szívem című dal az Ő munkásságuk.

A magyar, illetve nemzetközi zenei társadalom idén több legendát veszített el a koronavírus következtében is. Bár többüknél évek óta tartó alapbetegség is közre játszott, ez nem volt olyan jelentőségű, hogy haláluk ilyen hamar és rövid időn belül bekövetkezzen.