Rejtélyes eltűnések II. – Mi történhetett velük?

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
2
+1
+1

Előző írásomban az Amerikában 1998-ban eltűnt, Amy Bradley történetét mutattam be. A világon nap mint nap sok ember tűnik el, akiknek soha nem akadnak a nyomára.

Amikor egy gyermek tűnik el, a szülő minden pillanatban várja, hogy nyíljon az ajtó. Megreccsen a padló, az ember felkel még a legmélyebb álmából is, „hátha hazajött”. Ha megcsörren a telefon, és nem ismerik a telefonszámot, azonnal arra gondolnak, hogy Ő az! – vagy vele kapcsolatban érkezik valami hír. Jelen írásomban két olyan fiatal eltűnését dolgozom fel, amik még a legtapasztaltabb nyomozókon is kifogtak. Ha valakinek nyoma vész, viselkedését, s az eltűnés napját megelőző eseményeket kell vizsgálni.

Brandon Shawson

2008. május 14.-én este egy 19 éves egyetemista, Brandon Shawson kétségbeesetten hívta a szüleit. A fiú balesetet szenvedett autójával, belecsúszott az árokba, Minnesotában. A szülők azonnal útnak indultak, hogy hazahozzák, de mire odaértek, a megjelölt helyre, nem találták ott. Brandon a telefonban megemlítette, hogy látja onnan a város fényeit, s abba az irányba indul el. A hívás közben hirtelen felkiáltott, “- Ó, basszus!” – ez volt az utolsó dolog, amit hallottak tőle. Többször próbálták visszahívni, 45 percig találgatták, merre lehet, majd bejelentették a rejtélyes esetet a rendőrségen. Másnap több száz emberrel és 34 kutyával keresték, de nem találták meg. Később kiderült, hogy az autója húsz mérfölddel messzebb volt, mint ahogyan ő hitte, és a fényekről, amikről beszélt, nem tudták beazonosítani, település nem volt a közelben. Két napig még kicsengett a telefonja, de senki nem vette fel.  Azóta semmi hír róla. A fiú teljesen normálisan viselkedett az eltűnését megelőzően, nem derült ki, hogy mi történhetett vele.

Maura Murray

A fiatal lány 1982. május 4.-én született az amerikai Hanson városában. Katolikus családban nőtt fel, szülei elváltak, rendezett körülmények között élt. Egyetemre járt, mellette dolgozott, egy-két kisebb kihágása volt, élte a fiatalok átlagos életét. 2004. február 9.-én éjfél után Maura a számítógépes térképeken Berkshires, Burlington és Vermont útvonalak után érdeklődött. 13:24-kor felhívta az egyetemen, ahol tanult, az ápolói kar vezetőjét, hogy a családjában haláleset történt, és ezért egy hétig távol lesz. Utóbb kiderült, hogy hozzátartozói közül senki nem tudott halálesetről, de megbetegedésről sem. 15:40-kor 280 dollárt vett ki egy ATM-ből, ahol egyedül volt.

Ez volt az utolsó felvétel róla.
Egy közeli italboltban vásárolt mintegy 40 dollár értékű alkoholt. 19:00-kor egy Woodsville állambeli new hampshire-i lakos egy csattanásra figyelt fel, kinézett az ablakon és látta, hogy egy autó áll az út mentén. Ekkor ért oda egy iskolabusz, amely megállt a bajbajutott autós mellett, és megkérdezte a nőt, hogy segíthet-e. A nő könyörgött neki, hogy ne hívja a rendőrséget, ugyanis – állítása szerint – ő már telefonált az AAA autómentős cégnek, akik később cáfolták, hogy bármilyen hívás érkezett volna arról a környékről. A buszvezető is furcsállta a helyzetet, hívta a rendőrséget, hisz tudta, hogy mobilszolgáltatás azon a helyen nem érhető el. 19:46-kor a rendőrség már a helyszínen volt, de a lányt nem találták.

EZT OLVASTAD MÁR?  Pandémia. Premier. Bemutató a Harmadik Színházban.

A jelentés szerint az autó bal oldala sérült, a lámpa és a hűtő is megrongálódott, ezért használhatatlanná vált a jármű. Valamikor 20:00 és 20:30 között lejjebb az úton láttak egy sétáló lányt, de ezt az információt hónapokkal később közölték a rendőrökkel. Eközben a buszvezető és a rendőrök átfésülték a helyszínt nagyobb távolságban is, de a keresés sikertelen volt. Másnap estétől nyilvánították hivatalosan is eltűntnek, hiszen a felnőtt embernek ’joga van eltűnni’, így 24 óra elteltével kezdhetik meg a keresést. Február 12.-én a rendőrség közleményt adott ki, miszerint Maura valószínűleg öngyilkos lett, és ezt alkoholos befolyásoltság alatt tette. A család erősen kételkedett ebben, hisz nincs holttest, és sose voltak ilyen gondolatai a lánynak, valamint oka sem volt rá, nem volt a családban tragédia, vagy konfliktus. Ezután folyamatosan járták a környéket nyomok után kutatva, eredménytelenül.
2006-ban a helyszíntől nem messze körülbelül két kilométerre, egy háznál nyomokra bukkantak, mintha elástak volna valamit, azonban ez bebizonyosodott, hogy nem a hölgy teste. Több évnyi kutató munka mind hiábavalónak bizonyult, hiszen senki nem tudott hasznos információval szolgálni.
A mai napig emészti a Murray családot, miért indult útnak a lányuk egy ismeretlen helyre, anélkül, hogy szólt volna. Az öngyilkosságot teljes mértékben elvetik. 16 év elteltével nincs hír arról, hogy mi történhetett Maurával, az is lehet, hogy sosem fogja a család megtudni.

Remélem, a fent említett családok egyszer megtalálják a megnyugvást és legalább meg tudják mi történt családtagjukkal.