egyetem-pte-felsooktatasi-szakkepzes-foksz-pecs

Nem lesz elegendő pontszámod az egyetemre? – Ugyan! Nézz körbe a felsőoktatási szakképzések között is!

Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Először is fontos, hogyha úgy érzed nem lesz meg a kellő pontszámod a kiszemelt alapszakhoz, ne ess kétségbe! Másodszor pedig csapd fel a laptopod és nézz körbe! Remek alternatívákat tud nyújtani a PTE, mégpedig felsőfokú szakképzés formájában. Érdemes úgy beírni a “gugliba”, hogy FOKSZ.

Jelenleg 10 féle képzést indít a Pécsi Tudományegyetem 5 különböző karon. Van lehetőséged gazdálkodási és menedzsmentet tanulni (erről bővebben kicsit lejjebb fogok mesélni), megismerkedhetsz a gyártásszervezéssel, akár jogi pályára is léphetsz, mint jogi asszisztens, tanulhatsz kereskedelmet és marketinget, műszaki irányba is elmozdulhatsz, ha érdekel az egészségügyi diagnosztika, akkor orvos diagnosztikai analitikusnak is készülhetsz, ha jóban vagy a számokkal, akkor pedig tanulhatsz pénzügyet is. Ha valami igazán menőt szeretnél tanulni, akkor ajánlhatom a szőlész-borász képzést, de akár a televíziós műsorkészítést is, illetve, ha szeretsz utazni vagy éppen megvendégelni az embereket, akkor lehetőséged van turizmust és vendéglátást is hallgatni. Ezekre a képzésekre bármely két érettségi tantárggyal jelentkezhetsz. 


Általában ezek a szakok 4 félévesek, és lehetőségetek van utánuk a BSC-re, vagyis az alapszakra jelentkezni, mégpedig úgy, hogy a teljesített tantárgyaitok kreditjeit beleszámítják az adott alapszak kredit követelményeibe. Arról nem is beszélve, hogy egy felsőfokú szakképzés jóval több pontot is jelent pluszba, illetve, hogy piacképes szakma lesz a kezedben. A negyedik félév végén egy felsőfokú oklevéllel zárhatod a tanulmányaidat, ami valahol az OKJ-s bizonyítvány és a diploma között van félúton. Innentől pedig választhatsz, hogy vagy elhelyezkedsz a szakmádban, vagy lehetőséged van továbbtanulni. 

Ha ezek után is tanácstalan vagy, akkor ajánlani tudom a Közgazdaságtudományi Kar gazdálkodási és menedzsment FOKSZ képzését. Jelenleg ezen a képzésen veszek én is részt, és bizton mondom, hogy nagyon élvezhető. Munka mellett levelezőn folytatom a tanulmányaimat, kicsit fárasztó, de a célért bármit! Eredetileg én sem itt képzeltem el magam, de egy OKJ-s szakma és egy ETK-n töltött év után végre megtaláltam azt, ami igazán érdekel. Ha te is szeretnél belelátni a cégek működésébe, gazdasági és döntéshozatali oldaláról megismerni őket, akkor bátran ajánlom. Nem is igazán fontos reál beállítottságúnak lenned, én is inkább a humán oldalt erősítem, ennek ellenére nem sok bajom van a reál tantárgyakkal. 


A KTK képzéseivel mellényúlni nem lehet. Ide is hozhatod bármely két érettségi tantárgyad eredményeit. 248 pont volt 2020 szeptemberében a ponthatár. A tárgyak könnyen teljesíthetőek, bár szerintem, ha valami tényleg érdekel, akkor azt maximális erőbedobással csinálod, így bármely szak könnyűvé válik.

A gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés azoknak van elsősorban ajánlva, akik tudásukkal szívesen támogatnák hazai vagy nemzetközi vállalatok működését, legyen szó akár alapszintű pénzügyekről, döntéstámogatásról, projektkoordinációról, érdekegyeztetésről vagy marketingről. Jól hangzik ugye?A szakképzés tanterve a hazai kis- és középvállalatoknál jól hasznosítható tudáselemeket is biztosít a képzésben résztvevők számára. A szakképzés lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók olyan szakmailag megalapozott gyakorlati ismereteket szerezzenek, amelyek iránt a munkaerőpiacon igény van, és amelyek elősegítik a végzett hallgatóknak az elhelyezkedést és a munkavégzést. A szakon végzettek irodai szakmai irányítói, személyi asszisztensi, pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátori stb. munkaköröket tölthetnek be.

ktk_foksz_gazdmen_pte_felsooktatasi_szakkepzes

EZT OLVASTAD MÁR?  Az ÁJK 2020-as éve

A KTK-n egyébként nagyon érezhető az összetartás és az igazi PTE-s érzés. Mindenki nagyon segítőkész, a felsőbbévesek is szívesen pátyolgatják a gólyákat. Bátran lehet fordulni bárkihez segítségért, az oktatók is rendkívül kedvesek. Mentorprogram is megtalálható a karon.


Ha pedig oltári bulikban szeretnétek megtapasztalni a #PTEcsalád érzést, akkor a Közgáz Szerdákon kötelező a részvétel. Sajnos a jelenlegi vírus helyzetben ugye ezek az események kicsit parkoló pályára vannak téve, de remélve a legjobbakat, hamarosan újra bulizhatunk együtt. 

Na ugye, találkozunk jövőre?