ruanda-1994-2020

Ruanda 26 éve – Dr. Tarrósy István előadása

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ruanda 1994-2020. A genocídium öröksége Afrika bezzegországában címmel hirdetett meg előadást Dr. Tarrósy István a Pécsi Tudományegyetem docense, az Afrika Kutatóközpont vezetője.

Az International Spring #stayhome edition-nek köszönhetően számos előadás megtartásra kerül online, így a fent említett is.

RUANDA 1900

Ruanda Afrika középső részén elhelyezkedő ország, amely 1962-ben kiáltotta ki függetlenségét. Az ezt megelőző gyarmatosítás következményeként a tuszik és a hutuk (két társadalmi réteg) ellentéte folyamatosan nőtt. Ezt az ellentétet még inkább fokozta, hogy a két réteg között csökkent az úgynevezett ‘átjárhatóság’.

A helyzetet fokozta a szomszédos Burundiban uralkodó állapot. 1972-ben egy helyi lázadást követően a tuszik által dominált burundi hadsereg népirtást hajtott végre a hutuk ellen. Burundiban ekkor közel kétszázezer ember vesztette életét. Ez a fajta katonai diktatúra még 27 éven keresztül fennállt, egészen 1993-ig.

1994. április 6-án Ruanda és Burundi hutu elnökét szállító repülőgépét találat érte és a gép megsemmisült, fedélzetén a két elnökkel. Ennek következtében a katonaság és az Interahamwe milícia úttorlaszokat épített és razziákat tartott. Az elkövetkező napokban elkezdődött a tuszik és a mérsékelt hutuk vérontása, mészárlása, azokkal a bozótvágó késekkel (machate), melyeket az elmúlt 1-1,5 évben százezres nagyságban halmoztak fel. A több, mint 500.000 kés, valamint a lőfegyverek szétosztásáról a hutu Interahamwe és Impuzamugambi milicistái gondoskodtak.

A ruandai népirtásban több, mint másfél millió ember vesztette életét.

ELŐADÁS

Dr. Tarrósy István, MTA Bolyai-ösztöndíjas kutató “A genocídium öröksége Afrika bezzegországában” címmel várja az érdeklődőket a rendkívüli helyzetre való tekintettel online térben.

Az előadás a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

 

Csatlakozzatok a facebook eseményhez és vegyetek részt az előadáson!

 

1 thought on “Ruanda 26 éve – Dr. Tarrósy István előadása

Comments are closed.