labda

Női labdarúgás PTE-s szerepe egy vezetőedző szemével – Interjú Eigner Eszterrel

+1
35
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

A női labdarúgás napjainkra ugyan kivívta magának a népszerűséget, azonban még mindig kevésbé képes komoly teret hódítani a férfi szakág mellett.  Hazánkban különösen megmutatkozik ezen jelenség, holott egyre inkább erősödni látszik a sportág fogyasztása a lányok, továbbá a nők vonatkozásában egyaránt. Akadnak olyan futballszerelmesek, akiknek a lételemét képezi az alábbi mozgásforma, és elszántan a sportág népszerűsítését szorgalmazzák nőtársaik felé.

Eigner Eszter nem is olyan rég még a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet egyetemi tanársegédjeként, valamint a PTE BTK Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatójaként tevékenykedett, ugyanis jelenleg passzív féléven van. Egyetemi évei alatt megszerezte a Grassroots C és az UEFA B-licencet, melyeket azóta is aktívan használ labdarúgóedzőként. Munkája éveken át a Törpicurok Sportegyesület szakmai vezetéséhez kötötte, ám az élet másfelé sodorta. Napjainkban a Puskás Akadémia FC U15 leány csapatáért felel, mint vezetőedző. 

labda

Felkértem Eigner Esztert egy interjú lebonyolításához, miszerint meglátásai révén merrefelé halad az egyetemi labdarúgás a női hallgatók esetében, hogyha a Pécsi Tudományegyetemet vesszük figyelembe. Az előző tanévben került megrendezésre a Női Futsal Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (közismert nevén MEFOB), amelyen a PTE első női csapata is részt vett, melynek megálmodója és játékos-edzője Eszter volt. A részvételen túl a pécsi lányok a 3. helyezést is kivívták maguknak kezdőcsapat létükre. A mérkőzésekről két cikk is megíródott korábban, amelyhez itt és itt tudtok hozzáférni. 

 

Másik ígéretes női futballcsapattal jelenleg a POTE rendelkezik, amely azóta is várja a potenciális labdarúgó hölgyek jelentkezését. Ezúton is köszönöm Eszternek a Pécsi Egyetemisták nevében, hogy szűkös időkerete ellenére elfogadta felkérésemet! Az interjú egykori labdarúgó és egyetemi tanársegéd, s jelenlegi vezetőedző szemszögéből készült.

labda

Mit gondolsz, hazánkban hol tart most jelenleg a női labdarúgás? 

labdaEigner Eszter: Ahogy a bevezetőben is említésre került, egy feltörekvő és egyre szervezettebb rendszerben működő szakágról beszélünk. Azzal, hogy elkezdődött pár évvel ezelőtt az utánpótlás bajnokságok komolyabb szintre való emelése, illetve az akadémiai rendszer bevezetése, sokat léptünk előre. A lányok már sok helyszínen megkapják azokat a feltételrendszereket, mint a fiúk, így minden adott ahhoz, hogy egy nap profi labdarúgóvá váljanak. Kicsit bővebben arról, hogy mit is értek ezalatt; megfelelő edzésfelszerelés-infrastruktúra és utazási körülmények ellátása. Illetve talán a nehezebb, hogy a fiúk mellett a női társadalom többi tagja is elfogadja, hogy ez nemcsak egy maszkulin sportág, igenis megvannak a maga értékei. (Ahogyan a női kézi- és vízilabdának, vagy az extrém sportoknak.)

A PTE első Női Futsal csapatát játékos-edzőként egykor te állítottad össze, majd a MEFOB-on a 3. helyezést hoztátok el. Meglátásod szerint, van-e a hallgatókban annyi potenciál, hogy egy nagyobb egységbe verődve újra összeálljon a csapat?

Eigner Eszter: Természetesen ez a munkafolyamat napjainkra sem állt meg. Annak ellenére, hogy a mindennapjaimat nem Pécsett töltöm, fontos számomra a futsal csapat. A PTE Sportiroda közreműködésével idén is leadtuk a nevezésünket és folyamatban van a „gólyák” felkeresése, hogy integráljuk őket a csapatba. Ebben nagy segítségemre vannak a csapattársak, amit ezúton is köszönök.

Ismered a POTE női futballcsapatát? Hogyan látod sport, illetve toborzó tevékenységüket?

Eigner Eszter: A tanév kezdetekor értesültem a kezdeményezésről. Azt gondolom, ha zajlik a folyamatos és minőségi munka, akkor lehet a későbbiekben egy izgalmas karok közötti bajnokságról is beszélni.

Magazinunk szerkesztője, Tatai Kata már készített korábban egy interjút a fent említett futballcsapat megálmodóival, Harmath Lillával és Koloh Reginával, amelyet itt érhettek el. Ha Téged is vonz a labdarúgás világa nőként, ugyanakkor szeretnéd kipróbálni az alábbi mozgásformát, akkor itt egy remek lehetőség! Vár a POTE női futballcsapata!

Egykori tanársegédként hogyan láttad akkor a hölgy hallgatók hozzáállását a labdarúgáshoz?

Eigner Eszter: Minden kezdet nehéz. Ez egy női hallgató és a foci párosával sincs másképp. Az első órákon általában azt éreztem, hogy kételkednek saját képességeikben és tartanak a sportágtól, hogy ez amúgy mennyire maszkulin. Aztán különböző játékos gyakorlatokon keresztül az alapokat könnyen át lehet adni számukra, majd később megszerettetni velük magát a mozgásformát. Én azt éreztem, hogy a szemeszterek végére jó hangulatú órákat és igazi küzdelmet hozott egy-egy mérkőzésjáték. Számomra oktatóként az volt a cél, hogy olyan hallgatók hagyják el a termet az óra végén, akik közelebb kerültek a labdarúgáshoz és jól érezték magukat játék közben. Remélem az ott és akkor tanultakat hasznosítani tudják később saját pályafutásuk során.

Ha lesz újra MEFOB, visszatérsz a pályára vagy majd kizárólag oldalról látod el instrukciókkal a hölgyeket?

Eigner Eszter: Egyelőre érzem magamban azt a lendületet, ami kell ahhoz, hogy játékosként is segítsem a csapatot. Jó volt a kommunikáció úgyis, hogy a pályáról figyeltem meg a mérkőzést, majd a félidőben és időkéréseknél át tudtuk beszélni a taktikai feladatokat. Amennyiben a lányok is így érzik, marad a játékos-edző pozíció, hogy a négyes döntőbe juthassunk.

Forrás: BEAC hivatalos Facebook oldala, Puskás Akadémia FC hivatalos honlapja