Ott vagyunk a legjobbak között! – A Magyar válogatott 2020-as évének összefoglalója.

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Mikor 2019 utolsó mérkőzésén nem túl meggyőző és pontatlan játékkal kikaptunk Walesben 2-0-ra, eldőlt, hogy a válogatottnak pótselejtezőt kell játszani ahhoz, hogy bejusson a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra, amire papíron elég kevés esély mutatkozott. De aztán megtörtént a csoda!

Mindenki izgatottan várta a március 26-ai Bulgária-Magyarország mérkőzést, ám a Covid miatt arról érkeztek hírek, hogy zárt kapus lesz a mérkőzés, aztán mint tudjuk, az egész világ karanténba vonult, így bejelentették, hogy a mérkőzés elmarad.

2020 nyarán azonban zöld utat adtak az UEFA Nemzetek Ligája, majd az EB-pótselejtezőinek lebonyolítására. A Nemzetek Ligájában a Török, Orosz és Szerb válogatottal kerültünk egy csoportba, míg a pótselejtezőben a Bolgárok után továbbjutás esetén az Izland-Románia meccs győztesével kell megmérkőznünk. Elég eröltetett menet várt a csapatra, mert ugyanannyi mérkőzést kellett lejátszaniuk 3 hónap alatt, mint máskor egy egész év alatt, és papíron a Nemzetek Ligájából a B-ligából való kiesést, pótselejtezőn pedig szintén kiesést vízionáltak. A kilenc meccsből kiválasztottam azt a négyet, ami a legnagyobb jelentőséggel bírt:

2020.09.03.: Törökország–Magyarország 0–1 (Nemzetek Ligája B-divízió) 

Nem voltak jók az előjelek a törökök elleni meccs elött. Közel 15 olyan játékos volt, akiket nélkülöznie kellett a szövetségi kapitánynak, Marco Rossinak, akik közül sokan sérülés miatt nem álltak rendelkezésre, többek közt Dzudzsák Balázs sem, akit nem hívott be a kapitány a válogatottba, mivel nem talált magának a nyáron csapatot. Ellenben a törököknél szinte teljes volt a keret. Meglepetésre a magyar csapat már az első félidőben okos, agresszív játékkal játszott, és a gólhoz is mi voltunk közelebb. A második félidőben is folytatódott ez a tendencia, nagyjából a magyar csapat támadott többet, de a törököknek is akadtak lehetőségeik. Végül a 80. percben Szoboszlai Dominik egy óriási, nagyjából 26 méterről lőtt szadabrúgás góljával megnyertük a találkozót. 0-1

Sajnos azonban az első hazai pályán vívott mérkőzésünkön kikaptunk az orosz válogatottól:

2020.09.06 Magyarország-Oroszország (2-3) Gólszerzők: Sallai Roland, Nikolics Nemanja, Anton Miranchuk, Magomed Ozdoev, Mario Fernandes

2020.10.08. Bulgária-Magyarország 1-3 (2021 Európa-bajnokság pótselejtező-elődöntő)

Végre eljött a várva várt mérkőzés napja! Ám sajnos nélkülöznie kellett a csapatnak a legjobb játékosunkat, Szoboszlai Dominikot, mivel klubcsapatánál, a Red Bull Salzburgnál, koronavírus fertőzés miatt mindenkinek karanténba kellett vonulni. a bolgárok a mérkőzés elején letámadtak, vesztükre, ugyanis Willi Orbán a 17. percben egy szöglet utáni fejesgóllal megszerezte a vezetést. 0-1 A második félidő nem is kezdődhetett volna jobban magyar szempontból. Kalmár Zsolt egy szinte hasonló szabadrúgással vette be a bolgár kaput, mint Szoboszlai a török meccsen, 0-2. Az utolsó negyedórában megadtuk a kegyelemdöfést. Nikolics Nemanja, Hangya Szilveszter beadása után bólintott a hálóba, 0-3. A 89. percben a bolgár válogatott szépített Georgi Jomov révén, 1-3, de ez már nem befolyásolt semmit, így a magyar válogatott továbbjutott a mindent eldöntő pótselejtező mérkőzésre. Eközben a másik ágon Izland hazai pályán megverte Romániát 2-1-re, így eldőlt, hogy a nagy csatát az EB kijutásért Izlanddal kell megvívnunk.

További eredmények a Nemzetek ligájából:

2020.10.11. Szerbia-Magyarország (0-1) Gólszerző: Könyves Norbert

EZT OLVASTAD MÁR?  Gerwyn Price nyerte a 2021-es Darts Világbajnokságot

2020.10.14. Oroszország-Magyarország (0-0)

2020.11.12. Magyarország-Izland 2-1 (2021 Európa-bajnokság pótselejtező-Döntő)

Ezt a mérkőzést nagyon sokáig fogjuk emlegetni. Papíron természetesen Izland válogatottja volt esélyesebb, de nagyjából kiegyenlítettek voltak a viszonyok a válogatottak között, azonban a mérkőzés elött kiderült a magyar szövetségi kapitányról, Marco Rossiról, hogy elkapta a koronavírust, így a másodedző, Cosimo Inguscio helyettesítette. Nagyon rosszul kezdődött a mérkőzés. Már rögtön a 11. percben Sigurdsson gyenge erejű szabadrúgásakor kicsúszott Gulácsi Péter kezei közül a labda, és ezzel a potyagóllal szereztek vezetést az izlandiak, 0-1. Ezután Izland kőkemény védekező futballt játszott, nem nagyon volt esélye a magyar csapatnak a gólszerzésre, ha volt is, a kapu előtti káoszból mindig Izland jött ki győztesen. Aztán jött a dráma! Egy szintén kapu előtti zűrzavart kihasználva a mérkőzés végén a nemrégiben magyar állampolgárságot szerző Loic Nego egyenlített ki a 88. percben, 1-1. Mindenki lélekben már készült a 2×15 perces hosszabbításra, kivéve Szoboszlait, aki ráadásban egy kontratámadás után 20 méterről lőtt a kapuba, ezzel beállítva a végeredményt, ennek köszönhetően kilőtte Magyarországot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Ezt követően játszottunk egy teher nélküli meccset a Nemzetek Ligájában a szerbek ellen, amely így alakult:

2020.10.15. Magyarország-Szerbia (1-1) Gólszerzők: Kalmár Zsolt, Nemanja Radonjic

2020.11.18. Magyarország-Törökország (2-0) (Nemzetek Ligája B-divízió)

Újabb nagy lehetőség előtt állt a válogatott, ugyanis, ha több pontot szerez a csoportban, mint Oroszország, feljuthat az A-divízióba, ahol amellett, hogy Európa legjobbjai ellen játszhatunk, két pótselejtezői út is megnyílik a 2022-es katari világbajnokságra, valamint a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. A Szerbek megtették azt a szívességet, hogy hatalmas meglepetésre már félidőben 4-0-ra vezettek az Oroszok ellen, így a mieinknek elég lett volna a döntetlen is, ám először egy kontra utáni kipattanót Sigér Dávid 1-0, valamint az utolsó percben, a Törökországban légióskodó Varga Kevin egy 70 méteres sprintet levágva beállította a 2-0 végeredményt Így Magyarország feljutott az A-divízióba, ahol olyan ellenfelek ellen játszhat, mint például Anglia, Németország vagy Portugália.

Véleményem szerint nagyon jó, hogy végre van egy ütőképes válogatottunk, amelynek van egy potenciális fiatal világsztárja, Szoboszlai Dominik személyében, aki képes döntő szituációkban eldönteni egy mérkőzést. Emellett pedig nagyon jó maga a csapatösszhang is, mert akárhányszor volt hiányzó ember, mindig tudtunk nyúlni olyanhoz, aki tudta őt helyettesíteni. Ilyen év után már nagyon várom mire leszünk képesek az Eb-n Németország, Portugália és Franciaország ellen.