Napi biológia lecke – avagy meglepő tények Rólad

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy rendkívül gyorsan haladó világban élünk,  idő csak úgy repül, és a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi vesz minket körül, mennyi apróság, amelyre megéri a figyelmünket fordítani. Most biztos azt gondolod, hogy egy szent beszédet tartok neked arról, mennyire káros, hogy a könyvek olvasása helyett a telefonodat vagy éppen a laptopodat nyomkodod. De ha ezt nem tennéd, akkor most hogyan is olvasnád ezt a cikket?

Gyakran mondják (nagyon helyesen), hogy fordíts időt önmagadra, néha végezz önvizsgálatot. Ezt a kijelentést most szeretném egy más perspektívába helyezni a számodra: vizsgálódj egy kicsit önmagadban! Kivételesen ne a lelki folyamatokra összpontosíts, hanem fogd fel kicsit tárgyilagosabban: hökkenj meg attól, ami benned rejlik, és lehet, hogy nem is tudsz róla!
Ebben néhány érdekes tény összegyűjtésével szeretnék neked segíteni, úgyhogy dőlj hátra és várd ki a végét, de azért ne felejts el egy csepp kíváncsiságot sem!

Tudtad?

  1. Tényleg jobb a mosolygás, mint a sírás!

Ha valaki szomorú, akkor illik megvigasztalni. Ám mikor mondják, hogy „ne sírj, inkább mosolyogj”, annak akár biológiai okai is lehetnek. Ahogy maga a szervezet, úgy arcunk izomzata is rendkívül összetett: gondoljunk csak a mimikára! Milyen furcsa ábrázatokat vagyunk képesek vágni például matekórán a táblát látva… Egy mosolygáshoz összesen 17 arcizom összehangolt működése szükséges, de mi a helyzet a sírással? Ahhoz 43 darabra van szükség! Azért lényeges különbség, nem igaz? Tessék, eggyel több ok arra, miért jobb, ha nevetsz, már pusztán energiatakarékossági indokokból kiindulva is!

  1. A tüdő és a sportolás

A sport kiemelkedően fontos ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön. Na de mi a helyzet a sporttal, ahhoz mi kell? Természetes elsősorban te, de egy részünket ki kell emeljem: a tüdőt! Most nem arra gondolok, ahogyan a kívánt táv lefutása érdekében hangosan lihegsz és kapkodsz a levegőért. De belegondoltál már abba, hogy hiába nem akaratlagosan irányítod a számodra magától értetődő légzést, valójában hogyan is lehet olyan eredményes a szerv? Elárulom neked: óriási felülete révén! Ha jártál már teniszpályán, akkor könnyen el tudod képzelni, hogy mekkora is a területe a mellkasodban összezsúfolt szervnek, hiszen a méretük körülbelül megegyezne, ha a szervet kiterítenénk!

  1. Hol izzadsz a legjobban?

Biztosan előfordult már veled is, hogy a nyári napsütés hőségében le kellett cserélned a felsődet, de hasonló helyzet lehet, ha vizsga előtt vagy éppenséggel ott ülve kicsit erőlködnöd kell a helyes válasz megadásában. Bármennyire is azt gondolják, hogy a hónaljunknál gyűlhet fel a legnagyobb izzadtság, ez bizony tévedés! Ugyanis a legtöbb verejtékmirigy a talpunkon található. Ezek után nem árt, ha vizsga után először zoknit cserélsz…

  1. Alvás nélkül nem megy!

A megfelelő mennyiségű alvás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy képes legyél helyt állni, megfelelően teljesíteni, és hogy a szemed alatt ne gyűljenek össze azok a bizonyos „BŐRöndök”. Bár csak különböző hipotézisek sokasága áll rendelkezésünkre az alvás fontosságának magyarázatára, egy dolog azért közös bennük: az alváshiány sokkal veszélyesebb, mint az éhség. Hiába táplálkozol egészségesen, ha a bioritmusod nem igazodik megfelelően az alvásigényedhez. Nem árt napközben akár „szundizni” is vagy kisebb pihenőket beiktatni.
Így talán már nem is érzed magad annyira rosszul, ha óra közben egy pár pillanatra sikerült elbólintanod, hiszen fő az egészség!

  1. A test motorja

Melyik lehet ez a fáradhatatlan, folyton mozgásban lévő, ököl méretű szerv, amely néha annyira zakatol, hogy attól félsz, kiugrik a helyéről? Természetesen a szív! De vajon tényleg annyit dolgozik, mint amennyit elképzelünk róla? A nagy erőkifejtés pihenést is követel, így nyugodt állapotban, egészséges szív általánosan egy perc alatt fél percig pihen.

  1. Amire nem számítasz…

Amíg végigolvastad ezt a rövidke olvasmányt, aközben körülbelül hatvanszor pislantottál és nagyjából ötvenszer vettél levegőt! Ugye, milyen meglepő, főleg, hogy szinte észrevehetetlenül történik?

EZT OLVASTAD MÁR?  Változik a Teams?

Az élet nem unalmas, bár tőled függ, hogy milyenné teszed. Megéri nyitott szemmel járni és figyelmet fordítani a külvilágra, és olyan dolgokra, amikről első pillantásra nem feltételeznél sokat. Ki tudja, milyen összefüggéseket láthatsz meg, a kíváncsiság nagy kincs, ami hajtja előre a történelem haladását.