pecs-egyetem-miert-jo-itt-elni

Pécs és a nagyszerű lehetőségei – Miért is jó itt élni

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Pécs, a kultúra városa, karunk egyik képzési központja. Az ország délnyugati részén fekszik, és benne van az 5 legnagyobb magyar városban is. Hosszú történelmi és irodalmi múlttal rendelkezik, de most inkább a város pezsgési életét mutatnám be.

Az egyetemi évek alatt megtapasztalhatjuk, hogy az elsődleges tanulás mellett nem mindig van az embernek elég türelme egyes dolgokhoz, aminek az egyik oka az éhség lehet. Végül is a tanítás már korán reggel kezdetét veszi, és csak délután a késői órákban fejeződik be. Persze előfordulhat olyan is, hogy két kurzus között pont van annyi szabadidő, hogy boldoggá tegyük a gyomrunkat, ehhez pedig a város legjobb utcáját tudjuk igénybe venni, a Király utcát.

A belváros közepe a Széchenyi tér, amely közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja Pécsnek. Majd tőle keleti irányba találjuk a Király utcát.

Az első étterem, ami szembeötlik velünk, a Lezser Bárkonyha, az egyik legmodernebb beülőhelye az utcának. Minden kapható ott, ami szem-szájnak ingere, főételektől kezdve a legfinomabb koktélokig. Ezenkívül a vele szemben található Nana-bistro&bar is magas színvonalon szolgálja ki vendégeit hasonló kínálatokkal. Mindemellett említésre méltó még a Replay Cafe&Restaurant, Király21 Beerhouse & Grill és az utca végén a Streat étterem, ha egy nagyon jó kis hamburgerre és desszertnek nutellás gofrira vágynánk. Elhagyva a belvárost, 10 perc sétára, a Nagy Lajos Király útján található az egyik legjobb gyrosos, a Repeta, mellette pedig a Panír. Kicsit sem kell attól tartanunk, hogy rossz helyre ülünk be, mert egyikkel sem lehet nagyot hibázni. Azonban a város többi utcája is kielégítheti vágyainkat. A fentebb említett Széchenyi téren a Best food&grill, majd nyugati irányba található Jókai-téren az Elefántos-étterem is a fiatalok kedvencei közé tartozik.

De ha már a fiatalok kedvenceinél tartunk, nagyon fontos megemlítenem a lazításra szánt bárokat is. Amennyiben csak egy kis laza-koktélos estére vágyunk, akkor a Lezser, Nana és az Eozin szolgálatait érdemes igénybe vennünk. Azonban, ha egy ferde estére fáj a fogunk, akkor a legjobb helyek a belvárosban a Downtown, Csinos-presszó, Vödör, Cooltour, Nappali, Jobb, mint otthon és a Zsanér. Ámbár, mind tudjuk, hogy egy laza estéből is kisülhet egy olyan felejthetetlen éjszaka, amire senki sem emlékszik. Ettől is szépek az egyetemi évek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Sorozatgyilkosok, akiket soha nem kaptak el…

pecs-miert-is-joitt

Komolyabbra fordítva a szót, most egy igencsak fontos és elengedhetetlen dologról lenne szó. Vásárlás. Pécsen a legtöbbet tartalmazó bolt a 2 (parkolóval együtt 3) emeletes Árkád. Sajnos a pesti árkádhoz hasonlóan Zara és Pull&Bear nincs (remélem még) Pécsen, azonban a Stradivariusban, Bershkaban, Promodban, H&M-ben, Reservedben és a Croppban is ízlésünkhöz kellően tudjuk öltöztetni magunkat. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy ha valaki beteszi ide a lábát, az órákra az épület foglya marad. Éppen ezért a tervezők kialakítottak a vásárlóknak egy ételudvart, ahol ugyancsak sok lehetőség tárul elénk. Purple-panda, McDonald’s, Burgerking, KFC, illetve az egyik legújabb és legfelkapottabb, a Bellozo is.

A másik bevásárlóközpontunk a Kertvárosban található Pécs Pláza. Ugyanúgy ételudvart, ruha- és cipőboltokat biztosít a látogatóknak, azonban az ok, amiért minden pécsi ellátogat ide az nem más, mint a Cinema City mozi. Ezenkívül Pécs még rendelkezik egy kisebb filmszínházzal, az Uránia mozival, de a legtöbb lakos a nagyobb élményért az előbbit választja.

Abban az esetben, ha megebédeltünk és felöltöztettük magunkat, akkor irány a szabadba megmutatni ezt a társadalomnak. A belvároshoz közel található a Tettye-sétány. A legfestőibb táj, Pécs városának északi részén, a Mecsek lábánál található. Innen rá lehet látni az egész városra. Nappal is, de éjszaka még inkább szebb látványt nyújt, illetve kiváló randevú hely is lehet. Majd az ehhez legközelebb található tér a Niké-szobor. A párizsi szoborhoz hasonlóan hiányzik a győzelem istennőjének, Nikének a feje. A szobor a város felé fordul, ahonnan ismételten rálátunk a csodás településre, beleértve a Tüskésrét/Central parkot is. Pécs déli városrésze a Siklósi út és a pécsi köztemető mögötti zöldterület. Optimális hely a futók számára, ugyanis egy 1,2 km-es futópálya van kialakítva a tó körül. Nyáron a wakeboard kipróbálására is lehetőség nyílik az oda érkezőknek.

Tovább haladva megérkezünk a Malomvölgyi-tóhoz, ami teljes mértékben igazat ad Rousseau filozófiájának, „Vissza a természetbe”. Teljes lelki békét és megnyugvást nyújt nekünk a pihenőhely.

Amikor pedig a komfortzónánkból szeretnénk kilépni, Pécshez közel található Orfű, ahol biciklizésre és minigolfozásra van lehetőségünk. Illetve, ha a városból ellenkező irányba indulunk meg, akkor Szentlőrincen tudunk egyet bowlingozni. Amennyiben pedig a kiindulóhelyen szeretnénk maradni, akkor itt is lehetőségünk nyílik gokardozásra és biliárdozásra is.