Ne fordítsd el a fejed! – a fogyatékos emberek világnapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A mai napot, azaz december 3-át 1992-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete a fogyatékkal élő emberek világnapjává nyilvánította, méghozzá azért, hogy felhívja figyelmünket a mindennapok igazi hőseire, akik problémáik ellenére megbirkóznak az élet nehézségeivel.


Ám a legnagyobb feladat számukra nem a hétköznapi dolgokból ered, hanem az egyesek szerinti „másságukból” adódik: nap, mint nap kénytelenek szembesülni az őket érő alaptalan megkülönböztetéssel, valamint a sztereotípiák és előítéletek sokaságával.
Gyakran történnek balesetek, katasztrófák, és léteznek betegségek, amelyek akár hosszú távon nyomot hagyhatnak nem csak fizikailag, de érzelmileg is. Bárkivel megtörténhet, akár veled is, ezeket nem láthatjuk előre, de fontos, hogy mindenki tisztában legyen az egymás felé tanúsított tisztelet fogalmával. Senki sem érdemli meg a szúrós tekinteteket, a kellemetlen beszélgetéseket és a kirekesztettséget. Szem előtt kell tartanunk, hogy egyenlőek vagyunk, senki sem jobb a másiknál, a különbségeinkkel színesebbé tehetjük a mindennapokat.
Mégis vannak, akik ezeket az „alaptörvényeket” hajlamosak elfelejteni, pedig nem kellene. Nézz körül a világban! Látsz valahol tökéletes embert? Én tudom a válaszod: nem. Ezért kérlek, ha teheted, mutass példát és ne fordítsd el a fejed, nézz a holnap szemébe és mosolyogj, mert ettől lesz szebb a világ, ezzel teheted más napját szebbé.
Nem lenne jobb elfogadásban élni egy olyan világban, ahol nem kell kellemetlenül érezned magad, mert a társadalom tökéletességről alkotott portréjába nem férsz bele? Az első lépések ezen álomkép teljesítéséhez bennünk vannak. Nekünk kell megtenni az első lépést, hogy mások is követhessék azt. Lassan, lépésről-lépésre. De ehhez először el kell indulni és bátornak lenni, felvállalni önmagunkat! Hinni a sikerben, a kitűzött céljaink elérésében, mert nagy tetteket nem csak az hajthat végre, aki a két lábán áll, nem csak az láthatja a valóságot, aki rendelkezik a látás képességével, és nem csak az mondhat nagy szavakat, aki tud beszélni. Ez mind az akarat, a hit függvénye. Kezünkbe kell venni az életünket, példát mutatni.
Ehhez mit szólsz, benne vagy?