Sorozatajánló: Fekete tükör

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ha kifogytál a jó sorozatokból és most nincs ötleted, hogy mi legyen a következő, akkor a Netflixen található Fekete tükör című sorozattal nem foghatsz mellé. Az egyik pozitívum benne, hogy nem muszáj sorban haladnod, mivel az epizódok történetei egyáltalán nem függnek össze, mindegyik külön cselekményt mutat be, és a szereplők is minden részben mások. Egy rész átlagban körülbelül egy óra hosszúságú, szóval ha tartasz egy kis szünetet a tanulásban vagy lefekvés előtt még szeretnél nézni valamit, akkor tökéletes választás. A legtöbb rész rám napokig hatással van, mert legtöbbször a jövőben játszódik, és olyan újításokat, technológiákat látunk benne, amit ma sokan el sem tudnának képzelni. Azért is kivételes még, mert nemcsak az új találmányokat mutatja be, hanem ezzel együtt a jövőbeli emberek azzal kapcsolatos mindennapi problémáit is, a forradalmi fejlődés veszélyeit. Ezen kívül van néhány olyan rész is, ami napjainkban játszódik.

Kedvenc epizódjaim

Én hármat emelnék ki, bár még nem láttam az összeset. Mindhárom a jövőben játszódik. Az elsőben az emberek többségének a fejébe helyeztek egy kis emlékchipet, ami által életük minden percét fel tudták venni, majd akármikor vissza tudták játszani, akár kivetítve is, így több emberrel is meg tudták osztani a történteket. Ezen kívül képesek voltak például veszekedés közben a másikat „lenémítani”  stb. Ennek az új találmánynak vannak azonban hátulütői is, mivel a másik ember legkisebb gesztusait is újra és újra szemügyre tudták venni, ezért hamar kiderült, ha valaki hazudott. Emiatt az epizód végkimenetele is negatív lett. A címe: A teljes történeted (Entire History of You)

A második kedvenc részem egy párról szólt, ahol a férfi, Ash balesetet szenvedett, és elhunyt. Nem sokkal utána kiderült, hogy a nő (Martha) teherbe esett, ezért igénybe vette az egyik applikáció segítségét, ami által kapcsolatba léphetett halott párjával telefonon keresztül. Vagyis nem egészen, mert az az alkalmazás csak összegyűjtött minden bejegyzést, amit a férfi valaha a közösségi médiában közzétett, ezáltal ismerte az általa gyakran használt kifejezéseket, szófordulatokat és szimulálni tudta Ash hangját. Később elérhetővé vált Martha számára az alkalmazás továbbfejlesztett változata. Egy testet kellett rendelnie, és a megfelelő lépéseket követve, olyan lett, mintha ugyanaz az ember lenne, aki elhunyt, csak fiatalabb formában. Azonban ennek a technológiának is megvan a maga árnyoldala, mivel az Androidnak nem volt szüksége sem alvásra, sem evésre, de még arra sem, hogy lélegezzen. Emellett nem tudta produkálni azokat az apró szokásokat, amiket Martha Ashben szeretett. Ennek következtében a kismamának hamar be kellett látnia, hogy szerelmét már sosem hozhatja vissza, és hogy semmi sem pótolhatja őt. A címe: Mindjárt jövök (Be Right Back).

A harmadik pedig arról szólt, hogy egy egyedülálló anya egyik nap levitte a játszótérre 3 éves kislányát, aki eltűnt. Miután megtalálták, az édesanya biztosra akart menni, hogy többé ne történjen ilyen, ezért gyermeke fejébe beültette az Arkangel chipet. Ez azonban nemcsak nyomkövetésre szolgált, hanem tableten keresztül figyelemmel kísérhette lánya egészségi állapotát és beállíthatta, hogy mit ne lásson. Mikor nagyobb lett félretették a tabletet, de az anyuka nem bírta ki, hogy ne vegye elő az eszközt, mikor lánya a lázadó tinikorba lépett. Túlzásba esett, és egészségtelen mértékben belefolyt a lány életébe. Emiatt a rész végkimenetele szintén nem lett pozitív. A címe: Arkangyal (ArkAngel).

Néhány érdekes információ a sorozatról

A Fekete tükör első epizódja 2011-ben, az utolsó pedig 2019-ben volt. Forgatási helyszínei: London, Los Angeles, Toronto és Fokváros. A Black Mirror alkotója Charlie Brooker, aki úgy jellemezte a sorozatot, hogy: “az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk”. Fogadtatása meglehetősen pozitív volt, nagy sikert aratott mind a kritikusok, mind a közönség körében.