Sorozatajánló: The mess you leave behind (Amit magad mögött hagysz)

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

A Netflixen az utóbbi pár évben hatalmasat taroltak a spanyol sorozatok, mint például az Élite és a La Casa de papel. Az, Amit magad mögött hagysz (eredeti címén El desorden que dejas) 2020-ban debütált mini thrillersorozat, amit nem más, mint Carlos Montero készített, aki a saját, Primavera-díjas regényét adaptálta sorozattá. Mint a legtöbb Netflixes Spanyol sorozatban itt is található átfedés a színészi gárdában, hiszen az egyik főszereplőt, Lagot Aron Piper alakítja, aki az Élite-ben Ander Munoz-t játszotta. Aron mellett azonban rengeteg új tehetséges színész és színésznő tűnik fel a vásznon mint, a Raquelt alakító Imma Cuesta vagy a Virucát játszó Barbara Lennie.

A sorozat eléjén megismerjük Raquelt, akinek édesanyja halála után hallucinációi és rémálmai lesznek, ez azonban nem több kínzott lelkének puszta illusztrációjánál, lényegében nem vezetnek sehová a rémálmok, ezért férjével Gemán-nal (Tamar Novas) visszaköltöznek Germán édesanyjához, egy kis eldugott Provinciába, Galíciába. Raquel (Imma Cuesta) mint irodalomtanár egyből kap állást a helyi Gimnáziumba, ugyanis nemrég öngyilkos lett az előző tanárnő, nem más, mint Viruca (Barbara Lennie).  Az első két részben Raquel próbál beilleszkedni a munkahelyén, azonban a diákok nem könnyítik meg a helyzetét, ugyanis már az első napján halálos fenyegetéseket kezdett kapni. Ahogy Raquel belebonyolódik az eseményekbe, a néző vele együtt kerül egy mindent elragadó örvény fogságába. Nem sok idő elteltével Raquel felfigyel 3 diákra, Lago-ra, Roi-ra és Nerea-ra, akik Viruca tanítványai is voltak, és az idő múlásával és az egyre bizarabb titkokkal, amik napvilágra kerülnek szinte biztos benne, hogy közük volt Viruca halálához. Újabb és újabb, ijesztő, össze nem illő részletek látnak napvilágot, Raquel küzdelme egyre veszélyesebbé válik. Az élete, a boldogsága, a párkapcsolata is borotvaélen táncol, a nyolc epizódot felölelő nyomozásával pedig épp annyiszor lép előre, mint ahányszor árnyékra vetődik. Épp ez az, ami annyira leköti a nézőt, hogy szinte egy nap alatt képes ledarálni a részeket, hiszen akárhányszor hisszük azt, hogy tudjuk mi történt és megfejtettük a titkokat a következő epizód remekül fog erre rácáfolni. Ebben a sorozatban nemcsak a cselekmény kiismerhetetlen, hanem a szereplők is, olyan, mintha mindenkinek többféle énje lenne. Nereát egyik percben gyújtóhangú, feminista szónokként látjuk, hogy aztán a lehető legszemetebb legyen az újonc tanerővel. Iago a keménykedő nagylegény, aki szórakozásból pisztollyal pózol, de belül láthatóan szenved, míg Roi olykor érzékenynek és segítőkésznek tűnik, máskor pedig örömmel veszi célba Raquel gyenge pontjait. A hatalmas kavalkádban azonban gyönyörűen adagolva szépen minden egyes apró puzzle darab a helyére kerül és minden szereplő jelleme kirajzolódik.

Személyes véleményem szerint ez az a sorozat, ami egyben kikapcsol, leköt, és gondolkodásra késztet. Hozza magával azt a színvonalat, amit megszokhattunk az eddigi spanyol kedvenceinktől, hiszen kendőzetlenül a nyers valóságot tárja a szemünk elé, nem retten vissza a tabutémáktól, és épp ezért ragaszt minket a képernyő elé, hiszen nagyon könnyen bele tudjuk élni magunkat a, cselekményekbe, és a szereplők helyzetébe is. Együtt nyomozhatunk Raquel-el, hiszen az elejétől fogva ugyan akkora tudatlanságba vagyunk, mint ő, hiszen rajta kívül mindenki ismer mindenkit és mindenki tudja mi is történt valójában, kivéve Raquelt és minket nézőket. Ha szeretitek az igazán rejtélyes, és sok-sok titokkal teli sorozatokat, garantálhatom, hogy az, Amit magad mögött hagysz című thriller az egyik kedvenceddé fog válni, már az első rész után is.A sorozat kiváló akár egy kis felüdülésnek is a vizsgaidőszakban, hiszen rövid (8 rész) és angolul, németül, spanyolul és franciául is nézhető, így akár nyelvtanulás szempontjából is hasznunkra válhat.

Kellemes időtöltést kívánok, ha elkezditek, és jó nyomozást.

Ha pedig érdekel más Netflixes sorozat ajánlónk is akkor kattints ide. 

 

1 thought on “Sorozatajánló: The mess you leave behind (Amit magad mögött hagysz)

Comments are closed.