nevet-valtoztat-a-pte-btk

Nevet változtat augusztus 1-jétől a PTE BTK! – Interjú dr. Heidl György Dékán Úrral!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara nevet változtat. Ezzel a hírrel szembesültek azok a hallgatók, akik követik a kar hivatalos facebook oldalát.

A kar vezetése természetesen a honlapjukon is megjelenítette a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa által elfogadott indítványuk hírét, melynek értelmében 2020. augusztus 1-jétől a kart, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karnak nevezik.

2020. április 29-én a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa egyhangúan támogatását adta a névváltoztatásnak, aminek miértjéről és a jövőre gyakorolt hatásairól Dr. Heidl Györgyöt a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánját kérdeztük.

Mikor és milyen indíttatásból fogalmazódott meg a gondolat, hogy szeretnék a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar nevét kibővíteni Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karra?

Heidl-gyorgyÉvek óta érlelődött ez a terv, hiszen folyamatosan bővült a társadalomtudományi képzéseink kínálata, és ezzel párhuzamosan nőtt a hazai és nemzetközi hallgatóink száma ezeken a szakokon. Már félezernél is több diákunk végzi a társadalomtudományi szakokat alapképzéstől doktori szintig. Ennek megfelelően jelen vagyunk az OTDK társadalomtudományi tagozatának szekcióiban – versenyző hallgatóinkkal és zsűritag oktatóinkkal – valamint ezer szálon kötődünk a társadalomtudományok egyetemi és akadémiai rendszeréhez. A hazai társegyetemek közül többen is megtették már ezt a lépést, így a Szegedi Tudományegyetem, a PPKE és a KGRE is.

Milyen előkészítő folyamatokra volt szükség?

2019. október 10-én minden tanszékvezető és intézetigazgató részvételével tartottunk értekezletet, amelynek ez volt az egyik napirendi pontja. Kiderült, hogy egyetlen kolléga kivételével teljes az egység a névváltoztatás mellett. Ennek megfelelően előbb a dékáni tanács tárgyalta meg, aztán a Kari Tanács elé került előterjesztésként, indoklással, ahol szintén egyöntetű támogatást nyert a javaslat, így került a Rektori Tanács, majd a Szenátus elé.  Az előkészítés tartalmilag a társadalomtudományi képzéseink statisztikai mutatóinak összeállítását jelentette.

Mit gondol Dékán Úr, milyen hatással lesz, ez az új név, a jövő évi felvételi időszakra? Ezáltal talán a leendő hallgatók, középiskolai diákok, még könnyebben betudják majd azonosítani, hogy Pécsett mely karon folyik társadalomelméleti oktatás?

Fontos, hogy egy intézményt, akár egy egyetemi Kart, annak hívjunk, ami. Ha a szavaink összhangban vannak a valósággal, akkor abból mindenki profitál. Mi évtizedek óta nem csupán bölcsészettudományi képzéseket indítunk, és ezért társadalomtudós kollégáink joggal érezték magukat kissé kellemetlenül amiatt, hogy a Kar elnevezése nem követte a fejlődést. Bízom benne, hogy a magyar hallgatók számára is egyértelműbb tájékozódási pontot fog jelenteni a nevünk, ugyanakkor az érvek között előkelő helyen szerepelt az, hogy a külföldi hallgatók számára, valamint nemzetközi tudományos kapcsolataink szempontjából, a szerződő partnerek felé is világossá kell tennünk, hogy a Humanties mellett nálunk jelentős arányban és magas színvonalon Social Sciences képzések is folynak.

Megváltozik a rövidítése is a karnak? PTE BTK helyett esetleg terveznek más mozaikszót?

A rövidítés nem fog megváltozni, amivel egyrészt egyszerűsödnek a névváltoztatásból eredő egyéb feladataink, másrészt szükségtelen egy bevált brand-hez alapvetően hozzányúlni.

A pécsibölcsész hallgatók, hogy fogadták a kar névváltoztatásának hírét?

A Hallgatói Önkormányzat messzemenően támogatta a névváltoztatást, és úgy gondolom, ezzel a diákság véleményét képviselték, amit nem hivatalos visszajelzésekből is ismerünk. Személy szerint kizárólag egyetértéssel és elégedettséggel találkoztam.

EZT OLVASTAD MÁR?  Libri kedvezmény a PTE polgárainak!

 

Kép forrása: pecsma.hu/btk.pte.hu