Sikerorientált vagy inkább kudarckerülő vagy?

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Magazinunkban többen próbáltunk pszichológus szerepébe bújva elmélkedni különböző jellemvonásokon, hogy felnyissuk kedves Olvasóink szemeit arra, milyen személyek is valójában. Hiszen olykor valaki introvertált, realista vagy szuperérzékeny személyiségjegyeket képvisel. Ha érdekelnek az említett tartalmak, ezen cikkeinket itt, itt és itt találjátok. Ám ezúttal eltérő teljesítménymotivációs igényszinteket szeretnék Nektek bemutatni, vagyis inkább sikerorientált vagy kudarckerülő jellemzőkkel bírtok? Ha velem tartotok, akkor a válaszra hamarosan fény derül!

Teljesítménymotiváció   

Mind a külső, mind a belső inspiráció saját formákat birtokol. Azt a jelenséget nevezzük teljesítménymotivációnak, amikor az egyén a sikerre törekszik a jó teljesítmény garantálásával, amely az intrinzik motiváció (belső kényszer) útján történik. Minden tudatos cselekedet utáni megbecsülés és elismerés a motivált „hasznává” válik. Számtalanszor, amikor ilyen helyzetben találjuk magunkat, már a feladat teljesítése előtt feltárul elénk az igényszint, hogy mégis milyen mértékű az önmagunk elé felállított követelmény. Azonban számolni kell az esetlegesen fennálló sikerrel és kudarccal. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy a siker túlteljesítés hatására következik be, ellenben az alulteljesítés kudarcot von maga után. Ezáltal az igényszint minden egyes sikernél nő és minden egyes kudarcnál csökken. Számos tényező befolyásolja az elénk helyezett elvárásokat a saját szándékunkra való tekintettel. Ugyanis formálhatja a szociális helyzet, esetleg a velünk azonos körökben mozgó illető is. Hiszen társaink kudarcait vagy sikereit az elért eredményünkhöz viszonyítjuk, hasonlítjuk. Ezek figyelembevételével formálódik az egyén teljesítménymotivációja.

Sikerorientált

Az ilyesfajta viselkedésjegyeket képviselő személyek jellemzői: Motiválja őket a siker elérése, amit nagy eséllyel meg is valósítanak. Legtöbbször olyan feladatot helyeznek maguk elé, amelyek saját képességeikhez viszonyítva valóságosak. Ugyan nem garantált számukra a siker, de ösztöneik szerint cselekszenek a fennálló kudarccal számolva. Készteti őket az, hogy próbára tegyék képességeiket és ügyességüket, akár kockázatvállalással egyaránt. Szeretik a kihívásokat, ugyanakkor szívesen kísérleteznek a rájuk bízott a feladattal. Túl könnyű feladatot azért nem vállalnak el, mert nem jelent kihívást számukra. Ugyanakkor nem veszik rá magukat túl nehézre sem, mégpedig azért, mert nem fecsérelnek időt, sem energiát a lehetetlen helyzetek megoldására. Feladatvégzés közben általában kitartóak, és amit elvállalnak, azt nem engedik el. A kudarc esetén sem veszítik el a kedvüket, ugyanis túlnyomórészt belső, de nem állandó tényezőket tesznek felelőssé az esetlegesen bekövetkező kudarcért. A sikerorientáltság leginkább a sportolókra jellemző, ami a maximalizmus tükrében mutatkozik meg. 

Kudarckerülő

Ezek a személyek az olyan feladatokat részesítik előnyben, amelyek vagy egyszerűen teljesíthetőek, amelyet elvégezve biztosan sikerre tesznek szert, vagy olyan nehéz tevékenységet vállalnak, hogy a bukás nem jár együtt szégyenérzéssel. Az ilyen kudarckerülő személyek esetleges kudarc esetén általában rögtön feladják a küzdelmet. Hogyha pedig eredményekkel telve végezték el a feladatot, akkor sem hiszik el, hogy saját maguknak köszönhetik.

Elért sikerüket hajlamosak környezetükben lévő személyeknek vagy más tőlük független tényezőknek tulajdonítani, mint például: szerencse vagy véletlen történés. Máskor kudarcuk bekövetkeztével képesek saját adottságaik hiányát okolják, amelyek belső, továbbá állandó tényezők. Ebből kifolyólag a sikernek nem tudnak igazán örülni, a kudarcok pedig túlságosan padlóra küldik őket. Mindezek hátterében a szorongás és a saját képességeikkel szembeni bizonytalanság áll, amelyek az önbizalomhiányra is utalnak. Az is megeshet, hogy a kudarckerülők jobb képességekkel rendelkeznek, mint a sikerorientáltak, mégis ők teljesítenek rosszabbul, mivel nem tudnak összpontosítani a rájuk bízott feladatra.

Hogyha a cikk elolvasása után még nem teljesen vagytok biztosak abban, hogy a két típus közül melyik jellemzői igaz rátok inkább, akkor töltsétek ki ezt a tesztet. Ha olvasnátok hasonló tartalmakat vagy más ilyesféle cikkek is érdekelnek Titeket, írjátok meg nekünk kommentben! 

 

 

Forrás: 1, 2