nadir_63_pte_pezsgo_pecsi_egyetemistak_magazinja2
Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A napokban mutatták be a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének első pezsgőjét, mely három éve, azaz 2017. óta arra a napra várt, hogy elkezdődhessen a degorzsálás.

Hevér László, a kutatóintézet főborásza elmondta, hogy a PTE első pezsgőjéből összesen 600 darab készült és egy 2017-es zenit tételt dolgoztak fel. Az azóta eltel három évben a palackok leginkább vízszintes helyzetben voltak, majd nemrég  szinte függőleges helyzetbe kerültek a 21 napos forgatás alatt. Ezután mind a hatszáz darabot elszállították degorzsálásra.

Miután a színtiszta pezsgő alól eltávolításra kerül a seprő, azaz az erjedés után összegyűlt üledék. A főborász azt is elárulta, hogy a színtiszta pezsgő ugyanabban a palackban marad, amelyben érlelődött.

Dr. Jakab Gábor az intézet igazgatója mutatta be a kész pezsgőt. Elárulta, hogy fontos, hogy az itt született, itt nemesített borszőlő fajták lehetőségeit kutassák. Az egyik ilyen fajta a Zenit, melyből az első PTE-s pezsgő is készült, s amely hordozza a fajta jellegét. Körtés, mangós, ananászos – gyümölcsös jellege mellett a hosszas érlelés miatt finom, vajas ízvilága is kialakult.

A Nadír 63 pezsgő, onnan kapta ezt a különleges elnevezést, hogy a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön. Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, innen az ital másik neve. A zöldes-sárga színű pezsgő finom buborékokkal rendelkezik, gyümölcsös illatú, lecsengése hosszú.

pte_szoleszeti_boraszati_kutatointezet_pecsi_egyetemistak_magazinja

Az országban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntartható szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. Ezt 30 hektár szőlőültetvény, 1600 négyzetméter alapterületű, 300 éves pince és akkreditált laboratórium segíti. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjának számító intézet több, mint 1800 tételből álló szőlőfajta gyűjteménnyel, 18 államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik.

A most előállított első, saját készítésű pezsgőt a Pécsi Egyetemi Borbirtok forgalmazza, s amelyet borászati szaküzletekben és webshopokban lehet majd megvásárolni, emellett ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni több pécsi és baranyai vendéglátóhelyen.

EZT OLVASTAD MÁR?  A koronavírusjárvány egy Pécsen tanuló külföldi hallgató szemével