Nemzetközi konferencia online keretek között -Interjú Dr. Szívós Alexanderrel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ezen a héten egy rendkívül izgalmas eseménnyel kapcsolatban készíthettem interjút. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Pénzügyi és Gazdasági Jogi Tanszékének oktatói és PhD hallgatói egy nemzetközi konferenciát szerveztek, melynek részleteiről Dr. Szívós Alexander PhD hallgatót kérdeztem.

Hol és mikor zajlott a konferencia?

Dr. Szívós Alexander: Az oktatóknak és PhD hallgatóknak szervezett „Gazdaság és pénzügyek a XXI. században” elnevezésű nemzetközi konferenciát a vírushelyzetre tekintettel online bonyolítottuk le október 8-án, diákok számára is már ismert Microsoft Teams felületen. Szerettük volna a jogi karon megrendezni az eseményt, azonban a biztonságot szem előtt tartva inkább a virtuális megoldás mellett döntöttünk.

Milyen témákat érintettetek a megbeszélésen?

Dr. Szívós Alexander: A rendezvény címe lehetőséget biztosított az interdiszciplináris megközelítésre, ennek köszönhetően a jog (gazdasági- és kereskedelmi jog, pénzügyi jog, jogi informatika, büntetőjog és büntető eljárásjog) mellett a közgazdaságtan területeit egyaránt érintették az előadások. Külön öröm, hogy a résztvevők angol és német nyelven is megnyilvánultak. Rendkívül színes skálán mozogtak a prezentációk témái, így a felelős társaságirányítás, a pénzügyi kultúra, a közösségi finanszírozás, kriptoszabályozás, devizahitelezés, a korrupció, valamint a jogállamiság vagy éppen a terrorista szervezetek finanszírozásának kérdéseibe nyerhettünk bepillantást.

Minden évben van ehhez hasonló konferencia vagy ez egy különleges alkalom volt?

Dr. Szívós Alexander: Az előző tanulmányi félévben szerveztük meg először az eseményt, a jelenlegi volt a második felvonás és a biztató visszajelzésekre tekintettel tervezzük, hogy jövő tavasszal, immáron harmadik alkalommal, remélhetőleg személyesen nyílik lehetőségünk a tudományos eszmecserére. A Tanszék kollégáival úgy gondoljuk, mindenképpen van értelme a sorozat folytatásának, hiszen a mostani konferencián nem kevesebb, mint 20 előadás hangzott el. A külföldi résztvevők mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a Budapesti Gazdasági Egyetemről, továbbá a PTE Közgazdaságtudományi Karról is szerepeltek vendégelőadók.

Milyen volt a hangulat?

Dr. Szívós Alexander: Tekintettel arra, hogy a konferencia online került megrendezésre, természetesen tartottunk a technika ördögétől, de szerencsére zökkenőmentesen ment minden. A reakciók alapján mindenki kellemes élményekkel, hasznos tapasztalatokkal gazdagodott. Az előadóknak jó alkalom volt kutatási eredményeikről történő beszámolásra. Ezúton is szeretnénk megköszönni az értékes prezentációkat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nagyszüleink így élik meg a COVID-ot

Már végzett hallgatóként milyen tanácsokat adnál az idei elsőéveseknek?

Dr. Szívós Alexander: A vírushelyzet miatt biztosan nehezebb a beilleszkedés, az egyetemi közeg megszokása. Mindazonáltal tanácsolom, hogy minél többet ismerkedjenek, barátkozzanak, kezdjék el építeni a kapcsolataikat hallgatótársaikkal és az oktatókkal egyaránt. Igyekezzenek megfogadni az idősebb, tapasztaltabb társaik véleményét, mert sok, hasznos időt spórolhatnak meg maguknak. Az online felülettel pedig kezdjenek minél jobban megbarátkozni, ki tudja meddig marad velünk a járvány. Bízzunk benne, hogy tavasszal már együtt tudunk részt venni a kari rendezvényeken. Addig is vigyázzanak magukra, az egészségükre.

A Pécsi Egyetemisták Magazinjának nevében köszönöm az interjút!

Véleményem szerint jelen helyzetben nagyon jó ötlet online lebonyolítani egy-egy kari eseményt vagy programot, hiszen így a hallgatók és az oktatók nagyobb biztonságban vannak, mégis azért van egy kis közösségi élmény, ami a kapcsolatteremtés szempontjából rendkívül fontos. Végezetül azt se felejtsük el, hogy a szakmai rendezvények során rengeteg olyan ismeretre tehetünk szert, amik később segítségünkre lehetnek adott vizsgára való felkészülésben.