POKET – Mi már tudjuk! Te már tudod?

Mi a véleményed?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A legújabb társadalomkutatási felmérések szerint a magyarok mindössze 47%-a olvas rendszeresen könyvet. Rémisztő adat ahhoz képest, hogy a 90-es években ugyanebben az országban az emberek 76%-a kapcsolódott ki ebben a formában. Képes visszafordítani a csökkenő tendenciát bárki vagy bármi? A válasz, igen!

Két évvel ezelőtt egyik napról a másikra hét használt, átalakított italautomata jelent meg Budapesten Grecsó Krisztián és Vecsei H. Miklós ötlete alapján, melyekből azóta zsebkönyveket vásárolhatunk. A magyar költészet napján elindított kezdeményezés célja a minőségi irodalom terjesztése, elérhető áron, mindenki számára. Az ötletgazdák óvatosan vágtak bele a projektbe fél éves tesztüzemet indítottak öt könyvvel, melynek azonban két hét után vége szakadt. Akkora sikert aratott az ötlet, hogy az első példányokat mind elkapkodták. Amíg a második kiadás megérkezett, használt könyvekkel (nem POKET) kellett feltölteniük a könyvautomatákat.  Fél évvel későbbre sikerült magához térnie a csapatnak a kezdeti sokkból, és attól kezdve havonta-kéthavonta újabb könyveket jelentettek meg. Újabb fél év elteltével, elindult az országos szintű terjeszkedés. Így juthatott el két év után a POKET Pécsre is, a Nemzeti Színház jegypénztára elé. A pécsieké lett az ország 32. automatája.

De pontosan mit is találunk ezekben az automatákban?

Egy okostelefon méretű színes könyvet, mely elfér a zsebünkben és bárhol előkaphatjuk. Milyen témájú könyvet? Most már gyakorlatilag bármilyet! Nincs ember, aki ne találna kedvérevalót. Eddig összesen 41 zsebkönyv jelent meg, ezek közül 9 kivételével az összes kapható a mai napig (illetve már rendelhető is a poketonline.hu weboldalon).

Az első korszak termése 25 történet volt. A szerkesztők odafigyeltek arra, hogy ezek között legyen férfi- és női szerző által megírt, magyar és külföldi író tollából származó, mindenki által ismert és még sosem olvasott mű is. Szerb Antal, Virginia Wolf, Antoine de Saint Exupéry, Rejtő Jenő, Lewis Caroll, Viktor Pelevin, Háy János, Darren Shan, Weöres Sándor, hogy csak néhányat említsünk, mind egy-egy szín a POKET világában. A novellák és regények mellett évenkénti megjelenéssel, külön számozással ellátott verseskötet sorozatot is indítottak.

A második korszak megjelenése előtt a megalakult közösségnek lehetőséget adtak az új szakaszban készülő könyvek külalakjának testreszabására, így az olvasók választhatták ki az újabb poketek betűméretét és betűtípusát. Az azóta megjelent 6 könyv, már ezek szerint, illetve 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül.

A nagy sikerre való tekintettel és közkívánatra, nemrég nyitottak a fiatalok felé és létrehozták ifjúsági sorozatukat, amelyben eddig 5 gyerekeknek szánt, de idősebbeknek is kifejezetten ajánlott könyvet jelentettek meg.

Megjelent továbbá három novelláskötet, melyből kettő a 100 szóban Budapest pályázatra beérkezett 100 legjobb novellából készült válogatás.

Könyvkiadványaik mellett extra tartalmak is fellelhetők a gépekben. A városszínező krétapakkot, A négyféle „Bőrön a költő” névre keresztelt ideiglenes tetoválást és az augusztus végén megjelent üres füzet válogatást előfordul, hogy csak a harmadik meglátogatott automatában találjuk meg.

Online terjeszkedés – offline jelenlét

2019 augusztusában indult el a vidéki falvakban és városokban, illetve a külföldön élő olvasni vágyó rajongók könyvéhségének köszönhetően a poketonline.hu, ahol az elérhető könyvek bárki számára megrendelhetővé váltak.  Az oldalon az automatákban elérhető kiadványok mellett szintén találhatók különlegességek, például olyan „secondhand” felújított pólók, amelyeken a poket sorozat eddig megjelent címei által inspirált arcképek, fotók vagy idézetek találhatók meg, de olyan könyv is, amely mérete miatt nem fér be az automatába, ezért csak onnan rendelhető.

Az ötletgazdák nem titkolt célja volt, hogy megszerettessék az olvasást az emberekkel, és a folytonos online jelenlétet minimálisra csökkentve teret biztosítsanak az offline életre. Hogy a poketek minél több emberhez juthassanak el, mindegyiknek egy magyar hírességet választottak nagykövetnek. A könyvbemutatókon ők is jelen vannak és felolvasnak a könyvből, illetve beszélnek a saját olvasásuk alatt megszerzett élményeikről. Ezeket a bemutatókat gyakran kísérik nem mindennapos programok, olyanok, mint színházi bemutató, futóverseny vagy véradás.

Az akció sikeresnek bizonyul – úgy látszik!

Olvasói csoportok és poketközösségek alakultak az ország több pontján. Az ehhez csatlakozók éjszakai könyvolvasásokon, közös kirándulásokon, kötetlen beszélgetéseken, filmdélutánokon vagy színházlátogatásokon vehetnek részt.

A POKET több ezer ember mindennapjainak részévé vált. Öröm olyanokat látni, akik a vonaton, a metrón, egy kávézóban vagy a Balaton-parton ülve poketet olvasnak, főleg akkor, ha a mi kezünkben is éppen ott lapul egy. Mindketten felnézünk, összemosolygunk és tudjuk…

 Hogy mit? Vegyél egy könyvet, olvass, és te is megtudod!

Forrás: poketolnine.hu; facebook.com/poketzsebkonyvek, Pécsi Nemzeti Színház facebook oldal