pablo_escobar

Sírrablóból lett drogkereskedő – Pablo Escobar élete a valóságban és halálának körülményei

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az 1980-as években élt egy férfi, aki hatalmas vagyonra, tekintélyre és hatalomra tett szert illegális úton. Ennek nem lenne akkora jelentősége a múltra nézve, ha ez a személy nem Pablo Escobar lenne. A kolumbiai drogbáró boldog házassága és három gyermekének nevelése mellett felelős volt több mint 400 rendőr, 30 bíró megöletéséért és több tonna kokain illegális szállításáért. A nevét mindenki ismeri, de történetét sokan csak az 1993-as halála után ismerték meg. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a múltbeli cselekedeteit, amiket nem sokan ismernek, de hagyatékából, családja által elmesélt történetekből tudhattunk meg.

 

Pablo Escobar valódi személyisége

Politikai pályájának kezdetén segíteni szeretett volna a szegényebb sorsú kolumbiaiakon, így nem sajnálta vagyonának több részét feláldozni lakóépületek építésére, sportrendezvények szervezésére és társadalmi szervezetek támogatására. Ezzel ellentétben közel ezer ember haláláért felelős, hűtlenségéről volt hangos a sajtó, és ő volt a világ legnagyobb vagyonával rendelkező drogbárója. Sokan szívtelennek és könyörtelennek tartották, de valóban így lenne? Victoria Eugenia Henao – Pablo által használt becenevén „Tata” – 15 évesen szökött el családjától, hogy hozzámenjen az akkor 27 éves drogkereskedőhöz. Férje halála után írt könyvéből kiderül több olyan részlet a közös életükből, ami arra utal, hogy Pablo igyekezett apaként és férjként is helytállni, azonban nem minden az, aminek látszik. Tata arról is vallott, hogy férje összes hűtlenségéről tudott. Próbálta különválasztani a magánéletét és az üzleti ügyeit, így nem engedett betekintést a hölgynek a pénzügyi, vállalkozói tevékenységeibe. Victoria szerint férje kettős személyiséggel rendelkezett. Szívén viselte a szegények sorsát, együtt érzett, törődött velük, azonban a másik oldalról rettegésben tartotta egész Amerikát és Kolumbiát.

pablo_escobar

Pablo Escobar igazi élete

Nagyon sok legenda, kaland övezte Pablo Escobar életét, de ezeknek, mint kiderült, fele se volt igaz. Mielőtt megismerte volna a világ, Pablo Escobar sírkövek rablásából, majd azok újonnan való eladásából élt meg. Ezt követően hamis lottószelvények, cigaretták lopásával kereste kenyerét. Volt, hogy emberrablással is megpróbálkozott, mielőtt kokain árusításával kezdett volna el foglalkozni.
Az 1980-as években a Forbes magazin listája alapján a kolumbiai drogbáró 30 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ezzel ő lett a világ 7. leggazdagabb embere. Nem sokkal a hír után a fia, Juan Pablo levelet írt a magazinnak, hogy meg sem közelítik azt az összeget, amelyet apja valójában birtokol. Más források alapján közel napi 60 millió dollárt keresett a férfi.
A pénz hatalmat ad, tartja a mondás. Pablo esetében sem volt másképp. A férfi előszeretettel szórta a vagyonát. Havi 2500 dollárt (nagyjából 750.000 Ft értékben) költött azokra a befőttes gumikra, amik összetartották a dollárkötegeket. Emellett rengeteg ingatlant tulajdoníthatott magáénak, több mint 800 háza és villája volt. Amikor rákényszerült a bujkálásra, volt, hogy 2 millió dollárt égetett el, csak hogy melegen tartsa magát és családját. Ezek a példák is tökéletesen szemléltetik, hogy mit jelentett egy ekkora vagyonnal rendelkező ember számára a pénz értéke. 

Halála után


Az 1993-as halála után Pablo ellenségei nem érezték teljesnek a bosszút, úgy érezték, hogy a halálával még nem zárult le a háború, így újabb bűnbakokat kerestek. Ezek a személyek az Escobar család fennmaradt tagjai lettek, Pablo özvegye és gyermekei. Ahogy Victoria a Mrs.Escobar – Életem Pabloval című könyvében írta, férje halálát követően rémálommá vált az életük. Saját hazájában üldözték, el akarták rabolni gyermekeit, megfosztani minden vagyonától, házaiktól. A rivális Cali-kartell tagjai egyezséget ajánlottak Tatának, aminek az ára, fia, Juan Pablo élete volt. Természetesen az édesanya kiharcolta a békét anélkül, hogy saját gyermekét halálra ítélte volna. Azóta Victoria megváltoztatta a nevét, és igyekszik visszafogottan élni. Juan Pablo is írt egy könyvet Apám, a drogbáró címmel. A férfi nagyon rossz emlékekkel gondol vissza édesapjával töltött időre. Pablo második gyermeke, Manuela édesanyjának hála teljesen megváltoztatta személyazonosságát. Ő volt édesapja kedvence, „hercegnője”, amíg élt, elkényeztette és tenyerén hordozta. A lányról azóta nincsenek információk, igyekszik távol maradni a médiától. 

Pablo hagyatéka


Pablo hatalmas vagyonnal rendelkezett halálakor, így azt követően mindenki arra lett kíváncsi, mi lesz a pénzével. A férfi Kolumbia egész területén rejtett el pénzkötegeket, aranytéglákat, ezzel szerette volna bebiztosítani magát, ha menekülnie kellett. Halálával elkezdődött a keresés a vagyona után, ami akkor 59 milliárd dollárnak felelt meg. A kolumbiai kormány ebből idáig több mint 100 millió dollár értéket fedezett fel, ami elég csekély a teljes összeghez képest. 

Napjainkig Pablo Escobar volt a világ egyik legkönyörtelenebb drogkereskedője. Habár akkor a magánéletével, politikai pozíciójáról volt hangos a sajtó, halála után a legnagyobb szerepet a családja helyzete és vagyonának alakulása kapta. 

Ha kíváncsiak vagytok Pablo Escobar történetéről szóló sorozatra, a Narcos-ra, akkor olvassátok el Brlas Dóra sorozatajánló cikkjét!

 

 

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs
Cikkben: allthatsinteresting.com