Sorozatajánló: Narcos

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Drogkartellek és kartellvezetők, elképesztő mértékű kábítószer és még annál is több pénz, egy rejtélyesen izgalmas élet. Ezzel a néhány szóval tudnám összefoglalni miről is szól a Narcos, amely szerintem egyike az utóbbi években megjelent sorozatok legjobbjainak.

A Netflix mára nemcsak egy egyszerű videostream szolgáltatás, rengeteg saját gyártású, sikeres sorozatot készítettek az elmúlt években, köztük a Narcost is. Az első két évadban a történet középpontjában a mindenki számára ismert Pablo Escobar áll, a kolumbiai drogbáró, aki nincstelenből a Forbes magazin – a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató – listájának előkelő 7. helyére is   felkerült.

A sorozat első évadja 2015-ben jelent meg, jó értékeléseket és kritikát kapott szerte a világban. 10 epizódon keresztül mutat be nagyjából 15 évet Escobar életéből. Sajnos a többi kulcsszereplő életébe kevés betekintést engednek, én ezért kicsit hiányosnak éreztem néhány részt. Nagyon megragadó, ahogy végigkövethetjük hogyan épült fel ez a hatalmas birodalom, miként vált egy farmer gyermeke 35 éves korára a világ egyik legbefolyásosabb emberévé. Az epizódok alatt végig narráció van, Steve Murphy, az Escobart üldöző DEA-ügynök (Kábítószer-ellenes Hivatal az USA-ban) meséli el saját szemszögéből az eseményeket. Az évad teli van meglepetéssel (inkább annak, aki nem ismeri Escobar történetét), csattanós befejező része van – az elsöprő siker után sejteni lehetett, hogy következik majd a folytatás.

A második évad 2016-ban talán nem hozta ugyanazt a szintet, de tartalmas és élvezhető volt mindvégig. Sok a párhuzam a két évad között, és bár a valóságban ténylegesen történhettek így az események, egy kis színezés talán nem ártott volna a sztoriba. Viszonylag objektív képet kapunk arról, milyen lehetett a 70-es 80-as évek Kolumbiája. Az élet minden szegletében ott van a drogbáró befolyása, de mégsem kizárólag az embert mutatja be- az életét és halálát-, hanem magáról a korszakról fest egy képet, milyen lehetett akkoriban azon a helyen élni.

Pablo Emilio Escobar Gaviria személye egyébként megosztó, nem véletlenül, hiszen az adakozás és a szegények megsegítésén túl, végső soron ő egy narkóterrorista volt, aki félelemben tartott legalább egy kontinensnyi területen élő embert a világon. Eleinte pitiáner tolvaj volt, aki sírköveket lopott, majd azokat lecsiszolva újként adta el. Később hamis lottószelvényeket árult, autót lopott, és belevágott a kokainbizniszbe. Fénykorában hetente 420 millió dollárt keresett, havi 2500-at (nagyjából 750.000Ft) ebből befőttesgumira költött, hogy legyen mivel összefognia a készpénzt. Az 1980-as évek végére a világ kokainellátmányának 80%-át tartotta kézben, 5-ből 4 amerikai kokainfelhasználó az általa szállított szert szívta. Becslésem sincs hány embert ölt, illetve ölethetett meg, véres kegyetlenséggel számolt le azzal, akit nem tudott megvenni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Krimi, dráma, akció, avagy az NCIS helyszínel!

A harmadik évad 2017-ben érkezett, ez már a Cali-kartellről szól. Egy drogkartell teljesen másféle működését mutatja be, akik kerülik a feltűnést, a címlapokat. Sok az új karakter, de nem nehéz őket követni, és néha azért felbukkannak a régiek is. Az évad tempósabb, tele van feszültségteljes pillanatokkal, és akciódús jelenetekkel – ám mégsem lett kasszasiker, ezért elkaszálták a folytatást. A negyedik és ötödik évad egy társsorozat lett, amely Narcos:Mexico néven fut. Ez már Mexikóra tereli a hangsúlyt, az ottani kartellek felemelkedésére a kolumbiai kartellek bukása után.

A bemutatott kolumbiai és mexikói tájak egyaránt gyönyörűek, az ember akaratlanul is odaképzeli magát a helyszínekre. A közbeiktatott archív felvételek, fényképek tökéletes kiegészítései az epizódoknak, sokszor megrázó dolgokat, merényleteket, tömegsírokat mutatnak be. Kedvelhető karakternek nem mondanám Escobart- annak ellenére, hogy többször mutatják a gyengébbik oldalát- de ez egy ilyen személy esetében így van jól. A főcímdal és a filmzenék remekül lettek kiválasztva, ez is nagyot dob az élményen. Látszik a kosztümökön, a színészek kiválasztásán, a helyszínválasztáson, hogy hosszadalmas, nagy erőfeszítést igénylő munkát végeztek az alkotók a forgatások előkészítése során. Számos alkalommal megváltoztattak, eltúloztak, dramatikussá tettek bizonyos jeleneteket, és bár szerintem nélkülük is éppoly hatásos lett volna a történet, ezek is mind aprólékosan lettek kidolgozva, hogy passzoljanak a valójában is megtörtént eseményekhez. Az én értékelésem szerint mindenképpen érdemes végignézni az összes évadot, mert részben dokumentarista jellege van a sorozatnak, de mégis egy könnyebben fogyasztható, egyszerűbb és szórakoztatóbb köntösben van tálalva.

kiemelt kép forrás

kép1 forrás

kép2 forrás

 

 

1 thought on “Sorozatajánló: Narcos

Comments are closed.