Nagybevásárlás kollégiumban

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Kollégiumi beköltözésem utáni első hétben még nem szoktam főzni, ugyanis sok más dologra kell koncentrálni — első órák, berendezkedés, egy olyan környezet és napi ritmus kialakítása, ami megfelelőnek bizonyul majd az elkövetkezendő évben. Ezen a héten általában az otthonról hozott főtt ételeken, zacskós és rendelt kaján élek. Most azonban sikerült megejtenem az év eleji nagybevásárlást, amelyet megmutatnék nektek. Remélem hasznosnak találjátok majd a cikkemet!

Fűszerek

Természetesen nem ez áll az első helyen a bevásárlólistán, ám belegondolva elengedhetetlennek bizonyulnak. Elvégre bármit főzünk, legyen az egy sima tejfölös tészta, valami ízt kell neki adnunk. Első körben a só és a bors a legfontosabb, ezekkel nem nyúlhatunk félre. Került még a kosaramba bazsalikom és oregánó, mivel sokszor készítek paradicsomos ételt, továbbá fokhagymapor, majoranna és rozmaring. Az őrölt fűszerpaprika és a fehérbors sem hiányozhat nálam a polcról, az utóbbit általában krémlevesekhez használom. Kilóg egy kicsit a sorból az őrölt fahéj, ami a zabkásám tetején szokott landolni. Ezen kívül érdemes beszerezni valami fűszerkeveréket, amivel könnyedén ízesíthetünk húst és zöldséget egyaránt. Leveskocka is van a készletemben, amit szintén krémlevesek elkészítéséhez hívok segítségül.

kollégium

Reggeli ébresztő

Nehéz pillanataimban kávézom, így nem maradhatott ki a kosaramból ez sem. Szobatársam kotyogós kávéfőzőjének hála, bármikor felébreszthetem magam egy bögre frissen főzött kávéval, ehhez pedig őrölt kávét vásároltunk közösen. Hidegebb időjárás esetén nem vetem meg a teát sem, a téli vizsgaidőszakom szerves részét alkotta tavalyi évben is. A zöldtea a kedvencem, hozzá pedig egy kis kiszerelésű citromlevet vásároltam. 

A főzés alapja

Szinte semmilyen ételből nem hiányozhat a vöröshagyma, mint alap. Szerencsés helyzetben vagyok, mivel nagyszüleim kertjében megtaláltam az alapanyagot, a fokhagymával egyetemben. Főzéshez napraforgóolajat szoktam használni, de sokan kedvelik az egészségesebb alternatívákat, például az olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Száraz hozzávalók

Cukor a kávéba, a liszt pedig kerülhet palacsintába, rántásba vagy habarásba, esetleg valamilyen sütibe vagy házi tésztába. Nem maradhatott el a zabpehely sem, amiből a kisszeműt preferálom, abból könnyen elkészíthető reggelente a zabkása, akár főzés nélkül is. Egy csomag tészta is mindig jól jön, a hűtőben éppen felelhető, akár maradék ételekkel kombinálva nagyon finom tésztasalátát lehet készíteni. Ha már tésztafélék. Több helyen lehet kapni, én az Intersparban szereztem be spenóttal töltött tortellinit, amit nem kell a hűtőben tárolni és sokáig eláll. Nincs más dolgod vele, mint pár percig főzni, majd az általad kedvelt szószban megforgatni és jó étvágyat! Kedvencem még a tortilla lap, ami egy egyszerű ebéd nagyszerű kelléke lehet. Sült csirkemellel, zöldségekkel szoktam megtölteni, majd jöhet rá bármilyen szósz vagy simán majonéz. 

A hűtőben

Alap kellék nálam a tojás, hiszen a nap bármelyik szakában megállja a helyét főve, sütve vagy tükörtojásként. Lapul a hűtő polcán egy doboz tej, amit a kávémhoz és zabkásámhoz fogyasztok. Egy üveg lekvár a vészhelyzet esetére, illetve vaj, hogy rohanósabb, édesszájúbb pillanataimban megörvendeztethessem magam egy lekváros zsemlével. Szoktam még venni főzőtejszínt, illetve paradicsompürét is, kiváló tésztafeltétek. 

Instant ételek

Bár próbálok egészségesebben étkezni és mindig főzni, előfordul, hogy nincs elég időm bevásárolni vagy a konyhában állni. Ezekre az esetekre megoldás a zacskós tészták, levesek kimeríthetetlen választéka. A tésztákat a legtöbb esetben elég csak leforrázni, magától elkészül, én pedig addig is tudom végezni a dolgomat. 

kollégium

Fagyasztó

Mindig veszek valamilyen fagyasztott zöldséget, ami rizzsel laktató és kiváló vészhelyzetekre. Nem kell vele sokat vesződni és laktató is. Fagyasztott gyümölcs pedig a zabkásámba szokott kerülni, vagy, ha valami édesebbre vágyom, magában is fogyasztom.

Amit frissen

Kerül a kisebb bevásárlások alkalmával a kosaramba valamilyen friss gyümölcs és zöldség, az utóbbit a főzés előtt maximum egy nappal szoktam beszerezni. Szeretem még a különböző joghurtokat, krémtúrókat, tökéletes éhségcsillapítók egy-egy főétkezés között. Általában előre csomagolt, szeletelt sajtot és felvágottat veszek, ezek elállnak a hűtőben abban az esetben is, ha mégsem bontanám fel őket. Pékárut is pár naponta indulok el beszerezni, általában zsemlére esik a választásom. 

A fentiek alapján a következőképpen néz ki az alap bevásárlólistám:

  • olaj
  • liszt
  • cukor
  • zabpehely
  • száraztészta
  • fűszerek
  • rizs
  • citromlé
  • kávé és/vagy tea
  • tortilla lap
  • vöröshagyma
  • instant ételek
  • tej
  • tojás
  • főzőtejszín és/vagy paradicsompüré
  • fagyasztott zöldség és gyümölcs

A fentiek adnak egy alapot, amit mindenképpen be szoktam szerezni induláskor. Ezen felül szoktam vásárolni:

  • tortelloni
  • pékáru
  • felvágott
  • sajt
  • vaj
  • gyümölcs és zöldség
  • joghurt, egyéb tejtermékek

Remélem tudtam számotokra egy kezdő löketet biztosítani az induláshoz. További gasztro tartalmakért látogassátok meg a Pécsi Egyetemisták Magazinjának oldalára, kolis receptekért pedig kattintsatok ide és ide!

 

 

Forrás: kiemelt

1 thought on “Nagybevásárlás kollégiumban

Comments are closed.