pte_nemzeti_laboratorium_pecsi_egyetemistak_magazinja

A PTE ad otthont a tizenhétből kettő Nemzeti Laboratóriumnak

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Szeptember 25-én került átadásra a Humán Reprodukciós, illetve a Virológiai Nemzeti Laboratórium a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg a két laboratóriumot, melyek a kormánytól támogatást kapnak.

pte_nemzeti_laboratorium_pecsi_egyetemistak_magazinja_2

Idén 14 milliárd, a következő években pedig mintegy 90 milliárd magyar forinttal járulnak hozzá a működéshez. Mindkét laboratórium Magyarország szempontjából igen fontos célt szolgál. A virológiai labor működésétől a koronavírus felszámolását várják, nem is véletlenül, hiszen a PTE virológusai kiemelkedő eredményeket tudtak felmutatni a koronavírus kutatással kapcsolatban. A humán reprodukciós labor célja pedig Magyarország népességének felvirágoztatása. Minderről Miseta Atilla a PTE rektora mesélt. Palkovics László miniszter pedig arról nyilatkozott az átadón, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik fő célja az volt, hogy valamilyen formában az egyetemeket az ipari szereplőkkel közös platformra hozzák. Úgy gondolja a most épülő Nemzeti Laboratóriumok hatékonyabb működésre lesznek képesek mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A Nemzeti Laboratóriumok hálózatát egyébként egy négyszintű rendszer irányítja, melynek része a nemzetközi tanácsadó bizottság, egy jogi és pénzügyi adminisztrációval foglalkozó részleg, illetve egy projektirányító testület. Egy laboratórium Veszprémben, kettő Pécsett, és három működik Szegeden. A többi – a tizennyolcból – Budapesten működik.

A PTE-n működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumot Kovács L. Gábor, akadémikus professzor, mint szakmai vezető segíti majd a működésében, míg a Virológiai Nemzeti Laboratórium Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével fog működni. Utóbbit a COVID-19 miatt most különös figyelem övezi. Miseta Attila rektor reményei szerint a problémára az új laboratórium, fél éven belül szolgálhat valamiféle megoldással, előrelépéssel.