Növessz bajuszt, ments egy manust !- Elkezdődött a Movember, a bajusznövesztés hónapja.

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

November a többségében középkori férfiakat sújtó prosztatarák elleni küzdelem hónapja. Ebben a hónapban tartják az úgynevezett „Movembert”, mely azt jelenti, hogy egy hónapig a borotvát félretéve bajuszt növesztenek férfiak, ezzel felhívva a figyelmet a prosztatarák szűrővizsgálatának fontosságára.

Maga a Movember az angol moustache (magyarul bajusz)  szó „mo”-jából és a november összerakásából jön ki a Movember. A mozgalom eredete pedig Ausztráliához köthető. Először 1999-ben egy ausztrál baráti társaság találta ki, hogy növesszenek bajuszt jótékonyságból. Az első nagyobb kampányt 2004-ben szervezte a Movember Foundation, ekkor pénzt gyűjtöttek a prosztatarákban szenvedőknek, és a rákkutatás segítségére. Az évek során ehhez sok nagyvállalat csatlakozott a kezdeményezéshez, mint a Google, a TOM’s, a Quantas légitársaság, akik például egy nagy bajszot ragasztottak a  repülőgépeikre.

Magát a szűrővizsgálatot 40 éves kor felett ajánlott igénybe venni, és évente elvégeztetni, mert a korai fázisában a prosztatarák kezelhető, és gyógyítható.

Magyarországon 2009-óta működik a Ments Manust mozgalom, amely magyarországon útjára indította a Movembert. Ma már egyesületként működik, és országszerte szerveznek szűrővizsgálatokat.

A hírességek közül is rengetegen tartottak már Movembert, többek között Justin Bieber, Zac Efron, vagy Brad Pitt, de a legérdekesebb talán Kate Upton kanadai modell „Movembere” volt, aki a Gilette nagyköveteként  egy hurkapálcára erősített műanyag bajusszal pózolt egy 2013-as Movember gálán, és nőként kiállt a Movembert tartó férfiakért.

A legnagyobb hagyománya a Movembernek sportok közül a jégkorongban van. Az Amerikai Profi Jégkorongligában, azaz az NHL-ben minden évben a közel 900 játékosnak a többsége csatlakozik a mozgalomhoz. De  egyre elterjedtebb  az európai, és a magyar jégkorongközösségben is. 2015-ben például a MAC Budapest Jégkorongcsapata egy külön csak november hónapban viselt bajuszos mezben játszotta mérkőzéseit, amire licitálni lehetett és a  befolyt összeggel a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványát támogatták.

EZT OLVASTAD MÁR?   Szoros küzdelemben Velenczei Ádám nyerte az Országos Rally Bajnokság negyedik futamát, az I.Vértes Rallyt

Movembert tartani kétféleképpen lehet. Az egyik módja az, hogy a csupasz arcfelületre bajuszt növesztünk, a másik pedig az, mikor a borostát viselő emberek október 31-én levágják a szakállukat, és bajszukat,  és 1 hónapig növesztik a bajszukat.

1 thought on “Növessz bajuszt, ments egy manust !- Elkezdődött a Movember, a bajusznövesztés hónapja.

Comments are closed.