Ne csak tanulj a sikeres vizsgáért

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Egyre több meme jelenik meg a vizsgaidőszakkal kapcsolatban, érthető módon, hiszen már a nyakunkon van a rettegett periódus. Ismét egy megpróbáltató szakasz veszi kezdetét, vizsga-hegyeket kell megugrani, és ilyenkor sokszor a szervezetünk megfelelő táplálása kerül utolsó helyre. Sokak által elkövetett hiba ebben a döntő időszakban, hogy rosszul és egészségtelenül étkeznek. A normál étkezés helyett gyakran junk food, édesség-halmok, energiaital és chips kerül terítékre, annak érdekében, hogy „fenntartsák az energiaszintet”. Ez azonban nemcsak a hosszú távú egészségre ártalmas, hanem a teljesítőképességünkre is rossz hatással van. Íme néhány ,,brain food” javaslat, amely biztosítja a megfelelő hátteret a megmérettetés napján. 

 

Reggeli löket a nap egészére 

A kutatások azt mutatják, hogy a reggelit fogyasztó tanulók és hallgatók jobban teljesítenek a vizsgákon. A legjobb reggeli tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat, például zabot vagy teljes kiőrlésű kenyeret.  Emellé fogyasszunk egy fehérjetartalmú ételt, például húst vagy tojást. A vizsga napján javasolt az Omega-3-ban gazdag élelmiszerek fogyasztása is, mint például az olajos magvak, halfélék, ugyanis agyserkentő hatással bírnak.

Igyunk!- most egyelőre vizet

A fókusz maximalizálásának egyik legjobb módja a hidratáltság fenntartása. Még az enyhe kiszáradás is fáradtsághoz, fejfájáshoz és csökkent koncentrációhoz vezet. Legyen kéznél egy üveg víz tanulás és vizsgázás során is. Megfigyelések szerint, azok az egyetemi hallgatók, akik a vizsgára vittek magukkal italt, elsősorban vizet, azok átlagosan 5% -kal jobban teljesítettek, mint azok, akik nem. A javasolt napi átlagos folyadékbevitel 2,5-3 liter. Ebbe beleszámít természetesen mindenféle folyadék, de többek között érdemes elkerülni a cukrozott üdítőket, ugyanis a magas cukortartalmuk miatt energiacsúcsokhoz és mélypontokhoz vezetnek.

Mi segíthet a koncentrálásban?

A kiegyensúlyozott étrend segít összpontosítani és elkerülni a betegségeket. Táplálkozásunk során létfontosságú a változatosság. Ne hagyjunk ki étkezéseket, mert egy alacsony vércukorszinttel nem leszünk túl hatékonyak. 

Valljuk be: a tojás a Föld egyik legsokoldalúbb étele; sült, főtt vagy buggyantott tojás egészséges és jó agyi táplálék. Remek módja a nap megkezdésének, és nagyobb valószínűséggel hosszabban érezzük magunkat teltnek, mintha cukros gabonaféléket vagy sütit ettünk volna. Ha cukorra van szükség, a friss gyümölcsökben természetesen előforduló cukrok sokkal hasznosabbak, mint egy-két tábla csokoládé. Úgy tartják, hogy a sötétebb színű gyümölcsök, mint például az áfonya több antioxidánst tartalmaznak, de a hangsúly inkább magán a gyümölcsfogyasztáson van. A koffein rövidtávon lendületet adhat, de óvatosan kell inni. A sokáig tartott  túlzott fogyasztása után ez kell a ,,nullához”, és átesünk a ló túloldalára. A zöld tea jó alternatíva a kávéhoz, mivel antioxidánsokat nyújt, valamint fokozza a koncentrációt.

Káposzta, spenót, brokkoli: az egészséges sötét leveles zöldek listája hosszú, aminél csak az általuk nyújtott vitaminok listája hosszabb. Például K-vitaminnal, amely elősegíti az agyi működéseket, valamint B6 és B12 tartalmuk miatt javítják az az éberséget és a memóriát.

A kipihentség is kulcsfontosságú

A nem elegendő alvás negatívan befolyásolja a memóriát, lelassítva ezzel a válaszadási-képességet. Egy angliai egyetemen babákkal végeztek kísérletet, ami demonstrálta, hogy az alvás milyen létfontosságú a tanulási folyamatokban. 216 egyévesnél fiatalabb csecsemővel végeztek vizsgálatokat. Az eredmények szerint a babák képtelenek voltak visszaemlékezni az újonnan megtanult feladatokra, amennyiben a tanulást nem követte egy kiadós alvás. ,,Az alvás az ár, amit az agy fizet a tanulásért és memóriáért” – állítja Giulio Tononi, a Wisconsin Egyetem alváskutató központjának kutatója. Ha ébren vagyunk és tanulunk, az erősíti a szinapszisokat a sejtek között, ez sok energiát igényel és telíti agyunkat új információkkal. Az alvás pedig engedi a pihenést az agynak azáltal, hogy segít elmélyíteni az újonnan szerzett ismeretet a memóriába. Bizonyíték van arra is, hogy azok a hallgatók, akik éjszakánként hét órát alszanak, átlagosan 10% -kal jobban teljesítenek, mint azok, akik kevesebbe. De mit kéne enni és inni lefekvés előtt az alvás elősegítése érdekében? 

A mandula nagy dózisban tartalmaz melatonint, egy olyan hormont, amely segít szabályozni az alvási és ébrenléti ciklust. A meleg tej általános otthoni gyógymód az álmatlanság ellen. A tej négy alvást elősegítő vegyületet tartalmaz: triptofánt, kalciumot, D-vitamint és melatonint. Egy kutatás megvizsgálta a kapcsolatot a kivi fogyasztás és az alvás között. Azok az emberek, akik 4 hétig 1 órával lefekvés előtt ettek kivit, azok gyorsabban aludtak el és több volt az alvásidejük. Sokan esküsznek a kamillateára alvás előtt, azonban csak gyenge bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a kamilla javíthatja az alvás minőségét. Az viszont kétségtelen, hogy egy meleg csésze tea az alvási rituálénk része lehet, mely megnyugtat és felkészíti testünk-lelkünk a regenerálódásra. 

Remélem sikerült ezzel a néhány ötlettel megalapozni egy sikeres vizsgát. Mindenkinek sok kitartást és erőt kívánok, a nyár hamarosan itt van, és akkor már lehet bővíteni az italrepertoárt.

Ha érdekel, hogy a Pécsi Egyetemisták Magazinjának szerkesztősége, milyen tippeket ad a vizsgaidőszakhoz akkor keressétek régebbi cikkeinkeinket,  a tanulásról és motivációrólételekről a hatékonyabb tanulásért,  5 tanácsért amit érdemes megfogadni, ha újragondolnátok a vizsgaidőszakot, vagy ha egy pszichológussal készült interjút olvasnátok.