Pieces of a Woman – A Netflix magyar rendezésű siker drámája

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

A Pieces of a Woman című dráma egy érzelmekkel dús film, amely megmutatja a gyász feldolgozásának egy másik, eddig ismeretlen oldalát. Az újszülött elvesztését feldolgozó remekmű, egy magyar rendező, Mundruczó Kornél kezei között született. Számára ez a dráma jelentette az első amerikai alkotását a Netflix-nek.  Az ő rendezésének köszönhető még a Fehér Isten és a Jupiter holdja című filmek, amelyek a cannes-i filmfesztiválon hatalmas sikert értek el.  A Pieces of a Woman című film Vanessa Kirby (Martha) és Shia LeBeouf (Sean) főszereplésével készült, akik közül a színésznő alakításáért Oscar-díjat jósolnak a rajongók.


Az alkotás elején megismerhetünk egy jövendőbeli anyukát és párját, akik a gyerekük eljövetelét tervezik. Azonban a kisbaba születése közben szembesülniük kellett azzal, hogy nem az a bába fogja vezetni a szülést, akire számítottak. Az újszülött érkezése közben már érezhető volt, hogy komplikációk adódtak fel, azonban csak a baba születése után pár perccel következett be a baj. A szülők teljesen más úton dolgozták fel a gyászt és ennek hatására eltávolodtak egymástól. Martha teljesen kifordult önmagából és bezárkózva próbálta feldolgozni gyermeke halálát. Sean eleinte igyekezett a párjával együtt túljutni ezen, azonban végül más helyeken próbálta megtalálni a kiutat. Vanessa Kirby szerepében lehengerlő alakítást nyújt, amelyben megismerhetjük a színésznő új, komolyabb oldalát is. A filmben nagy szerepet kap még a bába, akit a baba haláláért okolnak.  Ez az ügy a bíróságon azonban egy fordulatot vesz. A film olyan eddig elfojtott témákat dolgoz fel, amelyek nem mindennapi hatást keltenek, azonban őszintén bemutatják ezeknek a fontosságát. 

A mű olyan részletességekbe merülő jeleneteket tartalmaz, amikkel szinte átérezhetővé válik a főszereplők fájdalma. Két, egymással szembemenő érzelmet tárhat fel a néző számára, ez lehet visszataszító és egyben teljesen átható remekmű is. Egy gyermek halálát elképesztően nehéz lehet feldolgozni és vannak, akik sok év eltelte után sem képesek erre. 

A filmben a gyász folyamatának középpontjában az anya áll, aki sokféle úton próbál túllendülni ezen. Minden külső segítségnyújtást elutasít és saját magától akar felülkerekedni, azzal, hogy elfojtja az érzelmeit. Martha édesanyja (Ellen Burstyn) nehezen viseli lánya tehetetlenségét, hogy nem akar szembenézni a fájdalommal és saját magát hibáztatja ezért. Az ő kapcsolatuk a filmben nagyon nagy változásokon megy keresztül, amelyet sokszor nehéz követni, de a mű végére egy hullámhosszra kerülnek.  Sean ezen kívül maradva igyekszik feldolgozni a történteket, de végül, olyan utat választ, amely miatt teljesen megromlik a viszonya Marthaval. A párkapcsolata sem a megszokott, hiszen a babájuk halála szétválasztotta őket. Habár Sean közeledni próbált barátnőjéhez, a nő eltávolodott tőle és egyedül kereste a kiutat. 

A bába is nagy szerepet kap, hiszen a család tagjai (Martha-t kivéve) őt hibáztatják a baba haláláért. Az ügy bíróságra kerül, ahol végül Martha szembenéz gyermekének halálával és az ezzel járó fájdalommal és kiáll a saját igazáért. Ezzel a tettével pedig lezártnak tekinthető az eddigiekben megismert törekvései a halál elfogadásához és feldolgozáshoz. Személyes véleményem szerint ez egy nagyon tanulságos történet, hiszen megtanít minket arra, hogy még ha nem is akarunk, akkor is szembe kell néznünk azokkal a dolgokkal, melyek fájdalmat okozhatnak, mert ezzel léphetünk csak tovább. Martha eleinte elfojtja az érzelmeit, amelyeknek külső hatásai is lesznek rá, de végül egy nem várt pillanatban ismeri el a fájdalmát. 


A film nagyon erős érzelmeket tartalmaz, amelyeket nem mindenki képes befogadni. Mundruczó Kornél bebizonyítja számunkra, hogy a filmeknek nem feltétlenül olyan egyszerű témával kell foglalkozniuk, amelyek boldogabbá tesznek bennünket, vagy amelyektől szomorúak leszünk, hanem amik elgondolkodtatnak és átérezhetővé válik számunkra a hangulatuk. A Pieces of a Woman is egy ilyen film, amely őszintén bemutatja számunkra egy újszülött halálát és az ezzel járó fájdalmakat. A főszereplők segítségével pedig végig követhetjük a gyógyulás felé vezető utat, amelyhez sokszor szembe kell néznünk a valósággal. 

EnglishGermanHungarian