pte_diplomaval_londonban

PTE-s diplomával mérnökként Londonban

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

London, ahol a Big Ben, a Temze és a London Eye összeér. Ahol lehetsz akárki, nem néznek rád furcsán az utcán, elfogadnak és nem mutogatnak rád ujjal. A város, ahol mindig van éjszakai élet, nincs olyan nap amikor ne lehetne találni egy nyitva tartó szórakozóhelyet. London, ahol a legváratlanabb boltokkal találhatod szembe magadat, és a turisták által kevésbé járt területeken igazán élvezheted a várost. 

 

Ezen csodálatos helyen dolgozik Benke Orsolya, aki a PTE, Műszaki és Informatikai Karán végezte el tanulmányait és szerzett környezetmérnöki diplomát, majd gondolt egy nagyot és kiköltözött Londonba. Orsit egyetemi éveiről kérdeztem és a jelenlegi munkájáról. 

 

Mi a te pályaválasztási történeted? 

pte_diplomaval_londonbanBenke Orsolya: Már a középiskolában a tantárgyak terén sok felé érdeklődtem, de inkább mindig a humánhoz húzott a szívem. A felvételi jelentkezés során az első három helyen nagyon különböző szakokat jelöltem, köztük a környezetmérnök szakot Pécsen, mert szerettem volna egy kis variációt, hogy legyen valami más is a képben. Pécs akkor még nem volt ennyire népszerű, mindenki Budapestre szeretett volna menni, de engem 2009 őszén felvettek a mérnöki szakra, amit az elején egy kicsit bántam. Féltem attól, hogy sok lesz a reál tantárgy, nem voltam biztos benne, hogy készen állok rá, de az első félév után nagyon megszerettem a szakot, és teljesen átértékeltem magamban, hogy mit szeretnék csinálni az életben. 

 

 

 

Milyen érzés volt MIK-esnek lenni? 

Benke Orsolya: Egy különleges érzés, mindig úgy éreztem, hogy a mi karunk más, mert mi mérnökök a jövőre fókuszáltunk és mindig történt valami izgalmas. Imádtam, felnéztem mindenkire, aki oda járt, éreztem, hogy egy különleges csapat tagja vagyok. Valószínűleg azért, mert eredetileg humán területre szerettem volna menni, de mégis ide szánt a sors. Tetszettek a tantárgyak is, leszámítva a matekot. Nagyon megszerettem és örültem végül, hogy ott vagyok, nem ragaszkodtam ahhoz, hogy visszamenjek a humán területre. 

 

Mi volt a legjobb egyetemi élményed? 

Benke Orsolya: A szakestek fantasztikusak voltak, minden évben alig vártuk, mert akkor a tanárokkal együtt buliztunk és mindegyik szaknak volt saját csapata, programjai, indulója: „Pécsen ám de babám, Pécsen ám de babám az jött a szokásba, Pollackos a király, Pollackos a király…”. Imádtam a Pécsi Egyetemi Napokat is, ahol hosszúra nyúltak a bulis éjszakák. A Boszorkány Kollégiumban laktam, így oda is sok kedves emlékem fűz. Fél éven keresztül dolgoztam a kollégiumban található B-Klubban, ahol az egyetemi éveink alatt rengeteget buliztunk, és ahol sok sör lecsúszott. A MIK-es éveimből nem hiányozhattak a kollégium lépcsőjén való ülések, ahol hosszasan beszélgettünk, vagy éppen azon izgultunk, hogyan sikerült egy-egy zárthelyi dolgozatunk. 

 

Mit adott neked a MIK? 

Benke Orsolya: A mérnöki beállítottságra és annak a megalapozására, amit ott kaptam nagyon büszke vagyok. Londonhoz képest is a MIK-en nagyon színvonalas oktatás folyik, így idekint is tudom kamatoztatni az ott megszerzett tudásomat. 

 

El tudtál a diplomáddal helyezkedni? A jelenlegi munkád kapcsolódik az elvégzett szakodhoz? 

Benke Orsolya: A diplomám megszerzése után rögtön találtam munkát Pécsen, ahol egy napelemekkel foglalkozó cégnél helyezkedtem el. Majd úgy gondoltam, hogy szeretnék kicsit kimozdulni a komfortzónámból, ezért költöztem ki Londonba. Fél éven belül el tudtam helyezkedni tervezőmérnökként egy mérnöki irodában, ahol tovább képeztek villamosmérnöki területen. Azóta is ugyanitt dolgozom, habár most már kicsit átfogóbb feladatkörrel. Minden projektünkön elsőrendű a fenntarthatóság és az annak jegyében alkalmazható mérnöki megoldások bevetése. Ezért kifejezetten hálás vagyok a környezetmérnöki végzettségemért.

 

Mit tudnál javasolni azoknak, akik a környezetmérnöki szakon és a Műszaki és Informatikai Karon gondolkodnak?

Benke Orsolya: A környezetmérnöki szak egy kicsit mindennek a keveréke, így nehezebb dolguk lesz a munkaerő piacon azoknak, akik ezen szak mellett teszik le a voksukat. Az állásinterjúkon számomra nehézséget jelentett, hogy nem tudtam pontosan meghatározni, hogy milyen profillal tudnék elhelyezkedni az adott cégnél. Aki mérnök szeretne lenni, annak javaslom, hogy mielőtt jelentkezik az egyetemre, válassza ki, hogy mit is szeretne valójában csinálni és célirányos legyen a döntése. Azonban, ha valaki a környezetmérnök szakot választja, akkor érdemes elgondolkodni a mesterfokozat megszerzésén. A MIK-et teljes szívemből ajánlom mindenkinek, ennyi év után is úgy érzem, hogy okkal lettem mérnök. 

 

Ezen interjú alapján valóban értékelendő, hogy milyen jó hely a Műszaki és Informatikai Kar, hiszen van valaki, aki 10 év elteltével is úgy gondol vissza az egyetemi éveire, hogy bármikor visszarepülne az időben, hogy egy kicsit újra átélhesse azokat. 

 

Amennyiben még érdekel titeket végzett hallgatókkal készült interjú, pszichológia alap és mester diplomával rendelkező Schrancz Natália Éva így nyilatkozott az egyetemi éveiről és jelenlegi munkájáról. 

 

 

 

Kiemelt kép forrása: 1.