Női szépségideál régen és most

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
2
+1
+1
+1

A szépség relatív, ezt a mondást mindenki ismeri. Ám mi a helyzet a világ által alkotott szépségideállal, mi az oka, hogy évről évre változik?

A mai, huszonegyedik századot jellemző szavak lehetnek a változás, fejlődés és az újítás. Mindezek vonatkoznak a mindennapi életre, újabbnál újabb korszakalkotó ötletek látnak folyamatosan napvilágot. Ezáltal nem csoda, hogy a szépség világa is számos, katartikus változáson ment és megy keresztül. Itt merülhet fel a kérdés, hogy vajon mi az, ami mindenki számára egyöntetűen szép és vonzó, mitől függ a szépségideálok változása, megállapítása.

Mi is a szépségideál pontosan. Maga a szépségideál egy folyamatosan változó kép, amit az emberek alkotnak különböző hatások által. Szépnek nevezzük azt, ami érdek nélkül tetszik. Noha mindenki számára más a szép, mégis időről időre létrejön az a kép, amiben mindenki egyetért, hogy vonzó és bájos, ezáltal megszületik egy szépségideál. Vajon mi az oka annak, hogy 1951-ben az első szépségversenyen, amit Miss Universe-nek neveztek, hogy az ott győztes svéd származású Kiki Hakansson, egyáltalán nem mondható a további győztes királynők elődjének, sőt, számos különbségek figyelhetők meg köztük. Természetesen, minden győztes szépségkirálynő a korszak elvárásainak teljesítésével érdemli ki az első helyet, de mi az oka annak, hogy napjainkban már nem a természetes szépséget és az egyéniséget koronázzák, hanem a sok smink és plasztika mögé bújtatott nők kerülnek a dobogóra. Mi okozhatta azt a változást, hogy a svéd előd pontosan a mai kor elvárásainak az ellenkezőjét képviselte, magassága és testsúlya nem illik az új ideálok világába.

A média megjelenéséről és hatásairól rengeteget lehetne beszélni, a vélemények megoszlanak róla, ám az bizonyos, hogy világszemléletünkre óriási hatással van. Ezen belül a saját magunkról és másokról alkotott képre is, aminek hátterében a média egyéniséget háttérbe helyező, egy sémára gondolkodó, és egyforma személyiségű közönségének létrehozása áll. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a jelenlegi trendek irányába hajoljunk akkor is, ha nem értünk vele egyet. Szerintem a legfontosabb, hogy saját, egészséges önképünk mellett, a kor divathullámainak nem elvakultan behódolva, megőrizzük egyéniségünket. Hiszen mindenkiből csak egy van, ha nem muszáj, miért hasonlítsunk egymásra?

Megdöbbentő lehet, hogy férfiak számára is rendeznek szépségversenyeket, amire példa a Mr. Word. Elsőként Angliában ütötte fel fejét a gondolat, 1996-ban miszerint a férfiaknak is szüksége van a szépségversenyekre. Ez a gondolat mára már az egész világot behálózta, hazánkat is, hiszen minden évben delegálunk a koronára potenciális esélyekkel induló férfiakat ezekre a versenyekre. Ezen a téren is megoszlanak a vélemények, hogy valóban szüksége van-e a világnak a férfi nem megmérettetésére, miért nem maradhat meg ez a szokás kizárólag a nők számára.

EZT OLVASTAD MÁR?  A TETT- egy váratlan gyilkosság, igaz történet alapján

int azt tudjuk, minden nőnek fontos az életében a szépségének az elismerése. Nem hiúság kérdése, sokkal inkább az esztétikára való vágyódást mutatja ez. Vajon a szépségversenyek világa és a megváltozott kritériumok, milyen hatással voltak a férfi nem által hozott döntésekre? Az ötvenes években, amikor a valóban naturális szépséget és helyes önképet képviselők érvényesültek, húsz éve már a köztudatba beépült irreális, ideálok diktálják az elvárásokat. Ezeket mind a televízióban, mind az interneten sugárzott tartalmak táplálják. Sok férfinak az ezeken a platformokon kialakított kép válik általánossá, de fontos kihangsúlyozni, hogy természetesen nem mindenki fordul ilyen elvárásokkal a női nem felé. Mindezek mellett, a társadalom által meghatározott szépségideálok világába beépülő szupermodellek gyakorolják a legnagyobb befolyásoló hatást. A nők körében a legtöbben az eltérhetetlen magasság és karcsúság képében élnek, míg a férfiak többségénél ez van női zsánerként számon tartva.

A szépségnek van egy szabványos meghatározása? Nincs. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy elfogadónak kell lennünk önmagunk felé. Minden más és más, de ez benne a csodálatos. Nem vagyunk egyformák, egyéniségek vagyunk mindannyian. Hosszú vagy rövid haj, szemszín, bőrszín, testalkat, nem számít. Mindenki másképp látja a szépséget. Ne gondold azt, hogy magasnak és vékonynak kell lenned ahhoz, hogy szép lehess. Mindenki a maga, egyéni módján gyönyörű. Tehát a következtetés az, hogy hiába változnak rohamtempóban a női szépségideálok, sose akarj más lenni, hiszen az egyediség többet ér, mint a tömeg.