Oltásra mész? Ezeket a tanácsokat fogadd meg!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
17
+1

A magyar emberek oltása ezerrel zajlik az ország minden pontján, a napokban elérte a 2 millió fő feletti létszámot is azoknak az embereknek a száma, akik megkapták már a vakcinát vagy a behívót a vakcinára. Szerencsére folyamatosan az egyre fiatalabb korosztály is sorra kerül, biztos sokatoknak van már olyan korabeli ismerőse, aki fel tudta már venni. 

Az elmúlt pár hétben jómagam is oltóponton segédkeztem – az erről szóló cikket itt olvashatjátok – és a regisztrációs pultban való munka során összeszedtem pár gyakorlati jellegű tippet, amit érdemes megfogadnotok, ha oltásra mentek, hiszen ezekkel nagymértékben megkönnyítitek a saját, illetve az ott dolgozó emberek dolgát is. Következzen tehát az általam javasolt 5 tipp:

  • Kitöltött hozzájárulási nyilatkozat

Bizony, bizony sokan elfelejtik még most is, bár hozzá kell tenni, hogy a helyzet egyre javuló tendenciát mutat. A hozzájárulási nyilatkozatban különböző, az egészségi állapototokhoz kapcsolódó kérdésekre kell igennel vagy nemmel válaszolni (Van-e valamilyen krónikus betegsége?; Szed-e rendszeresen gyógyszert?; Volt-e lázas az elmúlt két hétben?, stb.), emellett ezen a papíron kell megadnotok a személyes adataitokat is, mint például a lakcímetek, születési évetek, TAJ-számotok, telefonszámotok. Olyan is előfordul, hogy sokan ez utóbbi részt elfelejtik, és csak a táblázatban jelölik be a megfelelő válaszokat. Figyeljetek arra, hogy ez a nyilatkozat hiánytalanul ki legyen töltve, hiszen ha már a kitöltött papírral érkeztek az oltópontra, akkor sokkal gyorsabban, gördülékenyebben tud menni az oltás. A dokumentumot egyébként könnyedén letölthetitek innen.  

  • Rendszeresen szedett gyógyszerek ismerete

A hozzájárulási nyilatkozaton, ha a rendszeres gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdésre igennel válaszoltatok, akkor az oltóorvos rákérdezhet arra, hogy pontosan milyen gyógyszereket szedtek, akár név szerint is. Ez talán a mi korosztályunkban nem annyira releváns, hiszen ennyi idősen általában sok gyógyszert nem szedünk, de ha valaki mégis, vagy esetleg idősebb hozzátartozói mennek oltásra, akkor érdemes a szedett gyógyszereket otthon, akár egy kis papírra összeírni, vagy a dobozaikat egy pici szatyorba összekészíteni, előbbi picit kényelmesebb megoldás. 

  • Megfelelő öltözék

Az egyre melegedő, tavaszias időjárásban talán már annyira nem lesz ezzel a ponttal probléma, de amíg kint hideg volt, és az emberek beöltözve érkeztek az oltópontra, akkor sok esetben jelentett gondot a kar szabaddá tétele. Érdemes olyan felsőben, pólóban érkezni, aminek az ujját könnyedén fel lehet húzni, vagy a vállát leejteni. Ennek szintén praktikus oka van, hiszen ezzel is gyorsíthatjátok az oltás menetét, valamint nektek is könnyebb így, mintha ott helyben kéne 25 réteget lehámozni magatokról.

  • Távolságtartás

Attól, hogy oltásra mentek, még nem szabad megfeledkezni a járványügyi szabályok betartásáról. Tartsuk észben, hogy az vakcina beadását követően, pár napot várni kell annak hatására, szóval nem tanácsos az oltás utáni fél órás intervallum alatt csapatba verődve beszélgetni a váróteremben. Sajnos ezt nagyon sokszor tapasztaltuk az oltóponton, és mindig figyelmeztetnünk kellett az embereket a megfelelő, lehetőleg 1,5-2 méteres távolság betartására.

  • Kommunikáció az oltóhellyel

Előfordulhat az, hogy valakinek már megvan az időpontja az oltásra, viszont sajnos időközben megbetegszik, akár koronavírussal, akár más betegséggel, és emiatt nem tud megjelenni az oltóponton. Vannak, akik ilyenkor egyáltalán nem szólnak, de olyanok is, akik a háziorvosnak telefonálnak ez ügyben. Utóbbi jó megoldás, viszont sok esetben az információlánc valahol megakad, és az oltóponton „feleslegesen” várják az illetőt. Jó tanács, hogy ha ilyen történik veletek, akkor érdemes telefonon felhívni az oltóhelyet és értesíteni őket a helyzetről, hiszen így biztosan eljut hozzájuk az információ, és esetleg még időben tudnak a helyetekre pótembert hívni, így az oltóanyag sem vész kárba. 

Ezek lettek volna tehát azok a tanácsok, amiket a kirendelés során összeszedtem nektek, remélem hasznos olvasmánynak tartottátok Ti is. 

Ha érdekel, hogy milyen volt megkapni a Covid-19 elleni védőoltást olvasd el beszámolónkat is.