nyelv

Hogyan fejleszd a nyelvtudásodat önállóan? – 2. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nemrég összegyűjtöttem nektek néhány tippet ahhoz, hogyan érdemes kezdőként belevágni az önálló nyelvtanulásba. Ebben a cikkben további ötleteket és tanácsokat osztok meg veletek, amelyek elsősorban a haladó nyelvtanulóknak szólnak, de akár kezdőknek is hasznosak lehetnek később.

Ha olvastad az első részt, akkor tudod, hogy a sikeres nyelvtanulás kulcsa a tervezés, a céltudatosság és a rendszeresség. Emellett fontos az is, hogy élvezd a tanulási folyamatot, hiszen így motivált maradsz szinte mindig. Az idegen nyelvű szavak és a nyelvtan elsajátításán túl érdemes ügyelned arra, hogy akkor is használd a tanultakat, amikor becsuktad a nyelvkönyvet és a munkafüzetet.

Idegen nyelvű tartalomfogyasztás

Ha már rendelkezel egy alapfokú szókinccsel az adott idegen nyelven, akkor érdemes lehet komolyabban neki állnod a tartalomfogyasztásnak. Kezdők számára korábban egyszerűbb nyelvezetű szövegek olvasását javasoltam, de haladóként bátran vegyél a kezedbe egy idegen nyelvű regényt, vagy olvass akár az egyetemi tanulmányaidhoz kapcsolódó tudományos cikkeket.

Az első többszáz oldalas könyvvel valószínűleg nagyon nehezen fogsz haladni, talán hónapokig olvasod majd, de idővel megszokottá válik a más nyelven történő olvasás. Érdemes lehet először egy olyan kötetet választanod, amit már olvastál magyarul, és nagyon tetszett, mert a kedvenceddel biztos gyorsabban végzel.

nyelv

Az olvasás mellett célszerű a hallás utáni szövegértést is gyakorolnod, amihez nagyszerű lehetőséget biztosítanak a különféle podcast adások. Legfőbb előnyük az, hogy hallgathatod őket bármilyen más tevékenység – például takarítás vagy kutyasétáltatás – közben, hiszen a videókkal ellentétben itt csak a hangra kell figyelned.

Választhatsz kimondottan nyelvtanulással kapcsolatos podcasteket is, ahol általában egy-egy témakör szókincsét járja körül az előadó, de manapság bármilyen téged érdeklő témában találhatsz csatornákat például Spotify-on vagy a Google Podcastek applikációban.

Nyugodtan kapcsold be a feliratot!

Talán te is azok közé tartozol, akik tartózkodnak a feliratos tartalomfogyasztástól. Valóban nehéz kezdetben az audiovizuális élményre és a megértést segítő feliratsávra egy időben fókuszálni. Ha eddig nem tetted, kapcsold be a feliratot film- és sorozatnézés, illetve akár zenehallgatás közben is. Kezdőként először használhatod a magyar feliratot, de később érdemes az idegen nyelvű változatot választanod, hiszen így elolvashatod azokat a szavakat, amiket hallás útján nem értettél meg.

A feliratos tartalomfogyasztás amellett, hogy kényelmes program egy fárasztó egyetemi nap után, a hasznodra is válhat a nyelvtanulási folyamat során, ugyanis fejleszti a hallás utáni megértést és a kiejtést. Arról nem is beszélve, hogy milyen büszke leszel magadra, hogy végre érted a kedvenc dalszövegeid jelentését, vagy eredeti hanggal nézed a legújabb filmeket és sorozatokat.

nyelv

Írj rendszeresen a tanult nyelven!

Valószínűleg nem mindenkiben veszett el egy írópalánta, aki folyton a saját képzeletében él, és csak a legritkább esetben sikerül tényleg papírra vetni az ötleteit. Akár foglalkoztál eddig írással, akár nem, a nyelvtanulásnak fontos része az, hogy elsajátítsd a helyesírást és a szép mondatszerkezeteket a célnyelven. Ennek egyik legizgalmasabb módja az, ha elkezdesz írni téged érdeklő dolgokról.

Ha esetleg szoktál naplót írni, akkor érdemes lehet kipróbálnod ezt is idegen nyelven. Amennyiben a naplóvezetés távol áll tőled, írhatsz például véleménykifejtő szövegeket is. Akár még egy idegen nyelvű blog is összeállhat a későbbiekben, ha megszereted az írást, és elmondod a gondolataidat például a nemrég olvasott könyvekről vagy a kedvenc sorozataidról, filmjeidről, videójátékaidról. Írj bármiről, ami foglalkoztat a mindennapokban! Nem feltétlenül kell a nagyközönség elé tárnod a szövegeidet, akár kiírhatod magadból az aktuális érzéseidet is.

Címkézd fel a használati tárgyakat!

Ez az ötlet talán furcsának tűnhet számodra, de hidd el, nagyon sokat segíthet a szavak memorizálásakor. A lényege az, hogy amikor elkezded az egyes használati tárgyak idegen nevét tanulni, jegyezd le őket egy-egy öntapadós cetlire, és ragaszd fel az adott tárgyra. Használhatsz különböző színeket is például helyiségek vagy funkciók alapján. A címkék legnagyobb előnye, hogy mindig szem előtt lesznek, amikor egy bizonyos tárgyat használsz, így könnyen megjegyezheted az idegen nyelvű elnevezéseket. Érdemes lehet gyakorláshoz is elővenned ezt a módszert, mert hamar megmutatja, mennyire emlékszel a korábban tanultakra.

nyelv

Nyelvtanulós csoportok és anyanyelvi beszélők

Ez az utolsó tipp főként a haladó nyelvtanulóknak és a nyelvvizsgára készülőknek lehet aktuális. Gyakran előfordul, hogy nincs kivel beszélned az adott nyelven, így a szóbeli készségek megragadnak egy bizonyos szinten. Ha szeretnél magabiztosan megszólalni a célnyelven, akkor keress fel akár személyesen, akár online nyelvtanulós csoportokat vagy anyanyelvi beszélőket. Például a HelloTalk nevű app segítségével könnyen találhatsz anyanyelvi beszélőket online, ráadásul díjmentesen.

Ha a tippek kipróbálása után úgy érzed, számodra eredménytelen az önálló nyelvtanulás, mindenképpen kérj segítséget. Nem muszáj rögtön felkeresned egy magántanárt, valószínűleg a tanár- és nyelvszakos ismerősök is a segítségedre lehetnek. Érdemes lehet megkérdezned a barátaidat és a hallgatótársaidat is, hátha vannak bevált nyelvtanulási technikáik. Amennyiben kíváncsi vagy arra, miért fél a legtöbb egyetemista a nyelvvizsgától, olvasd el korábbi cikkünket.

Képek forrása: kiemelt, 1, 23