Pécs – Ha unod már a karantént

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az online oktatás miatt felszabadult sok szabadidőm. Ez általában az, amit egyébként buszozással vagy a barátaimmal töltöttem volna. Ezért megkérdeztem pár ismerősömet, barátomat arról, hogy ők is így vannak-e ezzel a dologgal, vagy csak én. Hasonlóan vélekedtek. Azon gondolkoztam, hogy ezt a sok szabadidőt mivel is lehetne eltölteni. Aztán eszembe jutott az, hogy normál esetben minden nap, amikor bejártam az egyetemre, végigutaztam a várost, rengeteg látványossága és szépsége van, amit a rohanó hétköznapokban nem is vennék észre. Ha téged is érdekelnek Pécs látványosságai, amit összeköthetsz a napi sétáddal, akkor tarts velem a város útvesztőiben.

1. TV-torony

A covidra való tekintettel célszerű kinti programokat szervezni egy-két szorosabb baráttal. Erre kiváló a TV-torony. Ha valaki természetkedvelő és imád túrázni, annak szerintem kiváló választás. Valószínűleg megerőltető lesz az út, és nagyon el fogsz fáradni felfelé, de a gyönyörű kilátás kárpótolni fog mindenért. 

2. Zsolnay kút

Bizonyára mindenki látta már a város szívében ezt a kis kutacskát, ahol általában a turisták szoktak fotózkodni. Korábban mindig csak elmentem mellette, amíg egyszer valaki nem beszélt róla nekem. Kiderült, hogy a négy vízköpő egy-egy ökörfej. Emellett azt tudtam meg, hogy eozinnal vannak lefestve, ami egy igen különleges anyag. Annak az a különlegessége, hogy kétszer nem lehet kikeverni ugyanazt a színt. Ezt azért emelem ki ennyire, mert korábban egy turista leverte az egyik ökörfejet. Persze kijavították a hibát, és visszakerült a helyére, de ha megfigyeled, az egyik színe eltér a többiétől. 

3. Lakatfal

Így Valentin-nap után érdemes lehet ellátogatnod ide, mert elképesztő, hogy mennyi szerelmes tette már oda a kis lakatját. Képesek emberek messziről utazni, hogy elhozzák ide a szerelmük kötelékét. Már nem csak az első két falon vannak egymásba akasztva a lakatok, hanem egy újabb lakatfalat is létrehoztak, ahol már szintén gyűlnek szép számmal a szerelmesek. Mindig elgondolkozok azon, amikor arra járok, hogy mennyi szerelem maradt meg mai napig. 

 

4. Jakovali Hassan Pasa dzsámija

Ide mindenképpen érdemes ellátogatni, mivel központi helyen van, ezért el sem lehet eltéveszteni. Ha jól tudom, már be lehet menni megnézni. Ha szemfüles vagy, észre veheted, hogy egyik oldalon szamárhátíves ablakok vannak. Az azért van, mert az mutatja, hogy merre van kelet, amerre imádkoznak.

5. Tettye

Az elmúlt napokban igen szép idő volt a városban, ezért mindenkinek ajánlom, hogy egyszer sétáljon fel a Tettyére a feszülethez. Van ott egy gyönyörűszép kilátó, ahonnan szinte az egész várost látni lehet. Igaz, fárasztó odáig az út, de a kilátás mindenért kárpótol.

6. Zsolnay negyed

A város egyik legfontosabb kulturális része. Gyönyörű hely önmagában. Ott lehet piknikezni, beszélgetni és élvezni a szép és kellemes környezetet. A gyerekeknek van játszótér is, úgyhogy ők sem fognak unatkozni.

7. Barbakán

Ide nem érdemes ellátogatni azoknak, akik félnek a magasságtól. A bástyára egy meredek lépcső vezet fel, ami tériszonyosoknak nem túl kedvező. Célszerű családtag, barát segítségét kérni, vagy csak akibe megbízol. Ez a hely kiváló arra, hogy legyőzd a félelmed, mert még ha nagyon lassan is veszed a lépcsőket, akkor sem megy el vele sok idő, és nincs is olyan magasan. Igaz, hogy a kanyarodó lépcsőt elég nehéz követni.

Összességében azért választottam ezeket, mert szabadtériek, ezért most ez alatt a Covidos helyzet alatt is meglátogathatóak, akár ingyen is. Én már mindegyik helyre ellátogattam többször, és ezek a helyek a kedvenceim Pécsen. Fantasztikus a kulturális és az egyetemi élet itt, ezért is ajánlom mindenkinek ezeket a különleges látnivalókat, na meg a Pécsi Tudományegyetemet.

1 thought on “Pécs – Ha unod már a karantént

Comments are closed.