Sorozatok, amelyek megváltoztatták az életemet

+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0

Mindannyiunk életében van legalább egy olyan film, könyv vagy sorozat, amely olyan mély nyomot hagy bennünk, hogy arra még sok év múlva is emlékezni fogunk. Én személy szerint elég nagy sorozatfüggő vagyok, bár örülnék, ha több időm jutna az egyik kedvenc időtöltésemre. Nekem vannak olyan sorozatok, amikre nemcsak azért emlékszem tisztán, mert imádtam őket, hanem azért is, mert végigkísérték a felnőtté válásom, és levonhattam belőlük a megfelelő tanulságot, következtetést. Az alábbiakban egy olyan listát állítottam össze nektek, amelyek az én személyes kedvenceim abból a szempontból, hogy elmondhatom róluk, tanítottak nekem valamit az életről. Ha nem láttad az említett sorozatokat, akkor is olvass nyugodtan tovább, nincs spoiler-veszély!

The Fosters (2013-2018)

A The Fosters című amerikai drámasorozat gyakorlatilag minden 21. századi társadalmi problémát bemutat nekünk, mindezt egy család életén keresztül, öt évadon át. Azt gondolom, ez egy olyan sorozat, amit mindenkinek látnia kellene, függetlenül attól, hogyan áll az aktuális társadalmi kérdésekhez, hiszen a témákat, amelyeket feszeget, úgy mutatja be, hogy azok emészthetők, elgondolkodtatók számunkra. A dráma alapvetően könnyed, bár egy közel sem egyszerű család mindennapjait mutatja be, mégis könnyen tudunk azonosulni az alaphelyzetekkel. Tinédzserek, iskola, szerelem, jövő. A készítők ezeket bonyolítják olyan problémákkal, mint a nevelőszülői rendszer kiforratlansága és a gyerekek emiatt sokszor tönkrement élete, függőségek, nemi erőszak, homoszexualitás, bevándorlás vagy éppen az, hogyan befolyásolja egy fiatal életét, akár drasztikusan rossz irányba a szülők túl magas elvárása vagy éppen a nemtörődömsége. 

A The Fosters című sorozatot a Freeform (indulásakor még ABC Family néven működött a csatorna), 2013. június 3-án kezdte sugározni. Az első részben megismerhetjük a család életét, Stef (Teri Polo) és Lena (Sherri Saum) nevelik kezdetben három gyermeküket, Brandont (David Lambert) – aki Stef biológiai fia -, Marianát (Cierra Ramirez) és Jesust (Jaket T. Austin, később Noah Centineo) – akiket pedig korábban fogadtak örökbe -, majd hozzájuk csatlakozik a nevelőszülőknél és javítóintézetben nevelkedett testvérpár, Callie (Maia Mitchell) és Jude (Hayden Byerly). A sorozat fő helyszíne nagyrészt San Diego és az iskola, ahova a gyerekek járnak, és ahol Lena dolgozik. A drámát, szereplőit és készítőit többszörösen díjazásra jelölték, és olyan elismeréseket zsebelhettek be, mint a Teen Choice Awards.

A sorozat engem arra tanított meg, hogy akármilyen élethelyzetbe is találjam magam, mindig álljak ki az igazamért és az erkölcseimért. Bemutatja, hogy főleg Amerikában, de az egész világon hova fajulhat egy fiatal élete, hova sodorhatja a sors, ha egy kicsit is más, mint mi vagyunk. Azt gondolom, ha ilyen valóságos példákat látunk, akkor jobban megtanulhatunk odafigyelni egymásra, hiszen sokszor a mosoly mögött borzasztó sors bújhat meg. Az öt évadon keresztül sokszor bebizonyosodott, hogy a szeretetet nem az adja, hogy a gyermekünk, szülőnk vagy testvérünk vérszerinti-e. Ha rendelkezünk azzal a szeretettel és kitartással, amivel a szereplők is, akkor akármilyen mély gödörből is fel lehet jönni, csak hinni kell benne és elfogadni a segítséget, amit a szeretteink adnak nekünk. A mély és realisztikus üzenettől függetlenül vannak nagyon vidám pillanatok is, és nekem nagyon hamar a szívemhez nőtt az Adams Foster család. A sorozatnak 2018-ban vége lett, viszont 2019-ben elindult a jelenleg is futó spin-off sorozat, a Good Trouble Maia Mitchell és Cierra Ramirez főszereplésével, ahol Callie és Mariana életét követhetjük végig, ugyanis miután kirepültek a szülői házból, Los Angelesbe költöztek, hogy együtt megkezdjék felnőtt életüket.

Jane the Virgin (Szeplőtlen Jane, 2014-2019)

A Jane the Virgin egy romantikus vígjáték-dráma, 21. századi szatirikus telenovella-sorozat, amiről valószínűleg többen hallhattatok, hiszen itthon is sugározták. A hazai megítélés alapvetően elég vegyes, azt gondolom, hogy ez a stílus valakinek vagy nagyon bejön és a függőjévé válik, vagy ha egyáltalán rá tudja venni magát az ember, hogy az előzetesek után belenézzen, lehet, hogy egy részt sem tud belőle kibírni. Bevallom, én is többször futottam neki, mire beleszerettem, de azóta töretlen a rajongásom érte. Ha egy barátnőm nem unszolt volna, hogy márpedig „a Jane the Virgin a világ legjobb sorozata”, akkor ma én is a második táborba tartoznék és azt mondanám, milyen furcsa és visszataszító ez a telenovella stílus ebben a formában. Azonban véleményem szerint pont ez a szerethető és tanulságos benne, mert egyszer vicces, szerethető, tele lehetetlen szituációkkal, máskor pedig hirtelen belecsöppenünk a tragikus valóságba és rájövünk arra, hogy az élet pontosan ilyen hullámzó, jó esetben azzal a különbséggel, hogy nem kell maffiózókkal vagy gonosz ikertestvérekkel megküzdenünk.

A sorozatot 2014-ben kezdték vetíteni a The CW-n, majd valamivel később itthon is megjelent szinkoronosan is a Viasat 3-on. A főszereplő Jane Gloriana Villanueva (Gina Rodriguez), egy 23 éves, vallásos latin lány, aki édesanyjával, Xiomarával (Andrea Navedo) és nagymamájával, Albával (Ivonne Coll) éli a legboldogabb korszakát, tökéletes párkapcsolatban van a rendőr Michaellal (Brett Dier), tele álmokkal és tervekkel, amíg az élete teljesen a feje tetejére nem áll, egy rutinvizsgálat során ugyanis tévedésből mesterségesen megtermékenyítik, méghozzá korábbi nyári szerelme és új főnöke, Rafael (Justin Baldoni) spermáival. Jane nehéz helyzetbe kerül, ugyanis vallásosként nagyanyja hatására szüzességi fogadalmat tett, ezért át kell gondolnia, ebben az esetben milyen elvi kérdésnek is számít házasság előtt teherbe esni, szülni, ráadásul úgy, hogy nem is a szerelmed a gyermeked apja. A sorozat egyik nagy különlegessége, hogy egész úton egy narrátor mesél nekünk, akinek a kiléte bár az utolsó, századik epizódig rejtély marad, mégis fontos kulcsa a történetnek. A sorozat legnagyobb elismerése kétségkívül az, hogy Gina Rodriguez Golden Globe díjat nyert a legjobb televíziós színésznő kategóriában, de emellett többek között AFI díjat, Teen Choice Awardsot és People’s Choice Awardsot is nyert mind a sorozat, mind a készítők és a színészek több kategóriában is.

Egyszer fent, egyszer lent. Életünk legboldogabb pillanatait sokszor tragédiák sorozata árnyalhatja be. Ez történt a Jane the Virginben is. Jane-nek hirtelen rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie, amiknek leküzdésében családja mindig is támogatta őt. Azért volt rám nagy hatással a sorozat, mert tudatosította bennem, hogy legyek hálás az életemért, és hogy akármilyen nehézségek állnak az utamba, soha ne adjam fel a reményt, mert mindig van miért és kiért vagy kikért küzdeni. Az álmokért pedig küzdeni kell, akármennyire is úgy érezzük, hogy nem fog menni és úgysem fognak beteljesülni. Vajon Jane története boldog véget ér úgy, mint ahogy az a telenovellákban lenni szokott? Garantálom, hogy kiderül. Ahogy korábban említettem, itthon elég vegyes a sorozat értékelése, de véleményem szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy a valódi élményt és érzelmeket csak eredeti nyelven tudja átadni, hiszen több momentum van, ahol spanyolul beszélnek, illetve ahol angolul, ott is jobban át lehet érezni az alaphangulatot az akcentusok miatt. Magyar felirattal a legjobb, de ha simán eredeti nyelven nézed, akkor a spanyol részek minden esetben feliratozva vannak angolul is, úgyhogy ez ne legyen akadály! Ha megfogott az ajánlóm, bátran vágj bele!

Younger (2015-2021)

Ha te is nagy Szex és New York rajongó voltál, akkor Darren Star újabb alkotása is tetszeni fog neked, bár a Younger című sorozat azért kevesebbszer veri ki a biztosítékot bizonyos témák feldolgozása kapcsán. Szeretem Hilary Duffot, számomra ő volt a húzónév a sorozatban, akkoriban egy könnyen emészthető, szórakoztató és rövid epizód idejű sorozatot kerestem, ezek miatt kezdtem el nézni. Hiába egy egyszerű komédiáról van szó, az üzenet, amit közvetít, valójában sokkal több ennél. Ennek ellenére azt gondolom, hogy aki követi a sorozatot, nagyrészt inkább azért kedveli, mert szórakoztató, és a szereplők egytől-egyig szerethető karakterek. 

A Younger 2015-ben indult a TV Landon Pamela Redmond Satran azonos című regénye alapján. A történet alapja és egyben legnagyobb tanulságának forrása az, hogy Liza Miller (Sutton Foster), a negyvenes, elvált édesanya 26 évesnek hazudja magát azért, hogy legyen esélye megkapni álmai munkáját. Azt azonban nem gondolja, hogy egy apró füllentés azt eredményezi, hogy az egész élete egy hazugság lesz, még a tulajdon gyermekének létezése is. Liza rengeteg csodálatos munkatársra, barátra és szerelemre tesz szert az új életében. Megismerhetjük Maggie-t (Debi Mazar), Kelseyt (Hilary Duff), Josht (Nico Tortorella) és még sok más szereplőt, akikkel Liza kapcsolatba kerül, és akiknek történetét mellékszálakon keresztül megismerhetjük. A sorozat Amerikában nagy népszerűségnek örvend. Mi azonban a tanulság Liza történetéből?

A történet elején Liza szempontjából jó ötletnek tűnt az, hogy úgy hagyja ott a vidéki családanya szerepét, hogy New Yorkban, ahol senki nem ismeri, úgy próbál előnyhöz jutni a munkaerőpiacon, hogy fiatalabbnak hazudja magát. Ehhez azonban meg kellett változtatnia önmagát, a viselkedését, az öltözködését, gyakorlatilag semmi nem maradt a régi Liza Millerből, hiszen az egész élete egy hazugságra épült. Minden pontosan ugyanúgy történik, ahogy az a valóságban lenni szokott. Minden rendben megy, majd egyszer csak összeomlik a gondosan felépített ál-élete. Nekem a tanulság nem az volt, hogy egyáltalán nem tudjuk magunk mögött hagyni a múltat, ha azt el szeretnénk engedni, hanem egyszerűen az, hogy a hazugságnak mindig ára van. Liza ettől függetlenül jó ember, szerethető karakter, hiába az ellenérzések, azon fogod kapni magad, hogy azért szurkolsz, hogy valahogy mégis meg tudja oldani a problémáit. Egy másik fontos üzenete a történetnek, hogy társadalmilag előnyben részesítjük a fiatalokat, több lehetőség kínálkozik nekik a munkaerőpiacon, csak azért, mert formálhatóbbak, szebbek, közösségi média kompatibilisebbek, holott Liza példáján is megmutatkozik az, hogy a kora ellenére maximálisan tud azonosulni a cég nézeteivel, és tökéletesen végzi a munkáját. Vajon mit hoz a jövő a főhősnő keszekusza életébe? Hamarosan kiderül, hiszen a sorozat utolsó évada április 15-én kezdődött, és még jó pár epizód hátravan, mire megtudjuk, beteljesül-e minden Liza életében, amiért küzdött!

Ezek lettek volna azok a sorozatok, amik az elmúlt években nekem sokat tanítottak. Nem tipikusan olyanok, amelyeknek kimondottan az a célja, hogy átadjon neked egy üzenetet, inkább a mögöttes tartalom és amit te leszűrsz belőle, az a fontos. A listám negyedik és ötödik helyezettjei a This Is Us című amerikai sorozat, amely párhuzamosan, több idősíkban mutatja be egy hétköznapi család drámai életét, illetve a Phineas és Ferb, amit azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom, és ha valaki hasonlóan annyira szereti, mint én, pontosan tudja, miért került fel a listámra kicsit kakukktojásként a drámák mellett azon sorozatok közé, amelyek meghatározók voltak a felnőtté válásom során.

A Pécsi Egyetemisták sok sorozat tippet adnak nektek. Ha kíváncsiak vagytok, mi milyen sorozatokkal töltjük a szabadidőnket, akkor olvassátok el a 30 ezüst vagy az Elit sorozatajánlóját, vagy hogy a Pécsi Egyetemisták szerint melyik öt krimi- és dokumentumfilmet érdemes megnézni a Netflixen.

Nektek melyik az a sorozat, ami a legmélyebb nyomot hagyta bennetek?

 

 

Forrás: IMDb

Képek: 1, 2, 3

 

1 thought on “Sorozatok, amelyek megváltoztatták az életemet

Comments are closed.