pte-gytk-mentorklub_PECSI-egyetemistak-magazinja

Ismerd meg a Pécsi Tudományegyetem új hallgatói mentorait IV. rész -Interjú a Gyógyszerésztudományi Kar mentoraival

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Cikksorozatunk negyedik részében a Gyógyszerésztudományi Kar újdonsült hallgatói mentorait ismerhetitek meg. A harmadéves Koloh Regina és a negyedéves Simon Kornélia mesélt nekünk arról, hogy miért szerettek volna mentorok lenni és milyen terveik vannak a mentori tevékenységükkel kapcsolatban.

Miért jelentkeztél hallgatói mentornak?

SK-gytk-mentorklub-pecsi-egyetemistak-magazinjaSimon Kornélia: Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a mentorprogramot, főleg azért, mert segítséget nyújthatok másoknak, ami nagyon fontos a számomra, hiszen ezért választottam a gyógyszerészi hivatást is. Emellett az egyetemi éveim során még nem vettem részt közösségi tevékenységben, de úgy éreztem szívesen kipróbálnám magam ilyen területen is.

 

 

KR-gytk-mentorklub-pecsi-egyetemistak-magazinjaKoloh Regina: Már középiskolás koromban is segítettem az osztálytársaimnak, évfolyamtársaimnak, ha valamilyen tantárgynál, valahol elakadtak. Számomra mindig fontos volt, hogy ne magoljak, logikus oldalát keressem meg a dolgoknak és így a többieknek is könnyebb volt mindig elmagyarázni és megérteni az adott témát. Örültem neki, amikor Bella Ricsi megkeresett, hogy elvállalnám-e ezt a feladatot. Tudom, mennyire nehéz egy középiskolából az egyetemi életbe csöppeni, amikor a tananyagok mennyisége rengeteg, és nem lehet mindennek az utolsó pillanatban nekiállni. Szerintem ez az egyik legnagyobb nehézség. Harmadévesként túl vagyok már 4 vizsgaidőszakon, sok kudarcon, de mindig mindent sikeresen teljesítettem. A legfontosabb, hogy nem szabad feladni, mindig menni kell tovább, és ilyenkor jó, ha valaki támogat és jó tanácsokkal lát el.

Az elképzelésed szerint milyen az ideális mentor?

Simon Kornélia: Mindenképp jó, ha a mentor tapasztalt, és megbízható, de szerintem ez legfőképp attól függ, hogy milyen az adott mentorált személyisége, és hogy milyen problémára próbál megoldást találni.

Koloh Regina: Valójában nem lehet szerintem egy jó mentort jellemezni. Persze, fontos, hogy empatikus, őszinte és megértő legyen, mindig a tőle telhető legtöbb és legjobb tudását átadja. De, mint minden mentorált, úgy minden mentor más és más. Mindenkinek megvannak az erősségei és gyengeségei. A lényeg, hogy EGYÜTT sikerüljön megoldani minden problémát.

Milyen tanácsokkal látnád el a hallgatókat az online oktatás, illetve a távvizsgázás terén?

Simon Kornélia: Tanulás szempontjából a leghatékonyabb biztosan az, ha hétről-hétre követik a hallgatók az előadásokat és készülnek a nehezebb tárgyakból az online oktatás során is. Távvizsgázásnál pedig nagyon fontos, hogy ha bármi technikai probléma adódik a vizsga közben, arról a hallgató azonnal tájékoztassa az oktatót.

Koloh Regina: Készüljenek folyamatosan. Ne halogassák a tanulnivalót, mert később, ha minden felhalmozódik, nagyon nehéz lesz behozni a lemaradást. Az elején kell megszerezni a biztos alapokat, amire később építeni tudja a tudását.  Minden előadást hallgassanak meg, jegyzeteljenek. A távoktatásnak egy előnyét, ha ki kellene emelni, az lenne, hogy az előadások (ha készül róla felvétel) hanggal és diasorral újra és újra meghallgathatók. Így, ha valami nehezen megy, azt többször visszanézhetik.
A vizsgázást illetően pedig annyit mondanék, hogy mindenre hagyjon elég időt, még a pihenésre is. Ha nem sikerül elsőre egy vizsga, legyen idő elmenni belőle még egyszer.

EZT OLVASTAD MÁR?  Simone Elkeles: Tökéletes kémia

Van bármi, amit másképp csinálnál, ha most lennél elsőéves?

Simon Kornélia: Talán több felsőbb évessel barátkoznék.

Koloh Regina: Nincsen. Szerencsére nagyon jó instruktoraink voltak, így mindig mindenben segítettek nekünk. Mertünk tőlük kérdezni, segítséget kérni.
A gólyatábor meghatározó pillanat szerintem egy újdonsült egyetemista életében, lehetőséget ad arra, hogy a tanévkezdés előtt megismerkedj az évfolyamtársaiddal, barátokat szerezz. Szerencsére nekem ebben részem volt, és mindenkinek, aki majd a jövőben kezdi el az egyetemi tanulmányait, ajánlani tudom, hogy menjen el a gólyatáborba.

Várod már a mentori tevékenységed elkezdését?

Simon Kornélia: Igen, nagyon várom és remélem, hogy sok hallgatónak tudok majd segíteni.

Koloh Regina: Igen, hiszen új embereket ismerhetek meg, másokon segíthetek majd, ami nagyon közel áll hozzám, hiszen a jövőben, leendő gyógyszerészként is másokon fogok segíteni.
A problémákat, akadályokat mindig könnyebb EGYÜTT megoldani, túllépni. Az első lépést mindig nehéz megtenni, de ha valaki melletted áll és támogat, minden gond egy apró pici semmiségnek tűnik.

Ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a hallgató a kitűzött céljához, vagy hogy megvalósítsa azt.

Köszönöm szépen Reginek és Nellinek az interjút!

Biztatom a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóit, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal, hiszen mindkét lány rendkívül kedves és segítőkész!