Pszichológusból barista – Interjú Sefcsik Tamással

+1
0
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0

Az Ifjúság útjai campushoz egyik legközelebb eső kávézó a Block Coffee Room. Szó szerint egy szobányi kávézó, aminek berendezése kifejezetten hangulatos, otthonos és általában kisebb sorok is kialakulnak a szocialista lakóblokk régi házmester lakásában. A tulajdonos, Sefcsik Tamás hangulatos kávézója mellett, üzlettársával Pécs első kávépörkölőjét és márkáját a Bean On-t is üzemelteti. Elsősorban ezekről kérdeztem Őt.

 

Honnan jött az ötlet, hogy kávézót nyiss?

 

Sefcsik Tamás: Talán nem a kályhától kezdem, pszichológusként végeztem, praktizáltam és oktattam a szegedi és pécsi egyetemen tizenöt éven keresztül. Teljesen nem hagytam el a pályát, most is viszek egy kurzust itt az egyetemen. Régi álmom volt, hogy idősebb koromra, illetve amikor már azt csinálhatok, amit igazán szeretnék akkor nyitok egy kávézót. Egy kávézót, ami egyben egy kis közösségi tér is, ahol miközben készítem a vendégeimnek a kávét, jókat beszélgetünk, ahol zajlik az élet, mind intellektuális téren, mind a gasztronómiát tekintve is. Aztán eljött egy pont, amikor elkezdtem érezni, hogy valami most nem az igazi, valami mást kell csinálnom, most kell váltani. Sok minden hozzájárult, de nem akarom a traumákra fogni. Nyilván minden nagy váltás előtt történik valami. 

 

 

Hogyan találtál rá erre a helyre?

 

Sefcsik Tamás: Közel hét évvel ezelőtt, pont egy egyetemi órám után, a feleségemmel sétálgattunk a környéken, mikor megláttuk a helyet. Egy régi könyvelőiroda volt, elhagyatva, a vadszőlő már úgy benőtte, hogy csak nehezen vettük észre a teraszra nyíló bejáratot. Nagyon hangulatos volt és egyből arra gondoltunk, hogy itt milyen jó lenne egy kávézó. Nem gondolkodtunk sokat, szerencsére pont ki is adták, így belevágtunk. Szabadidőnkben feleségemmel apránként szépítgettük és pár hónap alatt a régi házmesteri lakásból egy hangulatos kis kávézót varázsoltunk, ahol minden berendezési tárgynak külön története van.

Említetted, hogy már nem praktizálsz?

 

Sefcsik Tamás: 2015-ben nyitottuk meg a kávézót, de mellette pár évig  még átjártam Szegedre tanítani. A hét egyik felében pszichológusként, másik felében baristaként dolgoztam. Sőt volt olyan, hogy zárás után, itt a kávézóban a fotelekben ülve folytattam a tanácsadást klienseimmel. Fokozatosan zajlott le a váltás, bár szerencsére már az első évben látszott, hogy ez működni fog, így egyre szabadabban tudtam a kávézóra koncentrálni.

Ha valaki betér hozzátok milyen választékkal találkozhat?

 

Sefcsik Tamás: A hagyományos espresso-technológiával készült kávés italok mellett egyéb alternatív eszközöket is használunk a kávéink elkészítése során. Például forró filter kávéinkat V60 segítségével, a nyári nagy melegben közkedvelt hideg, jeges italainkat cold dripper-ünk segítségével készítjük. Az elmúlt években ráfeküdtünk a minőségi teákra is, a Zhao Zhou kínai vad teáit használjuk, melyekkel délutáni teakóstolóink alkalmával is megismerkedhettek vendégeink. Friss croissantjaink mellett, házi sütijeinkkel is próbálunk kedveskedni a betérőknek. Igyekszünk helyi prémium termékeket, gyümölcsleveket, szörpöket és más lokális és friss minőségi alapanyagokat használni. 

Bean On – egy pécsi mikropörkölő

 

A kávézó megnyitása után egyből elkezdtél pörkölni?

 

Sefcsik Tamás: Először otthonra vettem egy kis kávépörkölőt és azon kezdtem el kísérletezgetni, úgy egy éven keresztül. Barátomnak, üzlettársamnak (Kiss Tibor), volt elfekvőben egy régi, patinás tizenéves pörkölője, melynek kapcsán folyamatosan győzködtem, hogy kezdjünk el nagyban is pörkölni. Egyszer csak „beadta a derekát”, hogy szerinte is elérkezett az idő és kezdjünk neki. Emlékszem a pillanatra amikor beleöntöttük az első öt kiló nyers kávét a pörkölőbe és hogy örültünk az elsőre egészen jól sikerült produktumnak. Ezután elmentünk Triesztbe egy kávé kiállításra, ott megismerkedtünk jelenlegi kávékereskedőnkkel és elindítottuk az üzletet. 

Hogy lett az álomból márka?

 

Sefcsik Tamás: A kávézónkban a hagyományos ízvilágú kávék mellett mindig is volt egy őrlő, melyben hétről-hétre, újabb és újabb világosabb pörkölésű kávékat raktunk be. Amíg nem volt a Bean On, addig 45-50 különböző pörkölőtől volt kávénk a Blockban, a világ minden tájáról, szegletéből. Úgy gondolom, legalábbis remélem, hogy ezzel is hozzájárultam, hogy fellendüljön itt Pécsen az új hullámos vonal. A „vendég kávékkal” az volt a cél, hogy megismerkedjenek az emberek azzal a rengeteg lehetőséggel, ami a különböző kávékban rejlenek, hogy milyen összetett ízvilág lakozik, a korábban csak keserűnek gondolt babokban. Ebben az időben már otthon pörkölgettem és néha saját kávémat is behoztam. Amikor már több és határozott pozitív visszajelzést is kaptam, akkor vágtunk végül neki a nagyobb volumenű pörkölésnek. 

 

Sefcsik Tamás: Szerintem amiért sikeresek tudunk lenni az az, hogy nagy odafigyeléssel készült, jó minőségű, de megfizethető terméket készítünk. Portékánkat nem akarjuk túlárazni, mert az lenne a célunk, hogy minél szélesebb körben eljuttathassuk ezt másokhoz. Úgy érzem sikerült, mert négy év után is folyamatosan újabb és újabb embereket sikerül elérnünk. Fontos, hogy a pozitív visszajelzések mellett folyamatosan tanulunk a kritikákból is, próbálunk minél szélesebb igényeket kielégíteni. Igyekszünk széles spektrumon mozogni, vannak olasz pörkölésű és világos pörkölésű kávéink, és vannak magas minőségű “speciality” termékeink is. 

 

Milyen kávéitokat ajánlanád?

 

Sefcsik Tamás: Aki a klasszikusabb, csokisabb ízvilágot szereti, annak az alap TT8020 blendet ajánlanám. Ez egy kedvelt mogyorós, csokis ízvilágú pörkölés. Ha valaki pedig egy kicsit izgalmasabb, gyümölcsösebb kávéra vágyik, akkor van egy magas minősítésű specialty Hondurasi kávénk, amiben a gyümölcsös, citrusos ízjegyek mellet, édes kékszőlős ízt is fel lehet fedezni, akár már kotyogón is elkészítve. Illetve most egy újdonságként elérhetővé vált több kávénk is kapszulás formátumban.

 

A Bean On-t honnan lehet beszerezni?

 

Sefcsik Tamás: Országosan és itt Pécsen is több helyen elérhetőek vagyunk, kisebb-nagyobb kávézókban, cukrászdákban, delikáteszekben és éttermekben. A többséggel szerencsére tudjuk tartani a személyes kapcsolatot, hogy van-e valami új kávé ajánlatunk, vagy bármi hasonló. Minden kávénk elérhető személyesen szaküzletünkben (Danetti Kft.) és online is webshopunkban (www.danetti.hu).

 

 

Otthoni tippek Tamástól

 

Sefcsik Tamás: Mindenki azt gondolja az elején, hogy nagyon sok pénzt kell költeni arra, ha valaki rendes kávét akar inni otthon. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy minél frissebb pörkölésű kávét használjunk, azt bab formájában vegyük meg és frissen őröljük le a kávé készítése előtt. Ha ezt a két alapvetést betartjuk, akkor már egy zamatosabb kávét is ihatunk otthon akár egy egyszerűbb géppel is. Egyetemistaként nyilván szűkebbek a lehetőségek, de szerintem érdemes beruházni egy kotyogósra és egy kézi őrlőre. 

A képek a Block Coffee Room tulajdonában vannak.