Sorozatajánló: Miért jó az így jártam anyátokkal?

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

A vizsgaidőszak közeledtével számomra mindig előkerül egy sorozat. Ez nem más, mint az Így jártam anyátokkal. Nem csak azért szeretem, mert leköti a figyelmemet, és ezáltal meg is nyugtat, hanem mert ideális, ha éppen szünetet tartok a tanulás mellett. Úgy gondolom, a húsz perces epizódokkal pont megfelelő időtartamot tudok pihenni egy-egy tétel között. Ha te is egy könnyed, vicces, de olykor drámai kikapcsolódást keresel, akkor csak ajánlani tudom. De lássuk is, hogy miért érdemes elkezdeni, és miért is tartom remek szériának.

Az így jártam anyátokkal egy 2005 és 2014 között futó szituációs komédia volt, amely világszerte és Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendett. A történet főszereplője Ted Mosby, aki apaként meséli el gyermekeinek a fiatal éveit, és azt, hogyan is találkozott az anyjukkal. A történet központjában egy baráti társaság tagjai állnak, akik Ted-en kívül Marshall, Lily, Robin és Barney. Egyedi stílusával sokunknak elnyerte tetszését, és összesen 9 évadot élt meg.

sorozat

Humor

Úgy gondolom, hogy a sitcomok sokasága között, ez egy igen kiemelkedő darab. Sokszor az a problémám a műfajjal, hogy nagyon erőltetettnek hat, és ezáltal számomra gyakran unalmasak. Azonban ebben az esetben ezt egyszer sem éreztem. A humor rendkívül jól működik. A karakterek alakítása és castingja is kiválóan el lett találva. A színészeket jó nézni a szerepben, és ugyan ne várjunk Oscar-díjas alakításokat, de az elvárt minőséget nagyon jól teljesítik. A poénok szerintem minden helyzetben működnek, és annak ellenére, hogy nem vagyok egy filmen/sorozaton nevetős fajta, itt mégis gyakran megnevettetett a széria. Ha már itt tartunk, ki kell emelnem Marshall és Barney karakterét, akik véleményem szerint a legkomikusabb szereplők, de még ők is képesek komolyabb, drámaibb jelenetekre, ha arra van szükség.

Dráma

Itt rá is térnék a második elemre, amivel megfogott a sorozat, és az nem más, mint a dráma. Az évek alatt megfigyelhetjük a főhősök életének a sikereit, boldogságukat, de betekintést nyerhetünk a szomorú pillanataikba és tragédiáikba is. Kevés olyan alkotás van szerintem, ahol a komikus elemek és drámai jelenetek ilyen jól megférnek egymás mellett. Ebben az esetben azt kell, hogy mondjam, működik. Zseniális, ahogy egy nevetős rész vége például, hogyan fordul át komolyságba, és mennyire tudunk azonosulni olyankor az adott karakterrel. Itt is kiemelnék valakit, aki nem más, mint maga Ted Mosby, aki egy néha kicsit szerencsétlen, de mindenképpen szerethető figura. Ő a hősszerelmes, aki igazán hisz abban, hogy egyszer megtalálja az igaz szerelmet. Az évadok során mindannyian izgulunk érte, hogy végre meglelje azt, amit szeretne.

Karakterek

Harmadszorra a karakterekre szeretnék kitérni. Egy sorozat alapvetően nagyobb teret enged egy-egy szereplő személyiségének kibontására, elmélyítésére a filmekkel szemben. Ilyen téren is megállja a helyét az alkotás. A kezdetben megismert emberek a részek során egyre kiforrottabb és összetettebb képet adnak. A kezdetben valamilyennek megismert szereplőkről gyakran kiderül, hogy mi is állt a dolgok hátterében, és így megérthetjük a motivációikat is. Szeretném megnevezni például Barneyt, a nőcsábász, szociopata férfit. A későbbiekben róla is kiderül, hogy mik voltak annak az okai, hogy ilyen lett. Apa nélküli gyerekkor, párkapcsolati csalódás és hasonlók. De amint őt is jobban megismerjük, annál inkább szerethetővé válik a figurája.

Vas-20-AF-Sorozatajanlo-Miert-jo-az-igy-jartam-anyatokkal-kep2

 

Szerkezet

Végül a szerkezetről, felépítésről is szeretnék említést tenni. Nagyszerű, ahogyan a készítők felépítették az egész történet vázát. Látszik, hogy jól megfontolt, előre megtervezett munka volt. Ezért is tudom olyan sokszor újra nézni, mivel mindig fel tudok fedezni újdonságokat benne. Például a korai részek során tett utalásokat a későbbi történésekre, vagy éppen visszaemlékezések és az újra elővett poénok, amiken gyakran csavarnak még egyet, így válva még viccesebbé.

 

Összefoglalva az egészet, én egy nagyon élvezhető és megnevettető szériának tartom az Így jártam anyátokkalt, és mindenképpen csak ajánlani tudom, ha kikapcsolódásra vágysz, esetleg szereted a műfajt, vagy szimplán csak kacagnál egy jót. Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődésed, és tetszeni fog a sorozat!

Ha pedig felmérnéd a sorozattal kapcsolatos tudásodat akkor kattints ide.

kép:főkép, 1,2

1 thought on “Sorozatajánló: Miért jó az így jártam anyátokkal?

Comments are closed.