Rejtélyes történet: Dark

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Azt hisszük, hogy az idő egyenletesen halad; hogy a végtelenségig egységesen folyik. Örökké. De a különbség a múlt, a jelen és a jövő között nem több, mint egy egyszerű illúzió. Ezek nem egymás után következnek, hanem összekapcsolódtak egy soha véget nem érő körforgásban. Minden összefügg mindennel.” – rémisztően nagy szavak, amelyek súlyát nehéz cipelni. Azt hisszük, hogy mindent tudunk, minden a mi döntéseinktől függ, az akaratunk függvénye, mindent mi irányítunk és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem vagyunk Istenek.


Azonban a Dark című sorozat egy pillanat alatt visszaránt a földre és tudatosítja a nézőben, hogy vágyai kicsi, jelentéktelen porszemek egy nagy gépezetben, az életben.A thriller és sci-fi típusú sorozat három évadáról, amely alapvetően német nyelvű Netflix-adaptáció, megoszlanak a vélemények annak ellenére, hogy több szempontból is kiemelkedő: a történet vezetése igazán lehengerlő, helyenként sokkolóan összetett.


Ne gondoljuk azt, hogy az összetettsége révén nehezen követhető, mert az újdonság ereje, a lassanként előkerülő nyomok, amelyek az igazsághoz vezetnek, olyan erővel bírnak, amelynek a képernyő előtt gubbasztó néző képtelen ellenállni és továbblendül a következő epizódra. Habár 2020 sok elvarratlan szálat hagy maga mögött a sorozatok terén, a Dark utolsó évada megjelent idén nyáron, ha már a sokak által kedvelt A szolgálólány meséje vagy a Dark-kal sok hasonlóságot mutató, szintén őszi megjelenésre tervezett thriller, a Stranger Things legújabb évadát is elhalasztották.
A sorozat egy fiktív német városban, Windenben játszódik. Egy fiatal rejtélyes eltűnése után titkok és bizarr kapcsolódási pontok derülnek ki négy család között, melynek során egy időutazással is összefüggésbe kerülő, generációkon átívelő konspirációra derül fény. A sorozat olyan kérdéseket boncolgat, mint az idő, illetve az emberi döntések hatásai az időben, de hogy ne csak a rejtélyes eseményeket említsük, a fiatalok érzelmei, a szerelem is hangsúlyos szerepet kap a sztori formálásában.


Íme, egy kis ízelítő a sorozatból: a nyugodt kisváros zavartalan csendjét az öngyilkosság tragédiája rázza meg; főszereplőnk, Jonas Kahnwald általunk végigkövetett élete egyből a lejtő irányába tart édesapja elvesztését követően, pedig ekkor még nem tudta, hogy mindez csak a kezdet. A városi gyermekek eltűnése a következő lépcsőfok, amely enyhén sejteti, hogy a szörnyűségeknek korántsem lesz vége.
De hova tűntek a fiatalok?  A rendőrség szokásos módon teljes erővel keresi őket, ám nincs nyom, csak megmagyarázhatatlan történések. Mindeközben Jonas és barátai a körülmények ellenére sétát tesznek éjjel az erdőben, és egyikük szintén eltűnik. Kivételesen a kutatásoknak lesz eredménye: találnak egy holttestet, fiatal fiú furcsa sérülésekkel. De vajon ki lehet? Olyan, mintha nem ma tűnt volna el… mintha nem a mai korhoz tartozna, hanem inkább a 80-as évekből ugrott volna 2019-be. De hiszen ez nem lehetséges. Vagy mégis? Mindenesetre főszereplőnket nem hagyják nyugodni a történtek, így saját maga akar az ügy végére pontot tenni. Ám ahelyett, hogy válaszokat kapna, egyre több kérdés merül fel benne, míg rájön, hogy talán pont soha nem kerülhet a mondat végére, talán inkább egy kérdőjel.


Jelenleg én is csak a második évad közepén tartok, így a nagy finálé még számomra sem ismert, de nem kellett sok időnek eltelnie, hogy elérjek idáig a történetben, ahogy ahhoz sem kellett végignéznem a sorozatot, hogy tudjam, megéri rápillantani. Remek kikapcsolódás, mert a cseppnyi félelem és adrenalin elvonja a külvilágról a figyelmedet, és teljes erővel beleélheted magad a sorozat szereplőinek az életébe, helyzetébe. Ha szereted a krimiket, a mély gondolatokat és a váratlan fordulatokat, akkor ezt Neked találták ki. Ha a zenére és a jelenetek kompozíciójára is érdeklődést mutatsz, abban sem fogsz csalódni.  A színek és a képi világ magával ragad, a zene pedig tökéletesen passzol a kissé rideg, ám sokszor mély érzelmeket imitáló hangulathoz.
Ne feledkezz meg a pihenésről, amit jelen helyzetben az otthoni tevékenységek kiszélesítésével kell kompenzálni, így ez egy jó első lépés ahhoz, hogy valami újat láss, és félretedd a fárasztó, megszokott hétköznapi teendőidet kicsit.

Egy próbát megér, nem igaz?