oceanok-vilagnapja-junius-8

Ma van az Óceánok világnapja!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1
Számunkra az óceánok/tengerek „világa” földrajzi értelemben messzinek mondható, ám létfenntartásunk egyik legfontosabb elemét képviseli. Ez az elem: az oxigén, melyet az óceánok állítanak elő. 1992 óta június 8-át hivatalosan is az Óceánok világnapjává kiáltották.

Ahogy David Browertől hangzik a közismert mondás: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. A jövő generációját, félteni és óvni kell a különféle veszélyektől, illetve preventív cselekedetekkel környezettudatos gondolkodásra kell ösztönöznünk „unokáinkat”. A nyár első napjain járunk így az óceánról, tengerről mindenkinek különféle dolgok jutnak eszébe.

Nekem például a vízi sportok, mint a szörf, búvárkodás. Utóbbi lehetőséget kínál számunkra, hogy megleljük a „titkok mély óceánját”. Betekintést nyerünk a tengeri élővilágba, rácsodálkozhatunk a látványra. Sajnos, ahogy a szárazföldünket veszély fenyegeti, így hárul veszély az óceánokra is. A környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, a túlhalászás és a különféle tengeri bűncselekmények által. Az Európai Unió minden évben konferenciák és egyéb programok ajánlásával támogatja az óceánok jövőjét és mozgósítja az erre szakosított szervezeteket. A legsúlyosabb probléma gyökere: a tengerszennyezés.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint körülbelül 8-10 millió tonna hulladék kerül a tengerbe. Ezek többnyire műanyagok, lebomlásuk lassú és káros folyamat. Külön ki kell emelni a korallok szerepét, melyek a tengeri világ elengedhetetlen alkotóelemei. A tengeri fajok negyede függ tőlük, ugyanis a korallzátonyok táplálkozó- és szaporodó helyet biztosítanak, így hozzájárulnak a tengeri ökorendszer megfelelő és egészséges működéséhez. Sajnos az elmúlt évtizedekben elveszítettük a korallok 50%-át.

Az Óceánok világnapjának margójára: „véd és fenntart, aztán megvédem, hogy fenntarthassam”.Kiemelt kép forrása: Emiliano Arano