Nyár és tanulás?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy nyáron milyen lehetőségitek vannak arra, ha éppen tanulni szeretnétek. Említettünk nyári egyetemi lehetőségeket számos jelenleg online lehetőséggel (summer university), továbbá foglalkoztunk a nyelvtanulási, illetve egyéb képzések elvégzésével is a nyári időszakban. Most a saját tapasztalataim alapján szeretném Nektek megmutatni, hogy a nyári tanulást nagyon sok területen lehet megoldani, továbbá nem mindig van nagyobb anyagi vonzata egy-egy ilyen ötletnek.

Tanulás?

A tanulásról leginkább a konkrét intézményrendszerek, legfőképpen az iskolák, egyetemek, valamint a közel sem minden esetben korszerű tantermek jutnak legtöbbünk eszébe. Ennek nem kell így lennie. Mára számos lehetőségünk van arra, hogy sok mindent elérjünk a könyvtárak, vagy éppen az internet segítsége által. A tanulást persze az intézmények, azok keretrendszerei, valamint a bizonyos papírok megszerzése legitimálja, ellenben fejleszteni egy-egy diszciplínában, tudományterületen egyetem nélkül is lehet a tudásunkat. Ezt sose feledjétek!

tanul

Mikor tanuljak?

Nyáron, a vizsgaidőszak leteltével nem kell órákra járni, nem kell készülni a kötelező tárgyakra, sőt még beadandó dolgozatokat sem kell körmölni. Számos idő és energia fel tud szabadulni ezáltal. Igen-igen, tudom, hogy nyár van és örülünk, hogy legalább a tanulással nem kell bajlódni, de milyen jó tud lenni, ha valami olyannak a tanulására fordítjuk az energiánkat, ami vagy hozzáad a választott hivatásunkhoz, vagy éppen más készségünket fejleszti rövid vagy hosszú távon? 

Mit tanuljak?

Először alaposan gondold át, hogy mi érdekel Téged. Érdekel a szoftverfejlesztés, de nem szeretnél több százezer forintot fizeni egy-egy tanfolyamért? Akkor indíts autodidakta módon az alapok elsajátítását, így akár, ha közben ráeszmélsz arra, hogy még sem tettszik annyira, mint amiképp előzetesen gondoltál mondjuk jelen példa esetében a programozásra, akkor végülés anyagi befektetés nélkül végig csináltad a kalandot. Időd és energiád persze ráment a próbálkozásra, de a szabadidejében jó esetben olyan dolgokat szeret az ember tanulni, ami irányába örömmel és lelkesedéssel fordul. Az ilyen ingyenes lehetőségek az internet által számtalan területen tudnak segíteni nektek. Ez persze bármilyen területtel lehetséges. 

Nézzünk csak néhány tippet, amiket én tanultam az internet segítségével, a szabadidőmben. Hátha Te is kedvet kapsz valamihez.

  • makramé
  • kötés
  • programozás (különböző nyelvek elsajátításához oktató vagy tutorial videók)
  • sütés, főzés (vegán ételek)
  • kertészkedés (növényszaporítás, csíráztatás magról, növénygondozás)
  • nyelvtanulás (izlandi, lengyel nyelv)
  • digitális marketing (Google online „képzések”)

Lássuk hát őket sorba! A makramézás egyre népszerűbb hazánkban. Számos videót találunk a videómegosztókon, amik megtanítanak lépésről lépésre a makramé fonallal bánni. Ehhez persze érdemes előre beszerezni egy kis speciális fonalat, meg néhány kelléket, de izgalmas díszetek és tárgyakat tudtok a módszerrel készíteni. Én olyan 5-7 ezer forintból vettem kellékeket még az első karantén idején, hogy új készségeket tanuljak. Készítettem kulcstartót, sőt karkötőt is. Nem meglepő, hogy vannak olyanok, akik kitanulva a makramézás rejtelmeit, saját vállalkozást indítanak, annyira megszeretik az alkotást. Számos technika, mintakincs tanulható, így akár érdemes az egyediséget is belecsempészni munkáitokba az alapok elsajátítását követően. 

A nyelvtanuláshoz szintén nem feltétlenül kell nagyobb anyagi erőforrást befektetni. Ha úgy érzed, hogy te olyan személyiség vagy, aki szeret a maga tempójában tanulni és érdekli egy olyan nyelv, amit nem tud minden nyelviskolában megtanulni, akkor arra is van lehetőség. Számos online és ingyenes nyelvtanulási oldal van, ahol nem kizárólag a tömör nyelvtanra fognak tanítani, hanem a kiejtésre és a szókincsfejlesztésre is fognak ösztönözni. Izlandi vagy lengyel nyelvet például nem lehet mindenhol tanulni… Egy szó, mint száz, ha van kedvetek, időtök és frusztrál titeket az intézményes keret, akkor próbáljatok meg egyedül neki látni a nap bármely szakában, és olyan tempóban a tanulásnak, ahogy nektek jó.

Kertészkedés, növény csíráztatás témában tervezek nektek egy külön cikket írni, hiszen nagy természet rajongó vagyok, mint biztos köztetek is sokan. A karantén alatt szerettem volna többet tanulni arról, hogy hogyan tudok egyes gyümölcsmagokat ültetni, csíráztatni, hogy új élet fakadjon. Nos, kiderült számomra, hogy az avokádó magról való csíráztatása nem könnyű folyamat, de más esetekben is – mondjuk citrusfélék, datolya – szintén vannak jótanácsok és trükkök, amiket érdemes megfontolni. Ilyeneket is lehet tanulni az internetről, és nem feltétlenül kell hatalmas tananyagra gondolni, inkább hasznos és értékes tudás elsajátítására lehet ez esetben.

 

Láthatjuk, hogy a tanulás bármihez tud kapcsolódni, akár olyan dologhoz is, ami csak szórakoztat bennünket vagy éppen a hobbink. Az ilyen kötetlen tanulási formák sokat fejleszthetnek a kitartásunkon is, hiszen saját motivációból, egyéni intenzitással vethetjük bele magunkat bárminek a tanulásába. Ne feledjétek, hogy nyáron tehát nem csak intézményes keretek között lehet tanulni, hanem számos más lehetőség áll előttetek. Ha pedig nyári egyetem után érdeklődsz akkor kattints ide

1 thought on “Nyár és tanulás?

Comments are closed.