Pécs első csomagolásmentes boltja – Interjú a Zöld Blokk tulajdonosaival

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A világban egyre nagyobb gondot okoznak a túlcsomagolt élelmiszerek és lassacskán mindent elárasztanak az egyszer használatos műanyagok. Ezen probléma kiküszöbölésére Magyarországon is megalakultak a csomagolásmentes boltok. Ezekben az üzletekben a saját tároló eszközeinket használva vásárolhatunk, így megkímélve magunkat a felesleges csomagolóanyagoktól.

Pécs városában először 2019. január 10-én nyitotta ki kapuit a Zöld Blokk elnevezésű üzlet Niczuly Enikő és Bartal Gábor keze alatt, Kertvárosban, a Nagy Imre út 25. szám alatt. A blokk elnevezés arra utal, hogy a bolt egy paneltömb aljában található, ezt Erdélyben blokknak nevezik. Így utalnak arra, hogy családjuk egy része Erdélyből származik. Azóta nagy sikernek örvendenek. A Made in Pécs díjat, „Egy zöldebb Pécsért” kategóriában 2019-ben nekik ítélték oda.

Már többször megfordultam az üzletükben és amikor tehetem náluk csinálom a nagybevásárlásaimat. Ebből következik, hogy a legtöbb termékük (kifejezetten a kimérősek) az egyetemisták pénztárcáját is kímélik. A weboldalukon minden termék megtalálható. Nem csak élelmiszert lehet vásárolni náluk, hanem háztartási, higiéniás termékeket vagy tisztítószereket.

A vásárlás menete egyszerű a boltban. Az első és legfontosabb dolog, hogy vigyünk magunkkal tároló edényeket, vászonszütyőket. Akkor sem kell kétségbe esni, ha véletlenül otthon maradna egy-két üveg vagy éppen nem lenne nálunk elég, mert a boltban találunk egy nagy kartondobozt, amibe mások kedvesen visznek befőttesüvegeket. Enikő szavaival élve ez amolyan „turi”, ahol gazdát cserélnek az üvegek.

Az üzletben Gábornak elmondjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni, ő kedvesen a pulthoz hozza a terméket. Először leméri a tároló eszközünk súlyát, majd belekanalazza a megvásárolni kívánt terméket. Ugye, hogy nem is bonyolult? Nem tart sokkal tovább, mint a kígyózó sorokat kiállni a szupermarketekben.

Enikőt és Gábort kérdeztem, Pécs első csomagolásmentes boltjáról.

Mióta éltek környezettudatos életmódot?

Niczuly Enikő: Körülbelül 3 éve, mikor a kislányunk megszületett.

Bartal Gábor: Sokaknál azt látjuk, hogy ez a katalizátor, megszületik a gyerekük és akkor egy normálisabb világot szeretnének teremteni a számára.

Mi inspirált titeket az üzlet nyitására?

Bartal Gábor: Kerestük a lehetőségeket mi is, de nem nagyon volt az országban ilyen üzlet. Láttuk, hogy nem csak nekünk, hanem másoknak is lenne rá igénye, így belevágtunk. Mi voltunk körülbelül a negyedikek az országban, akik csomagolásmentes üzletet nyitottak.

Hogyan szerzitek be a termékeket, amik megtalálhatóak az üzletben?

Bartal Gábor: Gyakran papírzacskóban vásároljuk, 5 kg-os kiszerelésben. Ezért is komoly harcot kellet vívni, hogy papírzacskóban legyen és ne nejlonban. Amikor kiüresednek a nagy zacskók, akkor ezeket hazavisszük és nekünk ezek a szemetes zsákjaink.

EZT OLVASTAD MÁR?  Milyen egy tanulásmódszertani workshop?

Niczuly Enikő: A tisztítószerek 5-25 literes kannákban érkeznek, azokat vissza lehet váltani a cégnél. Van néhány kozmetikum, amit újra lehet töltetni kimérősen. A befőttes üvegeket is visszaváltják a gyártók, ezeket mi itt az üzletben összegyűjtjük.

Bartal Gábor: Mi mindig azt mondjuk, hogy ide bármit vissza lehet hozni. Például a Polcz termékeknek a papírját is visszaküldjük, mert ők azt is használják.  Valamint a tallérokért én megyek el és a saját tárolómban hozom a boltba.

Niczuly Enikő: A sajtokat, tojást, csírákat is teljesen hulladékmentesen tudjuk megvásárolni a beszállítóktól, a saját tárolóinkban.

Az idősebb vásárlókat is be tudjátok csalogatni?

Niczuly Enikő: Volt egy-két példa, hogy kipróbálták, akik ezelőtt csak vízért jártak a boltba, majd meglátták, hogy máshogyan is lehet vásárolni és úgy gondolták, hogy ők is vásárolnak, például valamilyen édességet.

Bartal Gábor: Olyan is néha előfordul, hogy egyszer valaki bejön semmi nélkül, körülnéz és tárolóval érkezik vissza, amit utána megtöltünk neki.

Szerintetek lehet tökéletesen hulladékmentes életet élni?

Niczuly Enikő: Én mindig azt mondom, hogy törekedni lehet rá, de a 100%ig megvalósítható zero waste egy álom.

Bartal Gábor: Ha remeteként elvonulsz a világtól, esetleg akkor sikerülhet. De az a lényeg, hogy törekedj rá, jó, ha megvan a tudat benned, hogy szeretnél változtatni. Végül is, erre ad lehetőséget a mi boltunk. Nekünk is és neked is megvan a jó érzésed, hogy csomagolás nélkül vásárolod meg.

Mik a jövőbeli terveitek?

Bartal Gábor: Régóta nagyobb üzletbe szeretnénk költözni, mert kicsi a hely, még nem sikerült, de itt szeretnénk maradni Kertvárosban.

Niczuly Enikő: Tervezzük folytatni a vásárok szervezését is, mert ez az év teljesen tönkrevágta őket.  A vásárokon érdeklődnek, népszerűek vagyunk ott is. Szeretnénk, hogy a vásárok szervezéséből hagyomány legyen, a későbbiekben tervezzük, hogy workshopokat is tartunk majd, de ehhez tér kell és Covid mentes övezet.

Mi a kedvenc terméketek a boltból?

Bartal Gábor: A wasabis földimogyoró.

Niczuly Enikő: A paprikás pástétomok a kedvenceim. A mosható betéteket is nagyon szeretem.

Bartal Gábor: Mozzarellát is szoktál mindig hazavinni!

A kislányukat is megkérdeztem, hogy mit szeret a legjobban a boltban, mire kicsit félénken, de elárulta nekem, hogy a zabpuffancs a kedvence.

A bolt elérthető a Facebookon és az Instagramon is.

 

1 thought on “Pécs első csomagolásmentes boltja – Interjú a Zöld Blokk tulajdonosaival

Comments are closed.