muveszetek-antivirus

„A művészet, mint antivírus”

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„Tudnunk kell, mi van a fejeinkben, tudnunk kell, ki hogyan éli át mindezt, ezáltal pedig egy közösséghez tartozónak érezhetjük magunkat, továbbra is.” – olvasható az Artmagazin oldalán.

Ugyan a koronavírusról és annak negatív hatásairól hosszú tömött sorokban lehetne írni, szerencsére van a jelenségnek „egy” pozitív hatása is, méghozzá a különböző művészetek képviselőinek termékenységét illetően. A vírushelyzet – na meg a bezártság – a hazai és külföldi művészeket is megihlette, valamennyien igyekeztek különféle aspektusból, eltérő formákban, stílusokban bemutatni a most zajló eseményeket vicces, morbid, vagy éppen melankolikus hangvételben.

#KARANTÉNKÖLTÉSZET

Az idei húsvétot locsolást imitáló emojik és online verscsokrok jellemezték, a hagyományosnak mondható locsolásra ugyanis nem volt lehetőség. (Sokak nagy örömére…) Kortárs költőinkre mindenképpen jó hatással volt – ami a munkásságukat illeti – a bezártság, hiszen a karanténköltészet virágzásnak indult. A versek által beleláthatunk mások fejébe és sokszor azonosságokat vélhetünk felfedezni a saját magunkban is már megfogalmazódó gondolatokkal. Sokszor nehéz szavakká formálni az összetett, ambivalens érzéseket, folyamatokat, amelyek például a jelenlegi helyzetben is történnek az emberiséggel.

„Zöld erdőben gumikesztyű,

steril locspocs, elképesztyű!”  – részlet Lackfi János kortárs költő locsolóverséből, amelyben megjelennek a jelenlegi helyzetre jellemző, mindennapjainkká váló védelmi eszközök, a hagyományos locsolóversek köntösébe bújtatva.

Dalban mondom el…

A muzikális beállítottságú, dallamok szerelmesei sem maradtak ki a jóból, ugyanis rengeteg új dal látott napvilágot a „négy fal” árnyékában. A Wellhello – Ölelni szavakkal című száma sok embernek csalhatott könnyeket a szemébe, ugyanis nagyon aktuális érzelmek, a magány és a remény kettőssége jelenik meg a dalban. Az idősek védelmének hangsúlyozására, egyfajta köszönetnyilvánítás céljából íródott a Menedék című szám Pápai Joci és Tóth Gabi előadásában.

„Emlékszem rá, ahogy fogtad a kezem

És járni tanítottál oly rég

Nem feledem el sosem

Ahogy felnőttem veled, köszönöm

Meg kell értsd

Hogy menedék a te otthonod

Védd meg hát

Akitől kaptad te is az életet.”

A köszönet és a hála a szüleinknek, nagyszüleinknek szól, akik kiskorunktól fogva óvtak és menedéket nyújtó otthont teremtettek számunkra, a jelenlegi helyzetben pedig nekünk kell megvédenünk őket.

“A feleségem gyűlöli, amikor otthonról dolgozom”

Másabb vizekre – országba – evezve, a titokzatos brit graffitiművész Banksy is „négy fal” közé szorult. Egy korábbi cikkemben már tettem említést arról, hogy a művész új szuperhősei az egészségügyi dolgozók, „megelőzve” Batmant és Pókembert. Azonban az egyik legutóbbi alkotása nem egy kórház, hanem a saját fürdőszobájuk falára készült, amelynek eredménye megtekinthető a művész Instagram oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

. . My wife hates it when I work from home.

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,

Az elkészült alkotás kétségkívül formabontó, nagy népszerűségnek örvend – ahogy ezt már megszokhattuk – , ennek  eredményeként pedig hamar terjedésnek is indult a világhálón. Azonban azt is megemlíteném, hogy sokan vannak, akiket megdöbbentett a látvány, – érthető módon – hiszen az emberek nagy része pároslábbal ugrik az asztalra a patkány szó hallatán, a képen pedig 9 (!) patkányt láthatunk egy fürdőszoba falán egyszerre randalírozni. Egy valami biztos, megkérdőjelezhetetlen a művész tehetsége, de ezen remekmű esetében nem hinném, hogy sokan jelentkeznének egy hasonlóért a saját otthonukba.

Ha művészetek, akkor Művészetek Völgye

A vírushelyzet több fesztivál elmaradását is eredményezte világszerte. Vannak olyan fesztiválok, amelyek esetében a szervezők az idei év „pihentetése” mellett döntöttek. A Művészetek Völgye hagyományosan minden év júliusában kerül megrendezésre, idén azonban a kialakult viszonyok miatt a rendezvény őszre tolódik. A Völgyhétvégék nevet viselő programsorozat négy hosszú hétvégén át – szeptember 3-6., 11-13., 25-27., valamint október 2-4. között – várja a fesztivál közönséget, hogy idén sem maradjon senki művészetek és „völgyérzés” nélkül, a művészek, zeneipari szereplők pedig munka nélkül – idézték a közleményben Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészetek Völgye általános igazgatóját. Akik már megvásárolták az idei évre a jegyeket, ők három opció közül választhatnak. A hétvégéken rengeteg zenekar fellép majd, párat említve a Csík Zenekar, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Hiperkarma, a Random Trip, a 30Y és az Ivan and the Parazol, ezen kívül egy nagyon sokszínű programpaletta várja az érdeklődőket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az ismeretlenség hatalma – Banksy és a tiltott művészetek

muveszet-mint-antivirus

Fontos kiemelni az ilyen rendkívüli körülmények között megtartott eseményekkel kapcsolatosan egy remek kezdeményezést, ez pedig a #neváltsdvisszaajegyed mozgalom. A mozgalom célja, hogy támogassuk a színházakat, rendezvényszervezőket és művészeket, hiszen számtalan előadónak egyik napról a másikra megszűnt a munkája, bevétele és a veszélyhelyzet következtében kiadott rendelet visszavonásáig ez sajnos így is marad. A fentebb említett esemény kapcsán a már megvásárolt jegyeinkkel ellátogathatunk a Völgyhétvégékre, vagy felajánlhatjuk azok árát a Művészetek Völgye támogatásaként is.

Végtére, ha egy kicsit is jobban érzed magad a cikkem elolvasása után, akkor már igaz a cím!