PTE-MIK-Mentorklub-pecsi-egyetemistak-magazinja

Ismerd meg a Pécsi Tudományegyetem új hallgatói mentorait V. rész -Interjú a Műszaki és Informatikai Kar mentorával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Cikksorozatunk legújabb részében a Műszaki és Informatikai Kar Mentorklubját ismerhetitek meg jobban. Az alábbi interjúban Landek Nikolettát, másodéves mérnökinformatikus-hallgatót ismerhetitek meg, aki az idei félévben kezdte mentori tevékenységét.

Miért jelentkeztél a Mentorklubba?

PTE-MIK-Mentorklub-LN-pecsi-egyetemistak-magazinjaLandek Nikoletta: Volt matematika tanárom ajánlásara kerestek meg nyáron, hogy szeretnék-e a mentorklub tagja lenni, mint diáktanár-koordinátor. Szimpatikus volt a feladat és emellett jó programnak találtam a mentorklubot, így jelentkeztem.

Szerinted milyen az ideális mentor?

Landek Nikoletta: Véleményem szerint nem létezik egy standard ideális mentor. Mindenki más, így különböző hallgatók talán más mentorokat találnak számukra megfelelőnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne osztozhatnánk közös tulajdonságokban. Egy mentor legyen segítőkész, megértő, tapasztalt, odafigyelő. A feladatunk nyitottságot és közvetlenséget igényel, de ez nem azt jelenti, hogy egy mentornak kötelezően extrovertáltnak kell lennie. Saját magamat főként introvertáltnak vallom, már egészen kicsi korom óta, viszont mindig segítettem másoknak és empatikus voltam mindenkivel szemben, így nem gondolom, hogy ez hátrány lenne számomra a mentori feladataim elvégzésében. Az utóbbi években sokat fejlődtem kezdeményezés terén, ezért már nem okoz problémát, ha oda kell mennem máshoz beszélgetni. Sosem éreztem azt, hogy emiatt kevesebb lennék, mint az extrovertált társaim, csupán abból merítek erőt, ha időnként egyedül lehetek. Szerintem mindenképp fontos az, hogy sokszínű legyen a mentorgárda, hiszen így találhatják meg a számukra legmegfelelőbb mentort a jelöltek.

Milyen tanácsokkal látnád el az elsőéves hallgatókat a távoktatás, illetve az online vizsgázás terén?

Landek Nikoletta: Tanuljatok! Egész egyszerűen ennyi. Sokkal több idő is jut erre jelen helyzetben, hiszen az utazással töltött időnk felszabadul, és másra fordíthatjuk ezeket a szabad perceket/órákat. Én is elkövettem azt a hibát, hogy nem vettem komolyan, nem tanultam annyit, amennyit egy személyes zh-ra, és meg is lett az eredménye. Ne gondoljátok azt, hogy csak azért, mert nincs ott a tanár, nem tud összeállítani olyan zh-t, ami a téma pontos ismeretét és gyakorlatot igényel, mert igenis tud.

Van bármi, amit másként csináltál volna gólyaként?

Landek Nikoletta: Szerencsésnek mondanám magam, ugyanis én 1 évet dolgoztam egyetem előtt, míg a volt osztálytársaim a PTE-n tanultak. (Külföldre vettek fel egyetemre, ami előtt 2 hónapot dolgoztam Németországban. Iszonyatos honvágyam volt ebben az időben, rá kellett ébrednem, hogy nem tudnék huzamosabb ideig külföldön lenni. Így hát indulás előtt 2 héttel, amikor már megvolt a repjegy, koli és egyebek, lemondtam. Ennek fényében aztán maradt a munka.) Folyamatosan hallottam tőlük az egyetemről, a tárgyakról, amik nehezebbek, a kreditekről, Neptunról, KKI-ről stb. Akkoriban még nem igazán tudtam mikről van szó, de azt éreztem abból, amit mondanak, hogy rengeteg nehézségük van és sok helyen elbuktak. Okos ember pedig más hibájából tanul, nem a sajátjából, ezért mikor idekerültem, már tudtam mik azok a tárgyak, amik nagyobb figyelmet igényelnek, hogy már nem gimiben vagyunk, ahol kedvemre elaludhatok az órán, mert nem osztogatnak már a szaktársaid csak úgy jegyzeteket. Így én magabiztosan azt mondhatom, hogy nem csinálnék semmit sem másképp az egyetemmel kapcsolatban, és ezért hálás vagyok azoknak, akik segítséget nyújtottak és “figyelmeztettek” mik azok, amiket ők viszont nem jól csináltak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Vizsga az íróasztalom mögül

Kerestek már meg téged hallgatók, akár tanulási, akár egyéb kérdéssel kapcsolatban?

Landek Nikoletta: Szerencsére igen. Diáktanár vagyok műszaki matematikából, így ott is tudom mondani, hogy mentor vagyok és bármilyen problémával megkereshetnek. Eddig több esetben kerestek meg tanulással/tárgyakkal kapcsolatos kérdésekkel, de érdeklődtek már a duális képzés és jelentkezés felől is. (Duális hallgató is vagyok, ráadásul már a jelentkezési időszak után sikerült átmennem, az első félév után, így el tudtam látni tanácsokkal azt is, aki szintén most döbbent rá, hogy érdekli ez a képzési lehetőség.) Jelenleg egy hónapja vagyok mentor, így nincs azért olyan nagy tapasztalatom ezen a téren, viszont örömmel mondhatom, hogy 2 hallgatótársamnak már rendszeresen segítek tanuláshoz kötődő problémákban/kérdésekben.

Köszönöm szépen Nikinek az interjút és sok sikert kívánok neki a mentori feladataihoz!