bim_pecsi_egyetemistak_magazinja

Az országban egyedülálló építészeti központot épít a Pécsi Tudományegyetem, a Műszaki és Informatikai kar hallgatóinak bevonásával.

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Pécsi Tudományegyetem a Műszaki és Informatikai kar (MIK) hallgatóinak bevonásával az országban egyedülálló épülettervezői és épületinformációs központot épít.

Az építőiparban az utóbbi években egyre inkább elterjedt a 3D-s modellezés és kivitelezés, hiszen ennek a tervezése sokkal látványosabb és pontosabb adatokkal szolgál. Ennek alapjaiul szolgáló CAD (Computer-aided design) azaz tervezőszoftvert, és a BIM-rendszer (Building Information Modeling) épületi információ alapú modellezést tanítását már közel egy évtizede tanítják a MIK-en. Ezzel Magyarországon az elsők között volt ennek a kompetenciának a tanításában. Maga a BIM-re specializálódás 2019 óta választható az építész mesterszakon és a kar elmondása szerint, aki erre specializálódik jelentős előnnyel indul a szak elvégzése után a munkaerőpiacon.

A karon felállított BIM kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy már magában az épületnek a tervezési szakaszában, virtuális szimulációk segítségével ki tudják szűrni az esetleges építkezéskor felmerülő, emberre is veszélyes káros anyagokat és hatásokat. A BIM összes lehetősége egyenlőre nem ismert, ezért fontosnak tartja a kutatócsoport, hogy folyamatos kísérletekkel felfedezzék a rendszer minden lehetőségét, ezért érzik szükségesnek a kutatóközpont létrehozását. A kutatócsoport korábban több sikeres nagyberuházásban is részt vett és a Műszaki karon megtalálható 3D központtal közösen valósághű eljárásokat dolgoztak ki a VR-technológia segítségével.

A közeljövőben létrejövő BIM kompetencia központban a rendszer oktatása mellett lehetőség lesz szakmai tanácsadási-, és szolgáltatói tevékenységre is egyaránt. Az épület átadásának időpontjáról egyelőre nincs információ.