River Jude Phoenix – Egy csodálatos tehetség tragikusan rövid élete

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Phoenix név bizonyára ismerősen cseng a legtöbb ember számára, hiszen Joaquin Phoenix zseniális alakítását a legújabb Joker filmben nem lehet elfelejteni. Azonban volt idő, amikor a Phoenix névről nem Joaquin jutott az emberek eszébe, hanem a bátyja, River. River Jude Phoenix Hollywood fiatal csillaga volt a 80-as és korai 90-es években.

River Phoenix 1970. augusztus 23-án született Madrasban, egy különleges család különleges fiaként. Arlyn Dunetz és John Lee Bottom első szülött gyermeke volt. A River nevet Herman Hesse spirituális regényéből, a Sziddhártából kölcsönözték, az élet folyója után. Míg középső nevét a Beatles ikonikus dala, a Hey Jude ihlette. A család 1973-ban csatlakozott egy vallásos szektához, a Children of God-hoz, amely a szabad szexualitást hirdette. Több éven keresztül voltak a kommuna tagjai, míg a hetvenes évek végén végleg maguk mögött hagyták a szervezetet és új életet kezdtek. Ennek hatására változtatták meg a vezetéknevüket Phoenixre, amely a hamvaiból feltámadó mitikus madarat szimbolizálja. Rivernek négy fiatalabb testvére született, Rain, Leaf (ma ismert nevén Joaquin), Liberty és Summer. A család nem élt túl jó körülmények között, ezért a gyerekek gyakran zenéltek az utcán, hogy egy kis pénzt vihessenek haza, később pedig különféle tv showkban is szerepeltek. River karrierje reklámokkal, kisebb szerepekkel kezdődött, mígnem az 1986-os Stand by Me (magyarul Állj mellém!) című film meghozta számára az igazi áttörést.

A film Stephen King 1982-ben megjelent novellájának, A testnek a feldolgozása. A történet 1960 nyarán játszódik Castle Rockban. A főszerepben egy négy fiúból álló baráti társaság áll, akik megtudják, hogy a három napja eltűnt iskolatársuk meghalt, holtteste pedig Harlow-ban, a vonatsínek mellett fekszik. Ezzel el is indul főhőseink életre szóló kalandja, amely felejthetetlen emlék lesz számukra. A film távol áll a tipikus gyerekfilmek felszínes világától, itt a karakterek szépen kidolgozottak és valóságos problémákkal küzdenek meg nap, mint nap. Tragikus háttértörténetek, drámai pillanatok, életbölcsességek és humoros jelenetek jellemzik a filmet. Családias hangulata bármelyik nézőjét visszarepíti a gyerekkorába és felidézteti vele a barátaival átélt értékes élményeket.

A Stand by Me sikere után nem volt megállás River számára. A filmipar és Hollywood is rajongott a fiatal fiúért, akinek bohém stílusa és kedves természete szinte minden munkatársát levette a lábáról. Rövid időn belül már olyan sztárok mellett játszhatott, mint Harrison Ford és Helen Mirren, vagy a későbbiekben Sidney Poitier. 1989-ben a mindössze 19 éves Rivert a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra az Üresjáratban nyújtott alakításáért. 1991-ben Keanu Reeves oldalán játszott az Otthonom, Idaho című filmben, amelyért megnyerte a Velencei Filmfesztivál legjobb színésznek járó díját is.

River a színészkedés mellett nagy hangsúlyt fektetett az állatok jogainak biztosítására és lelkes környezetvédelmi aktivistaként tevékenykedett. A PETA egyik szóvivője volt, reklámjaikban buzdította az embereket, hogy foglalkozzanak az állatokkal is. Munkájáért 1992-ben megnyerte a PETA Humanitárius díját. Anyagilag támogatott számos környezetvédelmi és emberjogi szervezetet is, sőt több száz hektárnyi területet vásárolt meg egy veszélyeztetett esőerdőből Costa Ricán. River egészen hét éves kora óta vegán életmódot folytatott, így már annak a látványa is megviselte, ha valaki a környezetében húst evett. Erről Martha Plimpton nyilatkozott, akivel több évig párkapcsolatban élt River: „Egyszer, amikor tizenöt évesek voltunk, River és én elmentünk egy különleges vacsorára, Manhattanben, ahol én puha-pácélos rákot rendeltem. River kiment az étteremből és sírva sétált a Park Avenue-n. Nagyon fájt neki, hogy állathúst ettem és hogy nem tudott meggyőzni arról, hogy mi a helyes.” River eszméit az állat -és környezetvédelem kapcsán öccse, Joaquin Phoenix és egész családja vitte tovább. A PETA 2015-ben, megalapításának 35 évfordulóján adta át először River tiszteletére alapított díjat, a River Phoenix Emberbaráti Díjat. „Az állatok nem a játékszereink. Azért vagyunk a földön, hogy megvédjük őket. Ez a kötelességünk.” -River Phoenix

Bár a színészkedésből élt meg, River igazi szenvedélyének mégis a zene számított. Tehetséges énekes, dalszövegíró és zenész is volt. Öt éves korában kezdett el megtanulni gitározni, később, 1987-ben pedig megalapította saját bandáját Josh Greenbaummal. Az együttes az Aleka’s Attic nevet viselte. „Aleka egy kitalált költő-filozófus volt, aki összegyűjtötte a barátait a padlásán, hogy megvitassák a gondolataikat. Később, amikor Aleka meghalt, egy bandát alapítottak, hogy megosszák a gondolatait a zene által.” Így nyilatkozott a név eredetéről River. A zenekarhoz később River húga, Rain is csatlakozott, aki bátyja mellett énekelt, és különböző ütős hangszereken játszott. River mindezek mellett néhány filmjéhez is írt dalokat, mint például az Ifjú Don Juanhoz vagy A szerelem nevű dolog című filmjéhez.

River Phoenix 1993. október 31-én halt meg a Viper Room nevű szórakozó hely előtt, amely akkoriban Johnny Depp tulajdonában állt. Halálhíre megrázta az egész sztárvilágot. Rivert tartották a kor „vegán James Dean”-jének, aki szépen ívelő karriert futhatott volna be. Már kapott felkéréseket további filmekhez is, mint például az Egy kosaras naplójához, vagy a Teljes napfogyatkozáshoz, amelyekben a szerepét később Leonardo DiCaprio töltötte be.

River Phoenix egy rendkívül tehetséges és őszinte ember volt, ami miatt Hollywood legkedvesebb sztárjának tartották. Foglalkozott a környezettel, az állatokkal és inspirálta a körülötte lévőket. Bár már nincs közöttünk, mégsem lehet elfelejteni az életében tett cselekedeteit.

Although I can’t stop all cruelty to living creatures on the planet, I can be kinder to every living creature in my life.” /River Jude Phoenix/