Őszi bakancslista

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Minden évszaknak megvan a maga szépsége és mindegyikhez más-más programok társulnak. Az én kedvenc évszakom az ősz, ez pedig pont a szépségének és a programjainak köszönhető. Az őszi elfoglaltságok tárháza kimeríthetetlen, de ebben a cikkemben összegyűjtöttem nektek 10 dolgot, amit ilyenkor szívesen csinálok. Általában az összes ponton végig szoktam menni, s minden egyes állomásnál egyre jobban átjár az ősz hangulata. Néhány pontot mindenképp próbáljatok ki, mert a ráhangolódáson kívül nagyon jó lelkiállapotba kerültök!

  1. Őszi dekoráció készítése

A legjobban talán úgy tudunk az őszre ráhangolódni, ha egy napos délután kiülünk a teraszra és őszi dekorációkat készítünk. Ezeket a díszeket célszerű őszi termésekből csinálni, mint például levélből, gesztenyéből, tobozból, kukoricából és még sorolhatnám. Akinek nincs annyira ideje kézműveskedni, neki is tudok adni egy tuti tippet, ugyanis ebben az időszakban szinte bárhol lehet venni dísztököt, melynek a színei teljes mértékben az őszt tükrözik és nagyon jól mutatnak az asztalra kitéve.

 

 

  1. Megnézni egy horrorfilmet

Ha az őszre gondolok, akkor az elsők közötti gondolatom a Halloween. Már kiskorom óta rajongok ezért az ünnepért, előfordult az is, hogy beöltöztem és cukorkát gyűjtöttem a barátaimmal. Ugyan Magyarországon nem annyira elterjedt ez az ünnep, de az ősz velejárója és én ezt kifejezetten élvezem. Elhoztam nektek pár filmet, amelyekből érdemes legalább egyet megnézni: Halloween filmek, Sikoly filmek, Az! 1-2, Apáca, Rémálom az Elm utcában, kisebbeknek pedig a Rémrom.

  1. Túrázás egy közeli erdőben

Nincs is jobb kikapcsolódás, mint egy meleg őszi napon túrázni. Ilyenkor a kaszói erdőben szoktunk sétálni, ami ősszel a legszebb, ugyanis az egész erdő narancssárga, barna és bordó színben pompázik. A pécsieknek szerencséjük van, hiszen ők mégtöbb helyszín közül válogathatnak, a top helyek szerintem a Flóra pihenő, Éger-völgy és a Mandulás. Ha túrázni megyünk, ne felejtsük otthon a kiskedvencünket! Az én Balum kicsattan a boldogságtól amikor elvisszük magunkkal kirándulni, ilyenkor pedig én is boldogabb leszek.

 

 

  1.  Szezonális terméseket sütni

Az őszi időszakban mi heti szinten sütünk sütőtököt és gesztenyét. Az utóbbit persze főzni is lehet, de nálunk a sült gesztenye a kedvenc. A sütőtököt pedig többféleképpen eltudjuk készíteni, akár leves formájában, akár köretként, vagy sütit is csinálhatunk belőle.

  1. Őszi süteményt készíteni

Mint azt már fentebb is említettem, sütőtökből pitét is tudunk sütni, de a hagyományos almás piténél nincs finomabb a világon. És ha már őszi desszerteknél tartunk, akkor ne felejtsük el a fahéjas csigát, a gesztenyepürét, az aranygaluskát és a sütőtökös gofrit. Én Csehi Reni receptjeit szoktam elkészíteni, tuti recepteket oszt meg az oldalán, s ezek elkészítését részletesen le is írja. Lessetek el tőle párat!

  1. Szüretelni, ellátogatni egy szőlőbirtokra

Az ősz beköszöntével a szüreti időszak is eljön. Családok, barátok együtt szüretelik le a szőlőfürtöket, majd miután végeznek a kemény munkával, a nap hátralevő részében mulatnak. Aki esetleg még nem vett részt szüreten, annak mindenképp ajánlom, hiszen a jókedv garantált, illetve rengeteg borászat külön programként hirdeti „a bor ünnepét”, mint például a villányi borvidéken található pincészetek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Jack O’Lantern, a halloweeni töklámpás története

 

 

  1. Egy ködös reggel sétálni, majd beülni egy kávézóba és pumpkin spice latte-t inni

Nincs is jobb annál, mint egy hosszú sétával kezdeni a napot. Szeretem az ilyesfajta reggeleket kihasználni, de van, amit talán mégis jobban szeretek, az pedig a kávé. És ha már ködös reggel, ehhez leginkább egy pumpkin spice latte párosul. Ha pécsi vagy, akkor látogass el a Szünet nevű kávézóba, ugyanis isteni finom tökös latte kapható náluk!

  1. Takaróba bújva olvasni a teraszon

Szinte minden őszi filmben megszokott jelenet, hogy a főhős kiül a teraszra takaróba bugyolálva egy jó könyv társaságában. Tapasztalatból mondhatom, hogy ez az egyik legjobb őszi kikapcsolódási forma. Ilyenkor lehet csak igazán értékelni az őszi természetet, és hidegebb napokon egy forró tea vagy egy forró csoki is passzolhat ehhez az elfoglaltsághoz.

  1. Beszerezni néhány őszi ruhadarabot

Ahogy az évszakok, úgy a ruhatárunk is folyamatosan változik. Az őszi ruházati termékeket kifejezetten szeretem, leginkább a színük miatt. Már szeptember első hetében előveszem az őszies ruháimat, illetve a színes sáljaimnak és a csizmáimnak is helyet csinálok. Hiába a sok ruha, azért mindig lesznek új őszi szerzeményeim, hiszen kötött pulcsikból és sálakból soha nem elég. A legideálisabb színválasztás ősszel a barna, a bordó és mustársárga, ha felvesztek egy ilyen színű darabot, akkor garantáltan őszi hangulatba kerültök.

  1. Tököt faragni

Tudom, tudom a dekoráláson már túl vagyunk, de a tökfaragás külön pontot érdemel a listámon. Mint már említettem rajongok a Halloween-ért és ez a legalapvetőbb előkészülete ennek az ünnepnek. Aki nincs annyira oda ezért az ünnepért, annak is kellemes elfoglaltság lehet egy melegebb őszi napon, jópofa arcokat és mintákat lehet rá faragni. A városomban tökfaragó versenyt is szoktak tartani, meglepődnétek mennyien szoktak nevezni különlegesebbnél különlegesebb töklámpásokkal.