Görögország látnivalói: Poszeidón temploma

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Görögország kedvelt úti cél a turisták számára, gyönyörű strandok és mediterrán kultúra keveréke. Számos híres látnivaló közül választhat az ember, akármelyiket látogatja meg, nem lő mellé. Egy dolog biztos csupán, hogy nem sikerül minden nevezetességet megnézni egy nyaralás alatt, így lesz miért visszatérni az országba.

A görög mitológia

Az ókori hellének vallásához köthető a mitológia, ez az időszak a modern történettudomány számára még napjainkban sem ismert. A görögök Kr.e. 1200 és 800 közötti rejtélyes időszakról történeteket, mítoszokat találtak ki. A mítosz szó a görög müthoszból ered, melynek jelentése monda, mese. Hősök és istenek cselekedeteit ismerhetjük meg, természetfeletti események keverednek valós dolgokkal. 

poszeidón

Poszeidón, a tenger istene

Kronosz és Rheia szerelméből születtek az Olümposz istenei, melyek közé Zeusz, Hádész és Poszeidón is tartozik, ő a görög tenger isten, akit a rómaiak Neptunként emlegettek. Azt hiszem, hogy minden egyetemista fohászkodott már ehhez az istenséghez egy-egy tárgyfelvétel során, nem is tudva sokat az ő történetéről. 

Poszeidón jelképe a háromágú szigony és a delfin. Szent állata a ló, szent növényei pedig a fenyő és a hárs. A háborgó tenger istenét a heves vérmérséklet jellemzi leginkább, számos negatív jelzővel illetik, többek között zsörtölődő, erőszakos, bosszúálló és veszélyes. A vihar és a felfordulás veszi körül, pontosan olyan, mint a dühöngő tenger, kiszámíthatatlan. 

Poszeidón Amphitritét vette feleségül, aki egy tengeri nimfa volt, azonban a házasság nem volt boldog, mert a férj csapongó életet élt. Az Odüsszeiából emlékezhetünk arra is, hogy Odüsszeusz Poszeidón fiát, Polüphémoszt vakítja meg, és emiatt veszi Odüsszeuszt és segítőit üldözőbe az istenség. A regény is épp ezért ilyen hosszú, mert Poszeidón haragja nem látszott csillapodni, hatalmas viharokat keltett a tengeren ezáltal akadályozva a görög hajót hazatérésében. Odüsszeusz 10 évig bolyongott a vizeken, míg végül Ithakába visszaérkezett.

Poszeidón azon érzelmeket testesíti meg, amiket a férfiak el kell, hogy nyomjanak, a vízfelszín alatt kell tartaniuk a dühöt, máskülönben nem úriemberek. Aki mégis ezen archetípusra hasonlít, az az ösztöneire, érzelmeire hagyatkozik.

poszeidón

Poszeidón temploma

Görögország 10 legszebb temploma közé sorolják a szounioni Poszeidón templomát. Az épület maradványai az Attikai-félsziget legdélibb pontján találhatóak. A templomot három oldalról tenger veszi körbe, impozáns látványt nyújt a szemlélőknek, méltó helyet választottak az istenük tiszteletére a görögök. Az ókori Görögország legelterjedtebb épülete a templom volt, ezen építmények nem a nép gyűlésére, imádkozásra voltak hivatottak, hanem az isteneknek szánt műemlékek. Szounion ma Görögország tíz nemzeti parkjának az egyike, a meredek sziklafalat hetven méter mélyen a tenger hullámai nyaldossák.

Kiemelkedő turistalátványosság, melyen 10 eurós belépőt kell fizetni a belépőknek. Az ókori romok alapján elképzelhetjük a hatalmas épületet, ugyanakkor a szemünk elé terülő látvány is varázslatos. Poszeidón temploma az egyik legnagyobb emlékmű, amire a görögök is büszkén hivatkoznak. Az eredeti templom lávakőből készült, de i.e. 480 körül lerombolták a perzsa seregek Xerxész inváziója alatt. Körülbelül 40 évvel később épült újból templom a helyen, Periklész jóvoltából, akinek az athéni Panthenon is köszönhető. Az eredeti 38 oszlopból mára már csak 16 áll és az alapzat is megmaradt. Az oszlopok egyikébe George Gordon Byron, angol romantikus költő, a nevét belevéste. A templom az athéni Héphaisztosz templomhoz hasonlított kialakításában, középen egy szentély volt, ahol egy hat méter magas bronzból készült Poszeidón szobor állt az isten tiszteletére. 

poszeidón

A mitológiából több történet is köthető ehhez a földrajzi helyhez, Aegeusz király innen vetette vízbe magát, amikor Thészeusz hajójának fekete vitorlájából arra következtetett, hogy fia életét vesztette a Minótaurusszal való csatában. Az Égei-tenger Aegeusz király után kapta a nevét.

Napjainkban a templom közvetlen környékén strand, illetve hotel is található, ami nem meglepő, elvégre a görög gazdaság a turizmusra van kihegyezve. A hosszú nyárnak köszönhetően egy szezon alatt sok külföldi megfordul az ország határain belül. A vendéglátóhelyeken, a kulturális látnivalóknál az árak nem alacsonyak, de nem is túl magasak. 

 

 

Felhasznált források:

1, 2, 3, 4, 5

kiemelt kép, belső kép 1

További képek: saját archívum