Ördögkatlan Napok

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

2008-ban egy bátor vállalkozás gyümölcseként megnyitotta kapuit az első Ördögkatlan Fesztivál a szársomlyói Szoborparkban. Azóta felfelé ívelő pályát fut be az összművészeti rendezvény, amely minden korosztálynak és minden érdeklődési körnek szórakozási lehetőséget kínál. A fesztivál stábja az idei évben is igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani a fesztivál látogatóinak, a bizonytalan járványhelyzet ellenére is. Így 2020. október 22-25-ig az Ördögkatlan Napokon bepótolhatja minden lelkes látogató a nyáron elmaradt élményeket. Ennek részleteiről kérdeztem a Katlan egyik főszervezőjét, Bérczes Lászlót.

Hány helyszínen szokott zajlani a fesztivál normál esetben?

Bérczes László: Hét alaphelyszínünk van (Nagyharsány, Kisharsány, Vylyan Pincészet, Beremend, Szoborpark, Villánykövesd, Mokos Pincészet), ezen beül további játékterek (udvarok, színháztermek, templomok pajták stb.), összesen mintegy 60 helyszín.

Hogyan változik az rendezvény lerövidítése miatt a helyszínek kialakítása?

Bérczes László: Jóval kisebb költségvetésből gazdálkodunk, emiatt két közeli nagyobb település (Nagyharsány és Beremend) helyszíneire redukáljuk az Ördögkatlan Napokat.

Mennyi látogatóra számítanak az Ördögkatlan Napokon?

Bérczes László: Október 22-én, csütörtök délután kezdünk, azaz három és fél napon át zajlanak az események. 20-25.000 látogatóra számítunk, de ez csak becslés, hiszen a válaszadás időpontjában (június közepén) senki nem tudja, hogyan viszonyulnak majd az emberek egy olyan rendezvényhez, aminek kulcsszava a találkozás.

Milyen fajta programokból áll a fesztivál békeidőben?

Bérczes László: Az Ördögkatlan a kezdetektől összművészeti közösségi esemény. Ebbe minden minőséget felmutató művészeti ág beletartozik: az operától a kortárs táncig, a rock-koncerttől a színházig, az irodalomtól a képzőművészetig, a filmtől a világzenéig és a családi programokig.

Ezekből idén előreláthatólag melyek valósulnak meg?

Bérczes László: 2020 őszén csak mennyiségi változások lesznek, azaz a minőségből, az összművészeti jellegből nem engedünk – tehát a felsorolt programok mind jelen lesznek, persze szerényebb léptékben.

Milyen fellépők várhatók az idei rendezvényen?

Bérczes László: Az elmúlt 12 év során fellépőktől és látogatóktól elnyertük azt, ami a legfontosabb: a bizalmat. Ez többek között a szavahihetőségnek, a megbízhatóságnak köszönhető. Szervezzük a programokat, de meghirdetni akkor fogjuk őket, amikor már több bizonyossággal rendelkezünk. Nem szeretnénk holnap visszavonni azt, amit ma kimondunk. Néhány biztos pontunk természetesen van már: nálunk ünnepel az idén húszéves 30Y, több előadással díszvendégünk lesz a Kapa-Pepe párossal érkező Nézőművészeti Kft., és az elmúlt években már elképzelhetetlen volt a Katlan a francia Wombo nélkül, szóval őket is várjuk. És nem feltétlenül jelent hátrányt az októberi időpont: nyáron csak jelképesen tudtunk volna fákat ültetni, ősszel viszont szeretnénk igazi faültetési „bulikat” szervezni: sok fával, koncerttel, főzéssel, tűzrakással…

EZT OLVASTAD MÁR?  Melyik szakkollégiumot válasszam pécsibölcsészként?

Hogyan alakulnak jelen helyzetben a jegyárak?

Bérczes László: Bármily szerény az idei költségvetésünk, nem a látogatókkal akarjuk megfizettetni a hiányokat. Sőt, bekalkuláljuk, hogy majd’ mindenkit veszteség ért, ezért nagyon olcsó jegyárakat tervezünk.

A jövőt illetően, tervezik bővíteni a fesztivált?

Bérczes László: A pillanatnyi helyzetet tekintve óriási bővülés lesz, ha 2021-ben a 2019-ben megszervezett 650 programot le tudjuk majd bonyolítani. Azaz nem bővítést, hanem minőségi előrelépést tervezünk.

Mi az, amit mindenképpen szeretnének pótolni a 2021-es Ördögkatlan fesztiválon az idén elmaradó programok közül?

Bérczes László: Az egyik legfájóbb veszteség az idén az elmaradó komolyzenei nagykoncert. Az Ördögkatlan egyik gyöngyszeme a beremendi nagykoncert, ahol 5-6000 ember hallgatja Mozartot, Bartókot, Beethovent…

Mindenki figyelmébe ajánlom az Ördögkatlan Napokat, hiszen éppúgy megtalálható minden program az idei szűkített verzióban, mint az elmúlt évek felhozatalában. Ezen felül, összművészeti jellegét tekintve bárki megtalálja a rendezvényen a számára legszórakoztatóbb programot.