Nemi szerep és nemi különbség

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„ Férfi és nő. Hogy is érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – férfi nőt- a nő férfit.” – mondta Karinthy Frigyes.

A nemek közti harc, szakadék, félreértés és viszály hozzátartozik az emberi élethez, akárcsak Ádám és Éva idején. Bármilyen korszakot vagy földrészt vizsgálunk a történelemben, a nő és a férfi kapcsolata létfontosságú szerepet játszik. Rengeteg könyv, film, előadás áll a rendelkezésünkre, amely a férfi és a nő közti különbségeket elemzi. Nemcsak a biológiai különbségekre gondolok, hanem az életmódbeli szokásokra, a magatartásra, a szociális viselkedésre is. Többször felmerül a kérdés, hogy miért és miben különbözik a nő és a férfi, miért nem értjük meg egymást, miért vagyunk ennyire mások.

Manapság köztudott tény, hogy a biológiai különbségek, mint a testméret, a testi – fizikai teljesítőképesség, izomfelépítés mellett a férfiak és nők agyfelépítése is különbözik. Ebből következik, hogy a két nem más módon dolgozza fel az információkat, különféleképpen észlelik a dolgokat, mást tartanak fontosnak, másként viselkednek. A két agyfélteke eltérő módon „működik” a nőkben és a férfiakban. A férfi és a női agy kirívó különbsége a mérete és súlya. A női agy valamennyivel kisebb, mint a férfié, de ez nem egyenlő azzal, hogy gyengébb is. A nők képesek mindkét agyféltekét egyformán és egy időben használni, melyre a férfiak sajnos nem képesek. Kutatások kimutatták, hogy a női agy bár kisebb, mégis néhány területe viszonylag nagyobb, mint a férfiaké. A női agy sokkal bonyolultabb a férfiak agyánál, a nők képesek egyszerre több mindenre figyelni, viszont a férfiak általában jobbak a térlátási és térérzékelési feladatokban, a matematikai logikában, a problémamegoldó képességek terén, a kreativitásban. A nőknek viszont jobb a verbalitása, gyorsan tudják magukat kifejezni és fejlettebb a szókincsük. Érzékenyebbek a testbeszédre, azaz a non-verbális jelekre, amelyeket a férfiak sokszor képtelenek felfogni a biológiai sajátosságok miatt. A nők a beszédért felelős idegközpontokat mindkét agyféltekéjükben jobban ki tudják használni. Ügyesebbek a finom mozgást igénylő, aprólékos tevékenységekben is. Észlelésük élénkebb, hamarabb látják meg az apró változásokat a környezetükben. Az agyműködésbeli különbségek a személyiségbeli különbségeket is meghatározzák. A nőket inkább a gazdagabb érzelmi és szociális életre való alkalmasság jellemzi. A férfiak határozottabb, agresszív személyisége viszont alkalmasabb a külvilággal való megküzdésre, a fizikai védelemre. Mindezeket a személyiségbeli különbségeket tükrözik a kulturálisan kialakult úgynevezett „férfias” és „nőies” személyiségjegyek. A férfias jegyek: aktivitás, dominancia, kockázatvállalás. A nőies jegyek: alkalmazkodóképesség, befolyásolhatóság, gyengédség, aggodalmaskodás. Persze kihangsúlyozom, hogy ezek az általános mérések, minden ember egyedi és más. Agyunk működése attól is függ, hogy mennyi női és mennyi férfihormon van a szervezetünkben. A történelem során általában a férfiak rendelkeztek több hatalommal, magasabb pozíciókkal a társadalomban.

Ma a legtöbb kultúrában a férfi és nő jogilag egyenrangú. A nők a férfiakkal való egyenjogúságukért a nyugati világban a 19-20. század fordulóján kezdetek harcolni, aminek eredményeként: hivatalt tölthettek be, felsőfokú tanulmányokat folytathattak, szavazhattak az általános választójog alapján. Európába az egyenjogúság a II. világháború táján vált általánossá. A mai magyar törvények tiltják a nemi diszkriminációt. A tudomány sem képvisel egységes álláspontot abban, hogy mivel lehetne megmagyarázni a nők és a férfiak közötti kisebb- nagyobb eltéréseket. Az, hogy mit tartunk férfiasnak vagy nőiesnek, milyen szerepelvárásunk van ezekkel a nemi szerepekkel kapcsolatban, kultúránként változó lehet.

A cikkem zárógondolata egy filmajánló, melyet minden olvasónak ajánlok. A film címe: „Nem kellesz eléggé”. Egy könnyed vígjáték a férfi és női párkapcsolatokról, több szereplőn keresztül mutatja be azokat a hétköznapi cselekményeket, melyek meghatározzák a mindennapi életünk alakulásait. Kapcsolatok jönnek, aztán mennek, valaki rátalál az igaz szerelemre, valaki pedig rádöbben arra, hogy eddig nem a saját életét élte.

EZT OLVASTAD MÁR?  5 nő, aki nem tudta, hogy sorozatgyilkoshoz ment férjhez

A film leírását itt találjátok!