Oktatást segítő felületek, amelyekkel a PTE-n találkozhatunk

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

A járvány kitörése nehéz helyzetbe hozta nemcsak a diákokat, hanem az oktatókat is. Hatalmas feladat hárult rájuk, az előadásaik-óráik anyagát át kellett helyezniük az online térbe, ez néha komplett újratervezést igényelt. Voltak, akik teljesen személyesre tervezték a kurzusokat, azonban a legtöbben tanultak a 2020 tavaszi félévből, és már online-kompatibilisen határozták meg az előadásaik tematikáját. 

A legnagyobb szerepe természetesen a Microsoft Teamsnek volt, ugyanis szinte minden oktató ott tartotta az előadásait. A lényeges különbség a vizsgák és a tesztek lebonyolítására, illetve segédanyagok megosztására használt platformok terén volt, ugyanis ez nem volt kikötve. 

Ebben a cikkben a Pécsi Tudományegyetem, azon belül a BTK oktatói által tanításra leggyakrabban használt LMS (Learning Management System) felületeket szeretném bemutatni, amelyeket ebben a helyzetben az egész világon elkezdtek az iskolák és intézmények használni. Vállalatok egyébként régebb óta vesznek igénybe ilyen programokat. Ezekkel a megoldásokkal sokkal költséghatékonyabb az alkalmazottak képzése is, mint a megszokott módon, mert nem kell külön helyet bérelni az alkalmakra, és ha az adott hely távol lenne, nem kell fizetni a szállást és az utazást. A tananyag kinyomtatására sem kell papírt pazarolni, nem beszélve az időmegtakarításról mindkét félnek, na meg persze vírushelyzetben a biztonság sem elhanyagolható tényező.

Microsoft Teams

Fejlesztő:Microsoft
Alapítva:2017

A Microsoft Teams egy hihetetlenül sokrétű felület. Nem véletlen, hogy az egész országban ezt a platformot használják a tanárok elsődlegesen. Kézenfekvőnek tűnt a használata, mivel az iskolák és a tanulók számára teljesen ingyenesen elérhető az Office 365 csomag, illetve integrálva van benne a Neptun-kódos azonosítás is. Kiemelt funkciói között elsődlegesen megemlítendő az akár 250 fő részvételével zajló videó-konferencia kezelése, a chat és csoportos beszélgetés opció, a fájlmegosztás, és a tesztkitöltés lehetősége. Lehetséges a vizsgáztatás, feladatok és beadandók feladása, szobák létrehozása és elnevezése, Neptun kód alapján való meghívás, hanghívás, videóhívás, illetve előny, hogy az alkalmazás elérhető iOS és Android felületeken egyaránt.

Edmodo

Fejlesztő:Nick Borg, Jeff O’Hara, Crystal Hutter
Alapítva:2008

Az Edmodo egy oktatásra szánt platform, amely 2013-ban jelen volt a tanárok számára leginkább ajánlott applikációk listáján, és amelyen az oktatók egy kód segítségével tudják a diákjaikat meghívni egy vagy több kurzushoz. Ugyanitt lehetséges a fájlmegosztás, bejegyzések közzététele, tesztek kitöltése, illetve szülők meghívása, akik a gyermekük előrehaladását és teszteredményeit követni tudják. Főként másodlagos felületként van használva, ugyanis az elsődleges, ahol az anyagot videó-konferencia keretein belül leadják az oktatók, az a Microsoft Teams. Az Edmodon belül nincs ilyenre lehetőség, valószínűleg ez az oka annak, hogy a Teams proritást élvez.

Redmenta

Fejlesztő:Bordás Ádám, Király Dávid, Mérő Bálint, Mizsányi Attila
Alapítva:2014

A Redmenta egy olyan magyar fejlesztésű, gyakorló-vizsgáztató alkalmazás, amely mind a tanároknak, mind a diákoknak egyszerűbbé teszi a munkát. Főként tanároknak, oktatóknak hasznos, ugyanis leegyszerűsített feladatlap-készítő felülete van, amely által a létrehozott feladatokat később is fel lehet használni, illetve mások feladatai is beilleszthetők. Ez például a katalógus fül alatt érhető el a weboldalon, ami más tanárok által alkotott feladatlapokhoz visz, a kiválasztott tételt le tudjuk magunknak másolni, módosítani, illetve kitűzni tesztnek. Képek és videók is hozzáadhatók, továbbá a lehetséges feladattípusok is sokszínűek. A kiértékelés automatikus és ellenőrizhető a diákok által. Megadható a kezdés időpontja, amelytől elérhetővé válik a teszt illetve az, hogy meddig lehet dolgozni rajt. Felesleges hozzátenni, hogy mindez magyarul és ingyenesen, a tanulók számára akár regisztráció nélkül elérhető. Applikáció ugyan nincs hozzá, de mobiltelefonnal is kényelmesen használható. 

Moodle

Fejlesztő:Martin Dougiamas, később Moodle Pty Ltd
Alapítva:2002

Jöjjön végül a Moodle, ami egy picit más, mint a többi. Ez egy nyílt forráskódú, tanulást segítő keretrendszer, ami azt jelenti, hogy a hatalmas, több száz milliós közösség, aki használja, a saját fejlesztéseivel hozzá tud járulni a platform tökéletesítéséhez. Főként a tananyag egy helyre való összegyűjtésére és rendszerezésére használható, de lehetséges benne többek között kurzusok létrehozása, gyorstesztek kitöltése az anyag megértésének ellenőrzéséhez, fájlmegosztás, chat. Ezen felül az androidos applikáció minden egyes tanuló vagy tréningben résztvevő alkalmazott egyéni fejlődésének követését is lehetővé teszi az oktatók számára akár a kanapéról. 

Képek forrásai: Kiemelt kép, cikkbelső kép