Sorozatajánló: Tudhattad volna

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A következőkben bemutatott sorozat Jean Hanff Korelitz 2014-ben íródott Tudhattad volna (You Should Have Know) című regénye alapján készült. A könyvből Susanne Bier, dán rendezőnő készített sorozatot, amely az idén jelent meg az HBO GO-n. Az oldalon egyelőre csak angol nyelven tekintheted meg, viszont kapcsolhatsz hozzá magyar feliratot. Összesen hat epizódból áll.  Mivel nagyon felkavaró a történet, 18 éven aluliak számára nem ajánlott. Ha szereted a krimiket, és a megfejtendő ügyeket, akkor a Tudhattad volna Neked is tetszeni fog.

Rövid története

A sorozat elején egy családot ismerünk meg, akik a felső tízezer közé tartoznak és látszólag tökéletes az életük: a férj, Jonathan Fraser (Hugh Grant) elismert onkológus, gyermekeket gyógyít ki a daganatos betegségekből; a feleség, Grace (Nicole Kidman) klinikai szakpszichológus, terapeuta, aki leginkább házaspároknak ad tanácsokat; a fiúk, Henry (Noah Jupe) pedig egy elit magániskola tanulója. Egy nap azonban gondtalan New York-i életüket egy borzalmas gyilkosság zavarja meg. Az iskolába, ahová Henry jár új diák érkezett, akinek nem sokkal a tanév megkezdése után édesanyját, Elena Alvest brutális kegyetlenséggel megölték. Miután kiderült a haláleset Jonathan Frasernek nyoma veszett (családjának azt mondta, hogy konferenciára megy, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem igaz), ami alapján jogosan kezelték gyanúsítottként a nyomozók. Miután előkerült beismerte, hogy viszonya volt Elenával, de azt állította, hogy szerelmes volt a nőbe, így sosem tudta volna bántani őt. Feleségét azonban nem csak ezzel a hazugsággal verte át, hanem kiderült, hogy már hónapok óta nem dolgozik a munkahelyén, mivel többszöri figyelmeztetés ellenére sem fejezte be a viszonyt páciense édesanyjával. Grace tökéletes élete hirtelen szertefoszlott és a kiábrándító valóságba, bizonytalanságba csöppent, közben pedig fiában is tartania kellett a lelket. Ezt követően Jonathan egy nagyon neves és tekintélyes ügyvédet fogadott, így megkezdődtek a tárgyalások. A hatodik epizód végén minden titokra fény derül.

Véleményem a sorozatról

Számomra nagyon izgalmas volt, főleg, hogy a rendőrségi kihallgatásokba is bepillantást nyerhettünk nézőként. Tetszett, hogy a sorozat vége nem volt kiszámítható és amellett, hogy maga a cselekményszál is rendkívül érdekes, végig láthattuk, hogy a szereplőkben milyen folyamatok játszódtak le, és kiben milyen érzelmek kavarogtak, hogyan élték meg, hogy egyik pillanatról a másikra összedőlt az addigi életük. Szépen lassan, epizódról epizódra mindenkiről kiderült egy apró információmorzsa, ami azt bizonyította, hogy senki sem az, akinek látszik. Láthattuk továbbá, hogy akik addig Grace barátai voltak és mindig mellette álltak, miután hallották a híreket férjéről, rögtön ellene fordultak. Még Henrynek is azt javasolta az igazgató, hogy amíg tart az ügy, ne menjen iskolába. Hugh Grant mesterien alakította a szerepét: hol nagyszerű családapa és férj volt, hol egy beteg gyermekeket gyógyító lelkiismeretes orvos, hol pedig egy férfi, aki hűtlen volt feleségéhez, és a vádlottak padján kellett bizonyítania ártatlanságát. Az esküdtek meggyőzése érdekében az ügyvéd Jonathan személyiségének feltárását ütőkártyaként vetette be, ugyanis kihasználta, hogy az emberek általában nem szívesen hibáztatnak befolyásos, gazdag, tökéletesnek látszó embereket, akik ráadásul életeket is mentenek. Ez lesz az egyik fő motívum a sorozatban. Érdekes figyelemmel kísérni, ahogy Grace próbálja megfejteni férjét, egyszerre nézi szakemberként, szerelmes feleségként, és számba veszi azt is, hogy Henrynek mindig remek apja volt. Ez a három nézőpont azonban sajnos nem összeegyeztethető, mivel férjként hűtlenségével kudarcot vallott, ahogy pedig halad előre a sorozat és derülnek ki titkok a férfiról, úgy terapeutaként is megkérdőjelezi férjébe vetett bizalmát. Vajon tényleg akkora manipulátor Jonathan, hogy sikerült húsz éves házasságuk alatt mindvégig megvezetni egy szakmájában elismert pszichológust?  Egészen a sorozat végéig kérdés marad, hogy ki volt az elkövető, ugyanis sokaknak volt indítéka, illetve sok szereplő ellen volt olyan bizonyíték, ami alapján gyanúsított lehet.

A Tudhattad volna főcímdalát, a Dream a little dream című dal feldolgozását Nicole Kidman énekli. Ha felkeltette az érdeklődésedet, és szívesen megnéznéd Te is, az előzetest itt találod: