Rejtély a Barbie babák arca mögött

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Gondolkodtatok-e már azon, hogy egy Barbie baba miért lett úgy elkészítve, hogy egy apró hibát sem találunk rajta? Szinte tökéletes minden egyes része. Legalábbis látszólag. Rendkívül érdekes témát boncolgathatunk ezzel az egyszerű kérdéssel, és tulajdonképpen ez is indította el bennem azt a gondolatmenetet, amelyet most Veletek is megosztok.

Felnőttként hogyan tekintünk vissza?

Minden lány valószínűleg érdekesnek tartotta és talán tartja még ma is azt, hogy egy Barbie baba milyen szép. A haja tökéletesen begöndörítve vagy éppen kivasalva, az arcán semmi pattanás, sőt egy apró bőrhiba sem látható, nem szőrös a lába, az arca is gyönyörűen sminkelt. Sok leány életében teljes meglepetés ilyen játékok után az, hogy nekik különböző bőrbetegségek jelennek meg a testükön. Azt hiszem a készítők igen jól eltalálták, hogy minden hölgy álma az, hogy így nézzen ki, viszont kicsiként nem annyira fogjuk fel, mekkora hibát is követtek el azok, akik megtervezték ezeket a játékszereket, hiszen ebben a korban csak az a lényeg, hogy tudjunk velük játszani, és nem azt nézzük, hogy mennyire hamis képet kapunk a nőkről. Felnőttként amikor visszatekintünk észrevesszük, hogy elég sok fiatal asszonyra hatással volt lelkileg ez a fajta baba. Egyre többen mennek el különböző plasztikai műtétekre, hogy egy olyan képet kapjanak magukról, mint amilyet kislány korukban beléjük ültettek. Az öregedés természetes rendjét meg akarják akadályozni, ezért arcfeltöltésekkel és fiatalító krémekkel szépítik magukat. Az emberek nem akarják elfogadni vagy megérteni, hogy teljesen természetes az, ha az ember teste nem marad örökké fiatal és tökéletes. Az idő múlásával megjelennek különböző szépséghibák, és idővel a smink is szükségtelenné válik bizonyos kor felett. Műszempillák, néha már túlságosan erős sminkek, mellnagyobbító műtétek és társaik a nők tökéletessé válásának egyik próbálkozása. Na de milyen formában? Ezek valóban szükségesek? Mikor vált mindez divattá és miért kapott ez ekkora hangsúlyt a mai világban?

Élő Barbie és Ken baba

Mindezek megjelenése után egy drasztikusabb formába lép át a női és a férfi nem egyaránt. Az eltúlzott plasztikai műtétek után egy új szintre léptek az emberek. Barbie és Ken babák sétálnak köztünk az utcákon. Milliókat költenek arra, hogy olyan kinézetük legyen, mint a játékbabáknak. Miért ennyire fontos ez nekik? Miért akarnak olyan tökéletesek lenni, mint a babák? Valóban ekkora hibát követtek el a készítők? 

Külföldön is, és országunkban is megjelent ez a fajta „trendi” külső, viszont az ilyen típusú embereket általában nem veszik komolyan, hiszen olyanok, mint a nagyobb növésű kislányok rózsaszín külsővel, akik álomvilágban élnek. Magyarországon is van hasonló külsővel rendelkező hölgy. „Ám most itt van a 22 esztendős Barbie, aki szerint a megjelenése miatt gyakran fordulnak meg utána a férfiak. A magyar Barbie baba külseje egyébként körülbelül 30 millió forintba került.”-írja a Blikk.

Einwiller Gregor a magyar Ken babaként ismert férfi, aki egyelőre még nem esett át plasztikai műtéten, viszont sminkkel tökéletesen átalakítja magát. Hihetetlen, hogy ekkora változásra képes egy smink, és hihetetlen, hogy az emberek ennyire elveszettek olyan értelemben, hogy nem találják meg önmagukat, és lényegében ezzel a viselkedéssel is azt mutatják meg, hogy a saját egyéniségüket keresik.

Mit tehetünk mi mindez ellen?

  1. Beszélgessünk sokat a gyermekekkel, mondjuk el nekik, mennyire tökéletesek úgy ahogy vannak.
  2. Ha lehet természetes kinézetű Barbie babát vegyünk nekik.
  3. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy milyen súlyos következményekkel járhat egy, vagy akár több plasztikai műtét is.
  4. Beszélgessünk sokat a gyermekekkel arról, hogy attól, hogy valakinek nincsenek szépséghibái, még nem számít tökéletesnek.
  5. A belső értékek sokkal fontosabbak, mint az, hogy hogyan nézünk ki.

Hosszas gondolkodás után az ember észrevesz néhány dolgot. Fontos, hogy a gyermekek olyan környezetben és olyan világban nőjenek fel, ami nem egy hamis képet ad a nőkről és a férfiakról. Ahol mindenki az igazi arcát mutatja. Nem szabad nekünk embereknek is azt az álarcot felvenni, ami nem a miénk. Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig önmagunkat adjuk, és ne más külsejét kölcsönözzük, mert mindenki különleges és egyedi. Ha nem gondoljuk át, hogy egy gyermeknek mi a megfelelő játék, ha nem mérlegeljük mi a jó neki, akkor később talán visszafordíthatatlan cselekedetek visz véghez. Gondolok itt a fent említett beavatkozásokra.  Egy csodás költő idézetével zárom mai alkotásomat. Fogadjátok sok szeretettel: „Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.” (Arany János)

Ti hogy vélekedtek a témáról?

Források:  kiemelt kép1, 2, 3, 4, 5