plasztikkartya-vakcina-covid19-utlevel

Plasztikkártya a „szabadság” kulcsa?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
2
+1
+1

Bizonyára sokan egyetértetek velem, ha azt mondom, hogy vége lehetne már! A koronavírus jó ideje jelen van az életünkben, megváltoztatta a mindennapjainkat. Egyre szigorúbb korlátozásokat kell betartani, hogy javuljon a helyzet, ám ezek egy idő után igencsak kellemetlennek bizonyulnak.

Megérkeztek az első vakcinák, amiket elsősorban a veszélyeztetettek és az egészségügyben dolgozók kaptak meg. Az oltóanyagok folyamatosan érkeznek az országba. Akik szeretnék megkapni, azoknak regisztrálniuk kell, a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A jó hír az, hogy akik beadatták az oltást, azoknak van remény a korlátozások enyhülésére. Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy bevezetnek egy plasztikkártyát, ami igazolja a védettséget a vírussal szemben. Jogosultak a kártyára azok az emberek, akik már bizonyítottan átestek a koronavírus fertőzésen és azok, akik már megkapták az oltás mindkét dózisát.

Az érvényességi ideje a plasztikkártyáknak eltérő lehet attól függően, hogy melyik vakcinát kapta meg az illető. Mindegyik más és más, még kutatják, hogy melyik mennyi időre biztosítja a védettséget a vírussal szemben. Fél évig biztosan, de akár 1 évig is. A miniszter kijelentette, hogy még ki kell dolgozni a részleteket a kártyával kapcsolatban, de feltehetőleg a korlátozások enyhítését fogja biztosítani tulajdonosának. Úgy vélik, hogy a védettek számára értelmetlen fenntartani például a kijárással kapcsolatos korlátozást, így várható, hogy ezzel este 8 után is lehet majd kint tartózkodni az utcákon. A tervek szerint pár héten belül, február közepe fele már készen lesznek a kártyák. Fontos, hogy ez nem vakcina-útlevél, a külföldre utazást érintő rendeletekre nem lesz hatással.

Szerintetek ezen bejelentésnek köszönhetően változni fog az oltási hajlandósság Magyarországon?