figyel

Hogyan figyelhetünk oda jobban embertársainkra?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A rohanó mindennapokban alig jut időnk arra, hogy figyelmet fordítsunk másokra is, saját magunkon kívül. Mindenki el van foglalva a saját életével, és sokszor nem is vesszük észre, hogy mi zajlik körülöttünk. Nem csak Magyarországon, de a világ minden részén egyre gyakoribbá váltak az iskolai bántalmazások, az ezt kiváltó depressziók kialakulása, és sajnos az öngyilkosságra való hajlam is fokozódott. Ennek megakadályozása érdekében ma már nagyon sok lehetőségünk van, azonban ehhez fel kell ismernünk a jeleket, és ami a legfontosabb, hogy segítsünk saját embertársainkon. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy ismerhetitek fel, ha valakinek szüksége van rátok, illetve hogyan tudtok ti is többet tenni egy boldogabb, elfogadottabb társadalomért.

Elfogadás

Ahány ember, annyi stílus és életfelfogás létezik. Amivel nincsen semmi gond, hiszen épp ettől válunk különlegessé, így alakulnak ki az egyéniségek, amelyek megkülönböztetnek minket egymástól. Azonban sokan úgy gondolják, hogy ha nem úgy viselkednek, öltözködnek, mint a többiek, akkor célszemélyekké válnak. Ez a felfogás, ami elvezetett az előítéletek és a szűk látókör kialakulásáig. De miért baj, az ha valaki nem olyan, mint többiek? Sajnos manapság az előítélet – bármennyire is tagadjuk – a zsigereinkben van. Ha nem is mondjuk ki, mindannyiunknak van a véleménye akár egy ismeretlenről, akár egy régi barátról. Ezek ellen a gondolatok ellen nem tehetünk semmit, de nem hagyhatjuk, hogy úrrá legyenek rajtunk. Nem tudhatjuk azt, hogy az adott személy, akiről megvan a véleményünk, éppen min megy keresztül. Így egy ítélkező pillantással vagy egy rossz hozzászólással jobban megnehezíthetjük a helyzetét. Fontos, hogy bizonyos elképzeléseinket megtartsunk magunknak, illetve igyekezzünk elfogadóbbak és megértőbbek lenni a másikkal szemben.

A szavak ereje

Habár ez ma már nagyon klisé, de a szavaknak igenis hatalmas erejük van. Fontos, hogy mielőtt válaszolunk valakinek vagy hozzászólunk valakihez, odafigyeljünk a másikra és az ő stílusára. Egy-egy kedves szó sokat segíthet valakinek, akinek rossz napja van. Például, ha látjuk egy ismeretlen emberen, hogy maga alatt van, ami lehet azért, mert a munkahelyén vagy az iskolában ítélkezőek voltak vele vagy verbálisan bántották, akkor menjünk oda hozzá és érdeklődjünk utána, hiszen lehet, ez már a harmadik alkalommal fordul elő a héten és érzelmileg nagyon labilis az illető. Nem tudhatjuk, hogy akit bántó szavakkal illettünk, az min megy keresztül otthon, az iskolában vagy a saját gondolataiban. Nagyon meggyőzőek tudnak lenni a szavak, amiket másnak szegezünk, akár pozitív, akár negatív jelentéssel bírnak. Nem szabad hagyni, hogy ezek befolyásolják az illetőt, ugyanis ezek tettekben is kifejezhetőek. Figyeljünk oda a másikra, és a legtöbb esetben kedves, pozitív hangvételű módon kommunikáljunk, akár egy ismeretlenről vagy egy régi barátról, esetleg családtagról van szó. 

figyel

A jelek és megoldásaik

Van, hogy elérjük a határt, amelyet nem egy adott személy vált ki bennünk, hanem a sok kis negatív megszólalás, tett összegyűlik, és a pohár betelik. Fel kell ismernünk azokat a jeleket, amiket más küld számunkra, amivel azt jelképezi, hogy nem bírja már a bántalmázásokat. De vajon mik is ezek a jelek? Lehet akár egy könnycsepp az arcon vagy egy mozdulat, ami arra biztat, hogy oda menjünk és segítsünk rajta. Ha az iskolában a padtársadnak vagy a munkahelyeden a kollégádnak megváltozik a viselkedése az utóbbi időben (nem úgy öltözködik, mint eddig, sokkal csendesebb lesz és zavart), ezeket észre tudjuk venni. De vannak bizonyos bújtatott jelek, amelyek észrevételéhez kisebb odafigyelés szükséges. Ilyen például, ha valaki társaságtól külön, egyedül van a nap legnagyobb részében, vagy ha beszélgetsz vele, akkor nem mer a szemedbe nézni. Lehetnek olyan jelek, amikkel fel akarja kelteni az érdelődésedet és jelezni akarja feléd, hogy segítségre van szüksége, mondjuk, több időt szeretne veled eltölteni, mert a bizalmasának gondol vagy külsőleg olyan változásokon megy keresztül (nagyobb stílusváltás), amelyek arra biztatnak, hogy érdeklődj utána. Fontos, hogy felismerjük ezeket a jeleket és segítsünk az illetőnek. Ezt a fajta megoldást nem tanítják az iskolákban, és nem készítenek fel a szüleitek sem ezekre a helyzetekre, hanem tapasztalatok által kell megtalálnotok őket. De a legtöbb esetben azzal segítetek, ha odamentek hozzájuk és érdeklődést fejeztek ki irányukba. 

figyel

Egy-egy kedves szó vagy gesztus valakinek nemcsak a napját mentheti meg, hanem erőt adhat neki a továbbiakban is. Ne legyünk szűklátókörűek, ismerjük fel a jeleket és támogassuk egymást, még ha nem is ismerjük őket, akkor is segítségre lehet szükségük. Ha úgy érzed, hogy iskolai bántalmazás áldozata vagy, esetleg felismertél ezek közül a jelek közül olyat, ami egy ismerősödön megy végbe, akkor kérj külső segítséget az alábbi oldalon keresztül!

Emellett, ha kíváncsiak vagytok arra, hogy hogyan tudod kezelni a depresszív hangulatodat vagy mi a legjobb gyógyír a stresszre, akkor olvassátok el Telek Szabolcs és Varga Gréta korábbi írásait. 

 

 

források:

1, 2, kiemelt kep