Pécsi Plüssök, avagy segítsünk Zsombinak!

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
3
+1
+1
+1
+1

Zolgensma. Sokunk számára emlékezetes lehet ez a szó, ami valójában egy gyógyszer, méghozzá a világ legdrágábbja. Magyar forintra átszámolt ára körülbelül 700 millió forint. Hazánkban, a hamarosan a 3. életévét betöltő Zente kaphatta meg először ezt a gyógyszert, amely árának az összegyűjtésében az egész ország részt vett.  Hozzá hasonlóan, a kis Burinda Zsombornak ugyancsak óriási szüksége van erre a csodaszerre.

A kis hős

Burinda Zsombor egy szerető házaspár gyermekeként látta meg a napvilágot, 2019.10.22-én. Szülei már a terhesség alatt tudták, hogy lyukas szívvel fog érkezni. A több változat közül, sajnos az egyik legrosszabbal született a kisfiú, ezt kamrai sövényhiánynak, más néven VSD-nek nevezik. 5 hónaposan egy elég komoly szívműtéten esett át, mely után rövidesen kiderült, hogy mi okozza a problémát, Zsombi SMAval, vagyis 1-es típusú gerincvelői izomsorvadással küzd. Ez a betegség az SMN1 gén hiányát jelenti, ami azokat a fehérjéket termeli, amely életben tartja a test neuronjait és segíti az izmok felépülését. Ha nem kezelik, ennek a hiánya először a végtagok, majd a nyelő- és légző izmok bénulásával jár. 

Segítő kezek

A fent említett gyógyszer rengeteg pénzbe kerül, így a család, barátok, ismerősök gyűjtésbe kezdtek. Létrehoztak egy számlaszámot, melyre utalásokat várnak. Többen segítettek már, többek között Gulácsi Péter a német RB Leipzig kapusa, és felesége, 25 millió forinttal, Mesut Özil, világhírű focista szintén beállt a sorba.

Mindenhol plüssjátékok

Pár nappal ezelőtt a Facebookon láttam egy posztot, amelyben egy fiatal lány plüssöket gyűjtött. Mint azt azóta megtudtam, ő is a biatorbágyi hölgy kezdeményezéséhez csatlakozva Pécsen, a város különböző pontjain plüssjátékokat helyezett ki, amely által szeretné felhívni Zsombi betegségére és segítésére a figyelmet. Ekkor ismertem meg Katát, akit a ‘plüssakcióról’ kérdeztem.

Kérlek, mutatkozz be egy kicsit 

Hegyi Kata: Hegyi Kata vagyok, gyógytornászként dolgozom 2 éve a Harkányi Gyógyfürdőben, de a vírushelyzet miatt a fürdőt bezárták, így jelenleg sajnos nincs munkám.

 

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy a plüssöket ossz szét a városban? 

Hegyi Kata: Egy barátnőm hívta fel a figyelmemet erre kezdeményezésére, vele egyébként már korábban több jótékonysági akcióban is részt vettünk együtt. Ő Siklóson, én pedig Pécsett kezdtem el kihelyezni a plüssöket.

Mi ennek a folyamata? 

EZT OLVASTAD MÁR?  Te is ügyvéd leszel?- avagy a jogi pálya területei

Hegyi Kata: Az első feladat az, hogy minél több plüsst összegyűjtsek, majd ezt követi a borítékok legyártása, a játékok felcímkézése, majd Pécs különböző helyein, részein kiteszem az ’elkészült’ plüssöket. A borítékokban egy papír szerepel, melyre leírtam, hogy Zsombit hogyan lehet támogatni.

Vannak segítőid? 

Hegyi Kata: A testvérem segített párszor a borítékok készítésében és a plüssök kirakásában is. Ezen felül több ismerős és ismeretlen ajánlotta fel a plüsseit valamint a segítségét, amit ezúton is hálásan köszönök nekik!

Hogyan értékeled az akció eddigi sikerességét? 

Hegyi Kata: Pár visszajelzést kaptam arról, hogy megtaláltak már egy-egy plüsst és ezek az emberek biztosan utaltak is Zsombi számlájára. Azt nem lehet nyomon követni, hogy valóban minden megtaláló utal-e, de úgy gondolom, hogy mindenképpen örömet okozunk a plüssök kihelyezésével több embernek is. Először is jó szívvel ajánlotta fel valaki, aztán mi lelkesen rakjuk ki, s egy kis boldogságot okozunk annak, aki megtalálja és annak a kisgyereknek is, akinek esetleg továbbadja. Ez az összefogás főleg így Karácsony előtt csak mosolyt csalhat az emberek arcára. Bízom benne, hogy sokan segítenek Zsombinak! A kezdeményezés egyébként hihetetlen gyorsan terjed, már több mint 3000 tagja van a Plüssterjesztők Zsombiért SMA1 Facebook csoportnak, az országban már mindenhol megjelentek a plüssök.

Aki segíteni szeretne, hogy teheti?

Hegyi Kata: A jótékonysági akcióhoz lehet csatlakozni plüssterjesztőként, az imént említett csoportban ezzel kapcsolatban minden információt meg lehet ott találni, illetve, ha valaki szívesen felajánlaná a már nem használt plüsseit, de nincs ideje arra, hogy kirakja, akkor szintén a csoportban megteheti azt, valamint kereshet személyesen engem is.

Facebook csoport.

Burinda Zsomborért honlap címe.